Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakov obzor

Dionica fejsa pada na šest dolara?!

'Facebook CEO Mark Zuckerberg waits for Japanese Prime Minister Yoshihiko Noda before a meeting at the official residence in Tokyo in this file photo taken March 29, 2012.  Facebook, founded eight yea
'YURIKO NAKAO'
25.05.2012.
u 17:11

Ostvare li se najcrnje prognoze, tržišna vrijednost kompanije pala bi sa 104 na 16,4 milijarde

Večernji list u svome subotnjem prilogu Obzor objavljuje iscrpan portret osnivača globalne društvene mreže Facebook, mladog Marka Zuckerberga, nakon izlaska njegove kompanije na burzu, te detaljnu analizu sloma ove, najiščekivanije dionice jedne kompanije u povijesti burzovnog poslovanja. U četvrtak je bila najbolja, najveća i najcool dionica u povijesti izlazaka kompanija na burzu, a u petak popodne već se pričalo o promašaju stoljeća. S početnih 38 dolara, u četiri dana pala je na 31 dolar. Ostvare li se najcrnje prognoze, prema kojima bi dionica mogla pasti na samo šest dolara, tržišna vrijednost kompanije pala bi sa 104 na 16,4 milijarde: isparilo bi 87,6 milijardi dolara!

I premda su mnogi iznenađeni, mnogi su odavno upozoravali da je dionica Facebooka kupovanje "mačka u vreći", a najveći investicijski guru Warren Buffet rekao je da mu ne pada napamet kupiti ijednu dionicu fejsa. U kolikoj su mjeri 104 milijarde dolara napuhana dionička vrijednost Facebooka, najbolje se vidi iz usporedbe s najvećim proizvodnim tvrtkama najvećeg europskog gospodarstva - njemačkog. Mercedes i BMW na burzi zajedno vrijede kao Facebook. S druge strane, samo je Mercedes lani uprihodio 97,8 milijardi eura, a Facebook tek 2,5 milijarde eura. I burzovno najjače hrvatske firme imaju veći prihod od famoznog Facebooka. Na primjer, iako Ina na burzi vrijedi 17 puta manje nego fejs nakon inicijalne ponude, naša je naftna kompanija lani uprihodila četiri milijarde eura, ili 1,5 milijardi više od Facebooka.

"Što brzo raste, brzo i pada", komentirao je profesor ekonomije Ljubo Jurčić. "Burzovne se euforije uvijek stvaraju kada dolaze novi proizvodi i područja, a nove generacije to ne razumiju", upozorava Jurčić.

>>Cijeli članak pročitajte u subotu u Obzoru, u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Komentara 17

ST
Startrack
17:56 25.05.2012.

Sto niste prije sedam dana objavili poredjenje BMW i Mercedesa sa Facebookom. I ovo malo Hrvata stoje kupilo FB dionice nebi. A ako je Buffet nesto rekao kako ce bit tako je uvjek bilo.

KR
kripton
17:58 25.05.2012.

6 dolara je puno za tu dionicu

TH
thor666
20:50 25.05.2012.

eh da mi je vidjeti facu onog kroasana koji je kupio za milijun kuna dionice fartbuka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije