Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆE DOGOVORENO SMANJENJE

Cijene goriva blago porasle nakon dogovora o smanjenju proizvodnje nafte

Poskupljenje goriva
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
14.04.2020.
u 10:28

Rusija, Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a u nedjelju su obznanile da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju

Cijene goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj su od utorka blago porasle, nakon što je su u nedjelju zemlje skupine OPEC+ objavile da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju.

Prema portalu Ministarstva gospodarstva "Mingo - put do uštede"", Inin eurosuper 95 košta 7,83 kune za litru, eurosuper plus 7,93 kune, eurodizel 8,04 kune, a eurodizel class plus 8,14 kuna.

Lukoil po litri eurosupera 95 traži 7,79 kuna, eurosuper 95 ecto stoji 8,04 kune, eurodiesel 8,01, a eurodiesel BS Ecto 8,23 kune. 

Petrol svoje osnovno gorivo - Q max eurosuper 95 cijeni 7,80 kuna, a Q mac eurospuper 100 8,39 kuna. S druge strane njihov eurodiesel košta 8,05 kuna po litri, a Q max eurodiesel 8,16 kuna.

Tifonov eurosuper 95 od ovoga tjedna stoji 7,83 kune, eurosuper 100 8,42 kune, dok je eurodiesel 8,07, odnosno 8,21 kunu koliko košta eurodiesel premium.

Crodux litru eurosupera 95 naplaćuje 7,88 kuna, eurosupera 100 8,42 kune, dok im je eurodiesel 8,07 kuna, odnosno 8,22 kune koliko je litra eurodiesela max power. 

Drugi portal - cijenegoriva.info - objavio je da od ovoga tjedna "tank" benzina raste za četiri kune, a dizela 3,5 kuna.

Podsjetimo, prošli je utorak, benzin u prosjeku bio 22 lipe jeftiniji po litri u odnosu na tjedan prije, a dizel 28 lipa.  

Rusija, Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a u nedjelju su obznanile da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. To smanjenje proizvodnje iznosi 10 posto normalne svjetske opskrbe naftom, a ujedno je i jedno od najvećih smanjenja proizvodnje dogovoreno dosad.

Uslijed krize s pandemijom korone cijene nafte pale su na najniže razine u zadnjih 18 godina, a pad globalne potražnje procjenjuje se na 19 milijuna barela dnevno. 

Cijene sirove nafte su se posljednja dva mjeseca prepolovile zbog globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

Nakon vijesti o dogovoru, Brent, globalno mjerilo za trgovinu naftom, porastao je za više od 4 posto, na 32,78 dolara po barelu dok su cijene američke nafte porasle za gotovo 5 posto na 23,85 dolara po barelu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije