Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

'Čokolada je već pet godina moj život iako se nisam obogatio'

Dubravko Vitlov u Zadru planira otvoriti čokoladarnicu po uzoru na one kakve je viđao u Kanadi i Belgiji.
13. listopada 2012. u 08:06 3 komentara 526 prikaza
'SPECIJAL POSEBNI PRILOZI 09.10.2012., Zadar - Zadarski cokolatijer Dubravko Vitlov postao je majstor za izradu pralina nakon sto je odustao od medicinskog fakulteta. Photo: Filip Brala/PIXSELL'
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Budućnost Zadranina Dubravka Vitlova bila je zacrtana i prije njegova rođenja, gotovo predodređena. Nije bilo razloga, kaže, da se i on ne otisne u liječničke vode jer je to bila obiteljska tradicija.

Koliko god želio udovoljiti roditeljskim planovima, dječački snovi ipak su prevladali i odveli ga na drugi put. A kako je sve počelo, kako je nesvršeni student medicine postao čokoladar?

Za sve je kriv, kaže, njegov otac, koji je kao liječnik često putovao i jednom mu iz Velike Britanije donio ručno izrađenu čokoladu.

Sanjao recepte

– Očevim sam skalpelom danima secirao tu čokoladu, komad po komad, i razmišljao o tome kako bih i ja jednog dana želio raditi čokoladu, prisjeća se prvi i zasad jedini zadarski čokoladar.

– U obitelji najprije nisam imao ni potporu ni razumijevanje i tako sam upisao medicinu, koju nikad nisam završio, ali sam se zato uvijek motao oko kuhanja i ugostiteljstva.

Završio sam gimnaziju, a onda se prekvalificirao za konobara s obzirom na to da je kuharstvo tada kod nas bilo jako podcijenjeno.

Otputovao sam u Kanadu i radio kao barmen te svaki dan na putu do posla prolazio pokraj jedne čokoladarnice u kojoj su u izlogu, pred prolaznicima, na mramornim pločama izrađivali praline i čokolade.

Znao sam da je to posao za mene, ali, eto, trebalo je proći više od 15 godina da se upustim u to – prisjeća se Vitlov. Kad se vratio u Hrvatsku, nabavio je literaturu iz Belgije i napravio mali kućni laboratorij u kojemu je godinama eksperimentirao, radio čokolade i praline za ukućane i prijatelje. Često se, kaže, budio noću jer bi sanjao neki novi recept koji je trebalo odmah isprobati, ali još uvijek nije imao dovoljno hrabrosti da njegova ljubav, strast i hobi postanu posao od kojega će živjeti.

U Belgiji je završio i nekoliko tečajeva te školu u najvećoj i najjačoj industriji čokolade na svijetu Barry Callebaut.

Narudžba sve više

– Već je pet godina čokolada moj život, a tek u posljednjih godinu dana mogu reći da živim od nje. Nisam se obogatio, ali podmirujem sve obveze – kaže.

U svojoj maloj čokoladarnici u Poduzetničkom inkubatoru u Zadru proizvodi praline za jedan strani trgovački lanac, a čokolade posebna okusa i recepture prepoznali su i u Turističkoj zajednici Zadra, ali i u gradskoj upravi, za koju radi ekskluzivne praline koje se poklanjaju delegacijama koje posjećuju grad.

Neuspjeha se ne boji jer, tvrdi Vitlov, u Hrvatskoj još ima dovoljno prostora za ovakve ekskluzivne proizvode.

Širenje posla

U Zadru planira otvoriti čokoladarnicu po uzoru na one kakve je viđao u Kanadi i Belgiji.

Planova je puno, ali tek za dvije godine Vitlov će moći reći je li odluka da kao 50-godišnjak krene u novi posao bila ispravna.

– Ako sve bude u redu, namjeravam zaposliti prehrambenog tehnologa i jednog radnika komercijalne struke.

Sada puno vremena trošim i na administraciju, a to me ne zanima.

– Ne želim biti direktor, to neka rade drugi, želim samo dizajnirati nove okuse i raditi čokolade po kojima će Hrvatska biti prepoznatljiva u svijetu – zaključuje Vitlov.

Javite nam se! Ostali ste bez posla ili

Javite nam se!

Ostali ste bez posla ili dugo tražite posao? Ne budite pasivni, uzmite stvar “u svoje ruke”! Prekvalificirali ste se? Hobi ste pretvorili u posao? Promijenili ste zanimanje, pokrenuli posao i prilagodili se potrebama tržišta? Ako ste pronašli recept kako pobijediti krizu i recesiju, javite nam se na besplatni telefon za čitatelje: 0800 85 85
Fax:+385 1 6300 676
e-mail: vecernji@vecernji.hr

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar Loreley
  Loreley:

  njam njam to nam treba :)))

 • okvardz:

  Bravo majstore!!!!!

 • s☺ran:

  Hej, ovo je gotovo ista priča kao u filmu "Charlie and the Chocolate Factory" samo što je charliju otac bio zubar. Volim čokoladu.