Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedica 'čistki'

Čak 77.823 tvrtke bez ijednog radnika

toz  (1)
Anto Magzan/PIXSELL
20.08.2013.
u 21:56

Tijekom 2013. iz registra trgovačkih društava izbrisano je 29 tisuća tvrtki, a tijekom godine ih je osnovano oko 9000

Među ukupnim brojem registriranih tvrtki sve je veći broj onih koje zaista i rade, a to je prije svega posljedica ‘čistke’ koju u 2013. provodi Trgovački sud. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, čak je 87 posto osnovanih trgovačkih društava i aktivno. Lani je statistika pokazivala da je aktivno oko 70 posto tvrtki. Radi skoro isti broj tvrtki kao i lani. Sada je 122.814 tvrtki, a lani ih je bilo oko 110.000, ali je u prvih pola godine iz registra trgovačkih društava izbrisano više od 29 tisuća tvrtki. U 2013. je osnovano i oko devet tisuća novih poduzeća, što se uglavnom odnosi na “tvrtke za 10 kuna”. Inače najviše tvrtki posluje u Gradu Zagrebu – čak 42 tisuće subjekata, a najviše ih se bavi trgovinom čak 23 posto ukupnog broja tvrtki.

Zanimljivo, statističari su izbrojili čak 77.823 aktivne tvrtke koje nemaju nijednu zaposlenu osobu, a većina pripada kategoriji malih poslodavaca koji imaju do 10 zaposlenih. Malo je velikih kompanija pa samo 244 tvrtke broje više od 500 zaposlenika. I dok je zakonsko rješenje po kojem se mogu brisati iz registra tvrtke koje nisu predale tri godišnja izvješća o poslovanju uredilo popis tvrtki, nered još uvijek vlada u popisu udruga, ustanova i institucija gdje je samo 33 posto aktivnih subjekata. Prema registru udruga postoji ih čak 49 tisuća, a s druge strane aktivnih udruga ili ustanova samo je 22.618. Ima i 66 tisuća poduzeća koja nisu prevedena u d.o.o.

>>Blokirane tvrtke dužne ukupno 36,74 milijarde kuna

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije