Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Burze 'se ruše' pod pritiskom rasta prinosa na obveznice'

Wall Street je potonuo tri posto, a europske su burze pale na najnižu razinu u posljednje dvije godine
06. prosinca 2018. u 14:02 2 komentara 372 prikaza
NYSE
Foto: Reuters/PIXSELL

Financijska imovina poput dionica i valuta našla se u srijedu pod pritiskom zbog signala s tržišta obveznica koji ukazuju da je recesija “pred vratima”.

Wall Street Prognoze Pad na burzama očekuje se krajem 2019. – razdoblje “bika” bliži se kraju

Prinos na 10-godišnje američke državne obveznice zaronio je na 2,94 posto, najnižu razinu od polovice rujna, pa se razlika između prinosa na 10-godišnje i dvogodišnje obveznice smanjila na najnižu razinu u više od 10 godina.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

NYSE
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Iznimke 1966. i 1998.

Inverzija krivulje prinosa – veći prinosi na kratkoročne nego na dugoročne obveznice – u pravilu je u posljednjih pola stoljeća prethodila recesiji. Dio krivulje već je u inverziji, pa su tako već drugi dan prinosi na dvogodišnje i trogodišnje obveznice veći nego na petogodišnje. Prema podacima američke središnje banke (Fed), inverzija krivulje prinosa najavila je sedam posljednjih recesija u Sjedinjenim Američkim Državama.
No, to nije i potpuno pouzdan pokazatelj jer ta inverzija 1966. i 1998. godine nije prethodila recesiji. K tome, dio analitičara upozorava kako je upitno koliko taj pokazatelj može biti pouzdan u uvjetima trenutnih monetarnih poticaja najvećih središnjih banaka, nezabilježenih u modernoj povijesti po opsegu.

Wall Street Skandal težak milijarde Novcem iz malezijskog fonda financirani i Vukovi s Wall Streeta

– U inicijalnoj fazi inverzije krivulje prinosa ulagače zabrinjava pitanje slijedi li recesija. Stoga reagiraju agresivnije na loše nego na dobre vijesti. Mislim da bi dolar mogao biti u fazi korekcije u okruženju inverzije krivulje prinosa – kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Mizuho Securities.
Američki je dolar u srijedu oslabio prema euru za 0,1 posto na 1,1357 dolara, no znatno veći udar pretrpjela su dionička tržišta.

Pažljivo pratiti rizike

Nakon što je u utorak Wall Street potonuo više od tri posto, negativni sentiment prelio se i na europska tržišta, pa su najvažnije burze zaronile na najniže razine u dvije godine.

Iako dio analitičara očekuje da će Fed iduće godine usporiti povećanje kamata, John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, izjavio je da bi trebalo očekivati povećanje kamata središnje banke još otprilike godinu dana i pažljivo pratiti rizike na koje ukazuju financijska tržišta.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

[video: 27029 / Pogledajte video o vojnom avionu F-35:]
VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

  • Mediterraneo:

    siguran pokazatelj recesije je kada zveckanje oruzja nadglasi zveckanje novca.

  • sjs:

    Prinosi na obveznice padaju kada rastu cijene istih, a cijene rastu jer jača potražnja za obveznicama, jer imaju ok prinose. Zaključak da dolazi recesija je banaliziranje.