Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dalić najavila jamstveni fond za podršku svim hrvatskim brodogradilištima

Istaknula je da je brodogradnja važna za Hrvatsku jer je brod značajan izvozni proizvod, jer ima perspektivu i u razvoju novih proizvoda i u zapošljavanju i jer podržava razvijanje specifičnih znanja.
27. ožujka 2018. u 12:43 6 komentara 202 prikaza
Martina Dalić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u utorak je na konferenciji "Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj" izjavila da Ministarstvo radi na definiranju svojevrsnog jamstvenog fonda kojim bi se osigurala stabilna podrška za financiranje proizvodnje u svim hrvatskim brodogradilištima, i velikima i malima. 

Brodogradnja po diktatu EU Za sanaciju triju bivših državnih škverova otišlo 2,7 milijardi kuna, novih brodova malo

Dalić je na konferenciji, koju su organizirali Jutarnji list i Brodosplit, kazala da hrvatska brodogradnja ima perspektivu i da će joj Vlada pružiti podršku, ali ne kao prije kroz različite oblike državne pomoći nego kroz zdravu podršku, temeljenu na tržišnim osnovama.

"Velika domaća brodogradilišta završila su programe restrukturiranja, a svjetsko tržište brodogradnje nalazi se u dobroj fazi, što znači da postoje prilike za daljnji razvoj domaće brodogradnje", rekla je. 

Istaknula je da je brodogradnja važna za Hrvatsku jer je brod značajan izvozni proizvod, jer ima perspektivu i u razvoju novih proizvoda i u zapošljavanju i jer podržava razvijanje specifičnih znanja.

Podsjetila je da su programi restrukturiranja u velikim brodogradilištima - 3. maju, Brodosplitu i Brodotrogiru - završeni i da ta brodogradilišta u idućih 10 godina, temeljen pravila o državnim potporama, moraju funkcionirati samostalno na tržištu, bez ikakvih oblika državne pomoći.

Međutim, brodogradilišta mogu koristiti različite oblike podrške od države, kroz financijske instrumente kao što su podrška razvoju inovacija, razvoju proizvoda, istraživanju i razvoju, kao i pristup državnim jamstvima, ali kroz drugačije omjere, primjerene tržišnim uvjetima, naglasila je.

Dalić je kazala i da Ministarstvo gospodarstva, u suradnji s HBOR-om, radi na definiranju određenih načina kako osigurati stabilnu podršku za financiranje proizvodnje u brodogradilištima koja nisu u problemima.

"Proces proizvodnje u brodogradilištu je specifičan, dugo traje, radi se o skupim proizvodima i stoga podrška financiranju obrtnih sredstava tijekom procesa proizvodnje broda, bez državne pomoći, je projekt na kojem se trenutno u Ministarstvu gospodarstva radi, u suradnji s HBOR-om i Hrvatskom brodogradnjom Jadranbrod", rekla je Dalić i u izjavi novinarima na marginama konferencije.

Tomislav Debeljak Tomislav Debeljak: 'Nigdje u EU velike brodove ne grade bez jamstva države'

To bi, pojasnila je, bio svojevrsni jamstveni fond za sva brodogradilišta, ne samo četiri najveća, nego i brojna druga manja brodogradilišta, ali uvjet za korištenje bio bi da su brodogradilišta financijski stabilna, da imaju dobre poslovne rezultate, prostor na tržištu i konkurentan proizvod.

To će podržati proizvodni proces i pojednostaviti i olakšati financiranje proizvodnje, a neće imati obilježja državne pomoći, ponovila je Dalić. 

"Ideja je uspostaviti mehanizam kroz koji će brodogradilišta sukladno potrebama moći dobiti financijsku podršku, ali to znači da će morati dokazati svoje financijske i poslovne reference, dokazati da imaju vrlo jasne poslove i onda kada se ti poslovi dovrše da će jamstva ili kredite uredno vratiti. Ono što je očekivana prednost ovakvog mehanizma je da će biti raspoloživ svima - i velikim i malim, pod jasnim poznatim uvjetima", rekla je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta kaže da je u ovom trenutku prerano govoriti o iznosu jamstava na koji bi brodogradilišta mogla računati.

Dalić se osvrnula i na stanje u pulskom Uljaniku, podsjetivši da je Vlada u siječnju podržala proces restrukturiranja Uljanika i očekuje da će Uprava i Nadzorni odbor proces restrukturiranja dovesti do sljedeće faze - do iznalaženja strateškog partnera, koji će i Uljaniku i 3. maju dati novi zamah.

"Ono što znam je da je Uprava Uljanika primila nekoliko obvezujućih pisama namjere i očekujemo da će Uprava, Nadzorni odbor, vlasnici donijeti odluku o izboru novog strateškog partnera što će omogućiti drugu fazu restrukturiranja, odnosno fazu u kojoj će novi strateški partner sudjelovati sa svojim financijskim doprinosom, a u kojoj će se također razgovarati, u suradnji s Europskom komisijom, da li je i na koji način potreban doprinos države", objasnila je u izjavi novinarima. 

Cilj je da Uljanik, koji nije sudjelovalo u prvom valu restrukturiranja koje je otpočelo 2012. godine i koji se i neočekivano suočio s nemogućnošću daljnjega poslovanja, ispravi te poteškoće, nađe strateškog partnera i izvrši knjigu narudžbi koju ima.

"Jedan od argumenata zbog kojeg se Vlada uključila podržati Uljanik i izdati mu jamstvo je činjenica da je Uljanik u prethodnom razdoblju koristio značajan iznos državnih jamstava, ali isto tako i činjenica da postoji knjiga narudžbi koja je relativno popunjena i da to znači da u procesu restrukturiranja Uljanik ima svoje mjesto na tržištu", rekla je Dalić.

Pogledajte i galeriju: U splitskom škveru porinut najveći jedrenjak s križnim jedrima

Martina Dalić
1 / 10
Tomislav Debeljak OPET NA BRISANOM PROSTORU Bez Vladinih jamstava, Brodosplit neće graditi škver,Split,brodogradilište nekonkurentni Škverovi privatni, a i dalje ne mogu bez države Gianni Rosanda Dossier Uljanik 'Možemo opstati ako godišnje gradimo četiri broda, ali ne s 4500 ljudi'
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  Kog vraga se več 15 godina siluje nešto što ždere lovu samo!! Da su profitna nebi trebalo stalno dokapitalizirat i upumpavat lovu!!! To je ko da hraniš polumrtvu kravu!!

 • Deleted user:

  dalicka nema od toga nista...sve je to utopija...drzava prava drzava stiti svoje gospodatstvo ... a hrvatsko gospodatstvo je kao kumova slama i raznose se ga kolomoizatori kako god zele .. mozete osnovati i fondova fond fond ...sva proizvodnja u hrvazskoj ... prikaži još!koj ce vrlo brzo prppasti... centrj moci cro vide kao zemlju veliko odmariliste i sa cca 3 milijuna stanovnika....to je cilj....a vi mozete pricati price ili bajke kao kgk...

 • Deleted user:

  Vrlo maštovito, kod Agrokora je bio lex-Agrokor, za brodogradilišta je izmišljen jamstveni fond.. Dakle saniranje gubitaša, socijalizam i planska privreda.. tako je posao ministrice gospodarstva zamislila Martina Dalić.