Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi iskorak

CIAK u trendu: 'Održivom' obveznicom do 300 milijuna kuna

CIAK Auto
14.04.2022.
u 11:40

Grupa je 2021. investirala 230 milijuna kuna zahvaljujući i dokapitalizaciji putem IPO-a

Nešto više od 15 mjeseci otkako je prvi put izašla na tržište kapitala provedbom inicijalne javne ponude (IPO) i uvrštenjem na Zagrebačku burzu, CIAK Grupa sprema se na novi iskorak u financiranju putem domaćeg tržišta kapitala.

Jedna od vodećih kompanija u regiji u distribuciji rezervnih dijelova i auto opreme, koja se bavi i gospodarenjem otpadom, a ima i reciklažni centar za baterije, priključuje se globalno rastućem trendu korištenja instrumenata "održivog financiranja", vođenog pozitivnim okolišnim, socijalnim i upravljačkim čimbenicima i standardima poznatijim pod kraticom ESG (Enviromental, Social, Governance factors).

Petogodišnje izdanje

U svijetu su ESG-izdanja već duže vrijeme popularna, no kod nas su takva zasad mahom u najavama. Dok su početkom godine iz Professio Energije najavili plan izdanja tzv. Zelenih obveznica, u CIAK-u planiraju izdavanje i uvrštenje obveznica povezanih s održivim poslovanjem, tzv. Sustainability-Linked Bonds.

Na taj način namjera im je prikupiti do najviše 300 milijuna kuna, i to uz dospijeće glavnice nakon pet godina. U priopćenju podcrtavaju kako izdanje predviđa primjenu načela vezanih uz standarde održivog poslovanja prema uzusima Međunarodnog udruženja tržišta kapitala.

Uprava Društva odluku o izdanju i uvrštenju obveznice donijela je ovog ponedjeljka, potvrdio ju je i Nadzorni odbor, a provest će se, kažu, ovisno o tržišnim uvjetima i uz uvjet ishođenja svih regulatornih odobrenja u skladu s primjenjivim propisima. Iako se zbog toga u objavi govori o "razmatranju", za taj posao već je angažirana Raiffeisenbanka u svojstvu agenta izdanja, dok su usluge pravnih savjetnika povjerene odvjetničkim društvima Mamić, Perić, Reberski, Rimac te Mišković & Mišković.

O tome za što planiraju iskoristiti prihod izdanja zasad nude više-manje "tipsku", uopćenu i prilično široku formulaciju. Poslužit će im, kažu, "za financiranje općih korporativnih potreba društva i Grupe, uključujući, ali ne ograničavajući se na refinanciranje postojećih obveza, financiranje tekućih obveza, potencijalnih akvizicija, investicija u opremu i postrojenja, te obrtnog kapitala".

Zaredale akvizicije

Dakle, malo toga otkrivaju u smislu prioriteta. No, ostaje primijetiti da je od uvrštenja na Burzu početkom prošle godine CIAK Grupa realizirala više akvizicija. Već početkom ožujka 2021. zaključeno je preuzimanje zagrebačke tvrtke Trgometal, a koji tjedan kasnije i regionalna akvizicija kojom je dio Grupe postao i Next Auto, jedna od vodećih tvrtki u segmentu tzv. aftermarketa u Crnoj Gori, prihodom od 80-ak milijuna kuna.

U studenome je, pak, zaključeno preuzimanje još jednog "aftermarket" igrača, ovaj put banjalučkog poduzeća Auto Milovanović, čiji prihodi premašuju 140 milijuna kuna.

Konačno, sredinom siječnja ove godine kompanija je objavila da je preuzela poslovanje društva Stahlgruber d.o.o., lokalnog ogranka njemačkog distributera nezavisnog aftermarketa.

U godišnjem izvješću za 2021. Grupa se pohvalila investicijama u vrijednosti od gotovo 230 milijuna kuna, pripisujući to u najvećoj mjeri upravo dokapitalizaciji provedenoj putem IPO-a. Kompanija je osjetno povećala i neto dug, a Grupa je godinu zaključila s 1,38 milijardi kuna konsolidiranog prihoda (+43 posto), uz porast izvještajne konsolidirane EBITDA-e za čak 77 posto, na 142 milijuna kuna.

Organski rast tom je povećanju operativne dobiti pridonio nešto više od četvrtine. Iskazana neto dobit je s 26,6 milijuna u 2020. lani uvećana za više od dva i pol puta, na 70 milijuna. Sve u svemu, predsjednik Uprave CIAK-a Ivan Leko u svom je osvrtu poslovnu 2021. ocijenio povijesno najuspješnijom.

>> VIDEO HZJZ objavio: Ukida se karantena, ovo su nova pravila za kontakt s pozitivnom osobom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije