Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA ERSTE GRUPE

Cijena nafte ponovno će rasti, u 2015. iznad 100 dolara po barelu

Nafta
AFP/Reuters
30.09.2010.
u 13:13

OECD-ove zalihe sirove nafte i dalje su visoke te će moći zadovoljiti potražnju koja je ove godine rasla dva posto u odnosu na 2009. godinu.

Analitičari Erste grupe najavili su rast cijene sirove nafte, koja se u proteklih godinu dana kretala u rasponu između 64 i 87 američkih dolara po barelu. Već do kraja godine nafta će postići prosječnu cijenu od 79,8 dolara po barelu, a do kraja 2011. mogla bi poskupjeti na 86,8 dolara po barelu. Granicu od 100 dolara probit će do 2015. godine, kada bi mogla dosegnuti 102,6 dolara po barelu. 

Thomas Unger, analitičar Erste Grupe za naftni i plinski sektor, ističe i da su OECD-ove zalihe sirove nafte i dalje visoke te će moći zadovoljiti potražnju koja je  ove godine rasla dva posto u odnosu na 2009. godinu. Porast potražnje očekuje se u zemljama u razvoju, dok bi u Europi potražnja mogla opadati oko 0,7 posto godišnje do 2020. godine, ponajprije zbog strožih propisa Europske unije koji reguliraju emisiju CO2 u transportu. Procjenjuje se da bi prelazak na automobile na električni pogon u 2020. mogao smanjiti potražnju za oko četiri milijuna kuna. Najveći potencijal za rast potrošnje imaju Poljska i Rumunjska budući da su trenutačno na oko 60 posto prosjeka EU.  

Kad je posrijedi plin, podaci pokazuju da je Europska unija lani uspjela proizvodnjom pokriti 58 posto vlastitih potreba, odnosno 464 milijarde kubnih metara plina. Za ostalu je količinu ovisna o Rusiji, pa konstantno istražuje nove mogućnosti eksploatacije. Cijene prirodnog plina trenutačno su u padu, a što se tiče procjena za srednjoročno razdoblje, analitičari ih pozicioniraju između 5,5 i 6,5 američkih dolara na tisuću kubnih stopa.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
18:29 30.09.2010.

kad će prestati komentare raditi debili?! kod nas su mjerne SI jedinice. nama račun za plin dolazi u kn/m3. kod nas nema stopa (osim kamatnih!). mi ne kažemo bilijun, nego milijarda. kad su bile krize oko ukrajinskih krađa ruskog plina, ni to nisu htjeli pošteno popratiti. nego su se svrstali na stranu ukrajinaca koji nisu plaćali plin, i još su ga u tranzitu krali! jel nekome od tih piskarala jasno da u naftnom biznisu možeš samo jednom nekog pokušati prevariti i više nikad? jednom nemojte platiti naftu arapima/rusima i nema vas više u tom poslu. ukrajinci su jedini bili koji su plin i naftu plaćali naknadno. nijemci i svi ostali plate količine plina i nafte prije nego je dobiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije