Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGI NEZADOVOLJNI

Sjednica Gradskog vijeća Vukovara: Vukovar izostavljen s liste strateških projekata, župan spreman na suradnju

Foto: Branimir Bradarić
1/3
13.04.2022.
u 14:48

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako očekuje da se Zaključak Gradskog vijeća Vukovara usvoji te da se županijska vlast počne uvažavati jednako sve dijelove županije, pa tako i Vukovar, kao i da se započne s kooperativnom suradnjom i razvojem svih dijelova županije

Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara na današnjoj tematskoj sjednici donijelo je Zaključak kojim se županu Vukovarsko – srijemske županije Damiru Dekaniću predlaže da projekte koje je Grad Vukovar predložio uvrsti u prijedlog strateških projekata Vukovarsko – srijemske županije za razdoblje 2021.-2027. godina. Današnjoj sjednici prethodila je nedavna konferencija za novinare vukovarskog Domovinskog pokreta na kojoj su ukazali kako među 10 strateških projekata nema projekata koje je predložio Grad Vukovar. Na listi projekata grada Vukovara bili su izgradnja Poljoprivredno prehrambenog centra ACRO, izgradnja Tehnološkog centra, nadogradnja vanjskih bazena u sklopu plivališta Vukovar te izgradnja dvorane za tenis.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako očekuje da se Zaključak Gradskog vijeća Vukovara usvoji te da se županijska vlast počne uvažavati jednako sve dijelove županije, pa tako i Vukovar, kao i da se započne s kooperativnom suradnjom i razvojem svih dijelova županije. Napomenuo je kako od povratka u Vukovar, na razini županijske vlasti,  postoji određeni otpor i sprječavanje razvoja grada Vukovara. Ukazao je i kako se sjednice županijske Skupštine održavaju u Vinkovcima, da niz državnih institucija ima sjedište u Vinkovcima, a ne Vukovaru kao županijskom središtu kao i da je Vukovar jedini grad na državnoj cesti D2 koji nema obilaznicu.  

-Često se govori kako je država Hrvatska do sada u obnovu i razvoj Vukovara uložila ogromna sredstva. Podsjećam kako je Vukovar tijekom Domovinskog rata bio razoren. Samim tim koliko god država da je uložila u Vukovar to ne može biti niti približno dovoljno onome koliko je Vukovar dao za samostalnost te iste Hrvatske – rekao je Penava.

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća nazočio je i župan Damir Dekanić  koji je rekao kako se niti sam ne slaže s listom strateških projekata ali i da je to nešto što ga je naslijedio kada je prošle godine pobijedio na izborima.

-Osobno imam dobru volju i želju da se strateški projekti Grada Vukovara uvrste među strateške projekte, odnosno u Razvojni plan ako to ne naruši dinamiku donošenja samoga plana. Prije pet mjeseci sam na sjednici Partnerskog vijeća, koje predlaže projekte, pozvao sve da se jave sa svojim prijedlozima. Javio se samo Centar kompetencija i nitko više. Grad Vukovar se uopće nije javio – rekao je Dekanić.

Predsjednica vukovarskog Domovinskog pokreta Ivana Mujkić kazala je kako je Zaključak usvojen većinom glasova, uz suzdržane glasove HDZ-a i SDSS-a ali i da ne očekuje mnogo.

-Zaključak je donesen i na županu je sada da nešto napravi. Prema onome što je rečeno ne očekujem mnogo te mislim kako Grad Vukovar neće biti zastupljen u Razvojnom planu Vukovarsko – srijemske županije u razdoblju 2021. – 2027. – rekla je Mujkić.

Tijekom same sjednice za raspravu se javilo niz vijećnika koji su ukazivali na potrebu za realizacijom niza projekata pa su se tako mogli čuti i prijedlozi da se više ulaže u Vukovarsko veleučilište Lavoslav Ružička kao i u izgradnji kontejnerskih terminala u luci Vukovar. Ukazao je na to vijećnik HNS-a Nenad Bučko.

-Za Vukovar i okolicu je rijeka Dunav autocesta, a pri tome ovakva vrsta prometa u svijetu raste. U isto vrijeme u Hrvatskoj se ništa ne radi po tom pitanju. Mislim kako je ovo velika i značajna prilika za razvoj Vukovara, ali i Hrvatske – rekao je Bučko.

Govorio je i Dejan Drakulić, vijećnik SDSS-a, koji je rekao kako vijećnici ranije nisu razgovarali o listi strateških projekata kao i da je licemjerno govoriti o nekim projektima dok djeca u vrtićima i školama nema sapuna, toalet papira i slično.

Komentara 2

MA
Marko1337
15:47 13.04.2022.

U Vukovar je uloženo desetine milijardi ulaže se i danas, no nažalost grad heroj pao je u izdajničke ruke, bagre koja uništava svaku poduzetničku klimu a stavara samo uhljebe parazite za koje nikada dovoljno novaca.

DA
dam63
15:31 13.04.2022.

Megalomani, mitomani i egomani svi od reda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije