Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadarski čokoladar

'Čokolada je već pet godina moj život iako se nisam obogatio'

'SPECIJAL POSEBNI PRILOZI 09.10.2012., Zadar - Zadarski cokolatijer Dubravko Vitlov postao je majstor za izradu pralina nakon sto je odustao od medicinskog fakulteta. Photo: Filip Brala/PIXSELL'
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
1/3
13.10.2012.
u 08:06

Dubravko Vitlov u Zadru planira otvoriti čokoladarnicu po uzoru na one kakve je viđao u Kanadi i Belgiji.

Budućnost Zadranina Dubravka Vitlova bila je zacrtana i prije njegova rođenja, gotovo predodređena. Nije bilo razloga, kaže, da se i on ne otisne u liječničke vode jer je to bila obiteljska tradicija.

Koliko god želio udovoljiti roditeljskim planovima, dječački snovi ipak su prevladali i odveli ga na drugi put. A kako je sve počelo, kako je nesvršeni student medicine postao čokoladar?

Za sve je kriv, kaže, njegov otac, koji je kao liječnik često putovao i jednom mu iz Velike Britanije donio ručno izrađenu čokoladu.

Sanjao recepte

– Očevim sam skalpelom danima secirao tu čokoladu, komad po komad, i razmišljao o tome kako bih i ja jednog dana želio raditi čokoladu, prisjeća se prvi i zasad jedini zadarski čokoladar.

– U obitelji najprije nisam imao ni potporu ni razumijevanje i tako sam upisao medicinu, koju nikad nisam završio, ali sam se zato uvijek motao oko kuhanja i ugostiteljstva.

Završio sam gimnaziju, a onda se prekvalificirao za konobara s obzirom na to da je kuharstvo tada kod nas bilo jako podcijenjeno.

Otputovao sam u Kanadu i radio kao barmen te svaki dan na putu do posla prolazio pokraj jedne čokoladarnice u kojoj su u izlogu, pred prolaznicima, na mramornim pločama izrađivali praline i čokolade.

Znao sam da je to posao za mene, ali, eto, trebalo je proći više od 15 godina da se upustim u to – prisjeća se Vitlov. Kad se vratio u Hrvatsku, nabavio je literaturu iz Belgije i napravio mali kućni laboratorij u kojemu je godinama eksperimentirao, radio čokolade i praline za ukućane i prijatelje. Često se, kaže, budio noću jer bi sanjao neki novi recept koji je trebalo odmah isprobati, ali još uvijek nije imao dovoljno hrabrosti da njegova ljubav, strast i hobi postanu posao od kojega će živjeti.

U Belgiji je završio i nekoliko tečajeva te školu u najvećoj i najjačoj industriji čokolade na svijetu Barry Callebaut.

Narudžba sve više

– Već je pet godina čokolada moj život, a tek u posljednjih godinu dana mogu reći da živim od nje. Nisam se obogatio, ali podmirujem sve obveze – kaže.

U svojoj maloj čokoladarnici u Poduzetničkom inkubatoru u Zadru proizvodi praline za jedan strani trgovački lanac, a čokolade posebna okusa i recepture prepoznali su i u Turističkoj zajednici Zadra, ali i u gradskoj upravi, za koju radi ekskluzivne praline koje se poklanjaju delegacijama koje posjećuju grad.

Neuspjeha se ne boji jer, tvrdi Vitlov, u Hrvatskoj još ima dovoljno prostora za ovakve ekskluzivne proizvode.

Širenje posla

U Zadru planira otvoriti čokoladarnicu po uzoru na one kakve je viđao u Kanadi i Belgiji.

Planova je puno, ali tek za dvije godine Vitlov će moći reći je li odluka da kao 50-godišnjak krene u novi posao bila ispravna.

– Ako sve bude u redu, namjeravam zaposliti prehrambenog tehnologa i jednog radnika komercijalne struke.

Sada puno vremena trošim i na administraciju, a to me ne zanima.

– Ne želim biti direktor, to neka rade drugi, želim samo dizajnirati nove okuse i raditi čokolade po kojima će Hrvatska biti prepoznatljiva u svijetu – zaključuje Vitlov.

Komentara 3

Avatar Loreley
Loreley
09:02 13.10.2012.

njam njam to nam treba :)))

OK
okvardz
09:06 13.10.2012.

Bravo majstore!!!!!

DU
Deleted user
09:35 13.10.2012.

Hej, ovo je gotovo ista priča kao u filmu "Charlie and the Chocolate Factory" samo što je charliju otac bio zubar. Volim čokoladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije