Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Digitalna tehnologija, multinacionalne kompanije, poduzetništvo i zelene politike u fokusu 7. LEAP Summita u Zagrebu

LEAP Summit, multidisciplinarna konferencija, u svom sedmom izdanju u zagrebačkom CineStar Branimir Mingle Mallu okupila je sudionike iz više od 20 zemalja te više od 60 inozemnih i domaćih predavača, uz generalno partnerstvo Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.
12. svibnja 2022. u 15:30 48 prikaza
LEAP Summit
Foto: Mislav Mesek
Pogledajte galeriju 1/9

Dvodnevna konferencija otvorena je na glavnoj LEAP pozornici s koje je sudionike pozdravila zamjenica voditelja predstavništva Europske komisije u Zagrebu, Maja Orel Schwarz, istaknuvši kako su vrijednosti koje promiče LEAP Summit upravo one koje svojim projektima, poputa Erasmus+ i Horizon Europa, promiče i Europska unija.  

„Naš je posao čuvati europske principe i vrijednosti, promicati ih te prvenstveno, težiti ispuniti pun potencijal Europe kao najboljeg mjesta na svijetu. Vaša budućnost je naša budućnost i raduje nas što smo vam podrška u novoj eri vaših života. Godina 2022. Europska je godina mladih, a to je izvrsna prilika za podršku Europske komisije ovom summitu“, dodala je Orel Schwarz.

Buduće lidere i inovatore pozdravila je i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, koja je istaknula kako su mnogi od panelista konferencije svoje ideje pretvorili u uspješan posao poznat izvan granica Hrvatske. Dodala je da je ovaj summit mladima prilika za učenje kreiranja pozitivnog i stimulativnog poslovnog okruženja i pokretanja posla u domovini.  

LEAP Summit | Autor : Mislav Mesek Foto: Mislav Mesek

Na tri različite pozornice: LEAP stage, Ideas & Tech by EEN i Green stage, prvoga dana summita izmjenjivali su se brojni renomirani govornici, panelisti, predstavnici tvrtki, start-upova i freelancera, koji su s publikom podijelili svoja iskustva vezana uz poduzetništvo, održivi razvoj, inovacije, digitale tehnologije te razvoj karijera. Ovogodišnji LEAP obilježilo je izlaganje stručnjaka Europske komisije za e-mobility i smart mobility Jaimea Ruiza Huescara, stručnjakinje za umjetnu inteligenciju i podatke, Lidije Kralj, poznatog TikTok influencera Daria Marčaca i člana Uprave i potpredsjednika za planiranje i provedbu strategije Infobipa, Marina Bezića.

LEAP Summit | Autor : Mislav Mesek Foto: Mislav Mesek

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Europska poduzetnička mreža (EEN) i ove su godine podržali LEAP Summit kao partneri konferencije. Voditeljica Službe za razvoj i podršku poduzetništva HAMAG-BICRO-a Iva Milašinčić predstavila je digitalnu platformu India-Croatia Startup Bridge koja omogućuje snažnije povezivanje poduzetnika iz Hrvatske i Indije, proširenje njihova poslovanja i pozicioniranje na globalnom tržištu. Ujedno je predstavila Indijsko-hrvatski startup izazov, natjecanje u okviru kojeg se traže inovativna rješenja startup poduzeća za tri iskazana problema. Ukupna vrijednost nagrada koje omogućuju partneri projekta Infobip, KONČAR i HexGn iznosi 43.000 USD. Inovativna rješenja moguće je prijaviti do 31. svibnja putem poveznice.

LEAP Summit | Autor : Mislav Mesek Foto: Mislav Mesek

Nikola Balić, voditelj Odjela za znanost i inovacije sa Sveučilišta u Splitu, predstavio je FINNO platformu koja nudi informacije o financijskim instrumentima i podršci za inovacije dostupnim malim i srednjim poduzećima (MSP) u jugoistočnoj Europi. Putem platforme je također moguće brzo i jednostavno organizirati online sastanak s brojnim EEN savjetnicima iz regije. Platforma je razvijenu u sklopu Europske poduzetničke mreže, s ciljem jačanja daljnjeg jačanja rasta i razvoja MSP-a u cijeloj regiji. Platforma je dostupna na https://www.finnosee.eu/.

LEAP Summit | Autor : Mislav Mesek Foto: Mislav Mesek

„LEAP summit globalni je event pa tako mladima pruža priliku da se globalno poslovno povezuju. Upravo to se pokazalo kao jedna od odrednica budućnosti poslovanja, kako za poduzetnike tako i za korporacije, a to je ono što i LEAP želi donijeti te pritom inspirirati. Ovaj summit ujedno nas i uči kako riješavati probleme na poduzetnički način, ne samo kroz obrazovanje već i kroz osobni rast i razvoj, a da pritom zadržimo ono što nam je bitno“, poručila je Sara Smojver, članica organizacijskog tima Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, koji već sedam godina uspješno organizira LEAP Summit.

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti