Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi

Četiri milijuna kuna za interventni otkup 18.500 svinja

'sla.......vukovar........02.10.2006. svinjska kuga skoro suzbijena, ali zabrana prometa i prodaje svinja na tom terenu jos uvijek na snazi snimio gordan panic'
'gordan panic'
11.02.2011.
u 08:00

Zbog niskih otkupnih cijena, dampinga trgovačkih lanaca, uvoza te nešto veće ponude, gubici u svinjogojstvu na mjesec iznose oko 15 milijuna kuna. Povise li cijene svinjetine, uvoz će porasti, a potrošnja je ionako već pala 20 posto.

Preniske otkupne cijene i pad potrošnje od gotovo 20 posto prijete ozbiljnim poremećajima u ionako nedostatnoj hrvatskoj proizvodnji svinjetine, pa je država prisiljena na mjere interventnog otkupa teške 4 milijuna kuna.

Spas za najmanje

Iako cijelo hrvatsko svinjogojstvo ima probleme, oni se, doznajemo, odnose samo na najugroženije, odnosno na manje proizvođače, koji nemaju ugovore s mesnom industrijom, s ukupno 18,5 tisuća utovljenih svinja. Svinjogojci stoga tvrde kako će se bez još nekih dodatnih mjera teško zaustaviti započeti pad obujma proizvodnje, čemu su najviše kumovale dampinške cijene trgovačkih lanaca i uvoz te ukidanje potpora u 2011. No u resornom Ministarstvu poljoprivrede nadaju se kako će se subvencioniranim otkupom PIK-a Vrbovec, Industrije mesa Ivanac, Kudelića i Imesa, koji su ispunili uvjete natječaja, ipak uvesti reda na tržištu svinjetine i spriječiti još veći poremećaji pada broja tovljenika i proizvodnje.

– Na cijenu svinjetine, koja je lani u prosjeku bila 28 posto niža nego 2009., utječe i malo veća ponuda, koja traje već više od godinu dana, s obzirom na to da smo i znatan uvoznik svinjskog vrata i carskog mesa, što urušava proizvodnju te utječe na cijenu ostalih kategorija svinjetine – kazao je Branko Bobetić, direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, ističući kako su svinjogojci u iznimno složenoj situaciji.

Milijunski gubici

Cijene stočne hrane penju se u nebo, kukuruz je u siječnju 2009. bio 85 lipa, a danas je 1,60 kuna – i čak ga i nema u ponudi dok mu na europskim burzama cijene i dalje rastu. Slično je i s uljaricama...

Država je zbog svega toga i lani bila prisiljena na dva interventna otkupa, što najbolje govori da su iste takve mjere i u 2011. samo gašenje požara, koji svinjogojce na mjesec stoji 15 milijuna kuna gubitaka, a više od 10 milijuna i peradare, doznajemo od Bobetića. S obzirom na slične probleme, EU je poduzeo određene mjere subvencija troškova skladištenja od 35 milijuna eura, tako da je u posljednja dva mjeseca u EU uskladišteno više od 50 tisuća tona zaliha svinjetine. Hrvatskim svinjogojcima pak i dalje, očito, ne preostaje ništa drugo nego da svoje meso prodaju po niskim cijenama, koje su u deflaciji već godinu i pol. Poskupe li, povećat će se uvoz, a problem je i to što EU zbog svog svinjogojstva u krizi i dalje ne dopušta uvoz svinjetine i prerađevina iz RH, osim nekih konzervi.

Osim potrošnje svinjetine, oko 10 posto pala je i potrošnja junetine, a cijene te vrste mesa su, ovisno o kategorijama, porasle već tri do pet kuna.

 

Komentara 16

Avatar neugodan
neugodan
08:23 11.02.2011.

___________________________________ KOMPLETNO TREBA ZABRANITI UVOZ MESA I ZITARICA TE DRZAVA TREBA REGULIRATI CIJENU ONOGA STO SE KOD NAS PROIZVEDE, TJ DA CIJENA BUDE DOBRA ZA SVE. TUZNO DA ZEMLJA SA RESURSIMA KAO HRV UVOZI HRANU I UNISTAVA SVOJU PROIZVODNJU!!!!!!!!!!!!!!!!!! ___________________________________

LU
lutomirski
08:34 11.02.2011.

tako je, ja to vec 10 godina govorim, i to za sve produkte,ali ti IGNORANTI hoce da upropaste Hrvatske proizvodace, banda lopovska.... Nova balkanska elita je u startu potpuno okrenula leđa i komunizmu i socijalizmu, te već 1990-e prigrlila povijesnu šansu da se u kratkom vremenu nagrabi gomile novca Ali, na postavljeno pitanje ni FAZ-ov komentator ne nalazi odgovor, pa razočarano zaključuje, da »od strpljenja građana ovisi koliko će trajati, dok prva zemlja jugoistočne Europe ne krene putem Tunisa i Egipta« u obračun s tom prevarantskom vladom u Hrvatskoj !!!!!!!!!!!!!

KA
kajinx
19:13 11.02.2011.

Hoćete uvoziti hranu? Pogledajte ovo: http://vimeo.com/18720200 (Video sa Nikolom Aleksić) Premda se video odnosi na Srbiju, svi Hrvati trebaju pogledati, jer se to i nama radi. Primjer: Uništavanje hrvatskog svinjogojstva i uvoz svinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije