Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vino

Dingač i malvazija osvojili New York i Chicago

vina
Jeff Tureaud
10.11.2010.
u 20:00

Ivica Matošević i Ernest Tolj najavili su dolazak novih sorti i vinskih regija, poput Hrvatske, na jedno od najvećih svjetskih tržišta.

Vrijeme je da izvrsna hrvatska vina zauzmu mjesto na svjetskoj sceni, jednoglasan je zaključak vodećih aktera vinskog biznisa u Americi, kojima su ovih dana, prvo u Chicagu, a potom i New Yorku, svoja vina na kušanje ponudili vinari Ivica Matošević i Ernest Tolj.

Prezentaciji vina jedne "nove" države na svjetskoj vinskoj karti u newyorškom restoranu The Oak Room kultnog hotela The Plaza, među ostalima, nazočili su potpredsjednica Wine Spectatora Miriam Morgenstern, Anne Lee C. Iijima iz Wine Enthusiasta, vinski konzultant New York Timesa Fred Dexheimer, predsjednica uprave Cork'd-a Lindsey Ronga te vinski pisac i autor knjige Šampanjac za neznalice Ed McCarthy. Matošević se predstavio izborom svježih i odležalih malvazija te bijelom i crvenom kupažom Grimalda. Tolj je u ime Saints Hillsa ponudio Nevinu, kupažu malvazije i chardonnaya, te Dingač, a selekciju hrvatskih vina zaokružila su vina Bibicha i Karamana.

– Hrvatska je trenutačno jedna od najuzbudljivijih vinskih regija. Vinarije poput Matoševićeve i Saints Hillsa iz odličnog obalnog terroira rade nevjerojatna vina – kazao je na kušanju Dexheimer.

Sommelier u wellnessu hotela The Plaza i promotor hrvatskih vina u Americi pod brendom Wines of Croatia, Cliff Rames, ustvrdio je kako su Matošević i Tolj ovom prezentacijom najavili dolazak Hrvatske kao vinske zemlje na svjetsku scenu.

- Predstavljena se vina odlikuju kvalitetom, karakterom i originalnošću koja ih smješta među vodeća svjetska. Svatko tko je spreman istražiti nova područja, te otkriti jedinstveni hrvatski teritorij i autohtone sorte, bit će ugodno iznenađen - izjavio je Rames.

Tolj kaže kako su posjetitelji bili pozitivno šokirani. Doslovce se tražila čaša više, što je najbolja potvrda da je velika hrvatska prilika u ponudi iznimnog i originalnog vina, jednog drukčijeg iskustva.

– Popeli smo se, figurativno rečeno, na sam svjetski vrh. Prije desetak godina samo smo sanjali o takvom primanju i reakciji na naša vina! Tko bi pomislio da ćemo jednom 'poentirati' u New Yorku – i to upravo s malvazijom i plavcem malim – izjavio je Matošević.

Komentara 3

DU
Deleted user
22:26 10.11.2010.

Popeli smo se, figurativno rečeno, na sam svjetski vrh. ============================================= hehehe, jeste, jeste popeli ste se, jos samo da ih pocnete prodavat.doji odje u london u tesco, sainsbury\'s, asdu, waitrose, mark & spencer pa trazi hrvatska vina, hehehe nikad culi,uli, a i lako za vina, pitat ce te where is that country eto koliko ste se popeli

JO
joshua
00:37 11.11.2010.

Wizz, zar ne kužiš koliko tvoj komentar zvuči jalno i cinično?

CH
chemica
01:08 11.11.2010.

Malo previše pompozno. Dva vinara su predstavila svoja vina u Americi pa bi na tome mogli nešto i zaraditi. Za ostale od toga sigurno neće biti neke koristi. Poznavatelj vina će kupiti vino zbog kvalitete, a ne zbog toga što je iz Hrvatske. Ovdje se ipak radi o vrhunskim vinima o proizvodnji kojih većina naših vinara može samo sanjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije