Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čačićeva tvrtka

Coning zbog predstečaja izgubio posao na Plesu

'1nagrada03_nnn_gra_031008\\nIGH...Jure Radic...pleso....projekt\\nterminal....zracna luka zagreb'
Foto: ''
1/3
25.03.2013.
u 07:52

Do raskida ugovora dovršen je idejni projekt instalacija u zgradi, a ostali su nedovršeni glavni i izvedbeni projekti

Tvrtka Coning bivšeg prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, koji je svoje udjele u toj tvrtki prvo bio prenio na odvjetnički udjel, a zatim po zadnjim informacijama na svoju nećakinju Anu Pasku, izgubila je, podnijevši zahtjev za odlazak u predstečaj, unosni posao na projektiranju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb vrijedan oko milijuna eura.

Javnost nije znala

Coning je radio na projektiranju instalacija novog terminala kao podizvođač radova za IGH koji je posao projektiranja cijele nove putničke zgrade na Plesu dobio kao pobjednik natječaja za njeno idejno rješenje. Ukupna je vrijednost projektiranja novog terminala oko devet milijuna eura.

U javnosti je dosad pak bilo nepoznato da Coning uopće sudjeluje u projektiranju nove zgrade zagrebačkog aerodroma. Taj je posao Coning dobio dok je Čačić bio prvi potpredsjednik Vlade, no, iako se u stručnim krugovima povezuje upravo njegova visoka funkcija u vlasti i uključivanje njegove tvrtke u projektiranje terminala, predsjednik uprave Instituta IGH Jure Radić odlučno demantira da je na njegovu tvrtku vršen ikakav pritisak da Coningu ustupi dio poslova. Radić kaže da se radi o dvije privatne tvrtke koje samostalno odlučuju s kime će poslovati.

– Mi nemamo taj dio poslova koji se odnose na projektiranje instalacija pa smo ga morali ustupiti nekome tko će to kvalitetno napraviti. A naš je stav u vezi s podizvođačima radova jasan: ne mogu se poslovi koje IGH radi dati drugima – kaže Radić koji nije znao detalje o suradnji IGH i Coninga pa nas je uputio na direktora IGH Projektiranja Željka Štromara.

Dugogodišnja suradnja

On nam je kazao da je ugovor s Coningom raskinut kad je ta tvrtka predala zahtjev za predstečajnu nagodbu jer je raskid ugovora i bio predviđen u tom slučaju. Do raskida ugovora Coning je, kaže Štromar, dovršio idejni projekt instalacija unutar zgrade, a ostali su nedovršeni glavni i izvedbeni projekti.

Coning je tako do raskida ugovora uspio realizirati oko 100.000 eura od milijun eura vrijednosti poslova koje je dobio na novom terminalu. IGH Projektiranje već je angažiralo novu tvrtku da završio ono što Coning nije uspio.

Direktor Coning Grupe Stjepan Ptiček potvrdio nam je da je Coning IGH Projektiranje angažiralo na poslovima projektiranja instalacija putničkog terminala Zračne luke Zagreb i to, kako je naveo, temeljem dugogodišnje uspješne suradnje. I Štromar nam je kazao da je IGH s Coningom i prije surađivao i to još 2005. i 2006. godine na raznim projektima.

>>Varaždinska policija češlja Čačićevo carstvo Coning!

Komentara 5

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:58 25.03.2013.

Zao mi je kad nase firme gube poslove, posebno kad gube vazne poslove u Hrvatskoj,....ali sa druge strane, u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj nisi mogao prodati ni wc-papir a da nisi imao veze u politici ili gradskoj upravi. Gadi mi se ovaj nacin poslovanja,...a lokalni politicari mi se najvise gade.

LI
Livi
08:25 25.03.2013.

Javnost nije znala! Mnoge stvari javnost ne zna osim cinjenice da su svi isti, jer dolaze svi iz iste Kumrovacke skole. Razlika je samo sto su se svi ubacili u politiku i smjenjuju se, a drzavi nije nista bolje.

SP
Spezispezi
08:32 25.03.2013.

Ja tuge i apsurda, osvoji vlast a tvrtke mu moraju u stečaj. To je kao da 100 m prije vrha Mont Everesta izgubiš cipelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije