Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal težak milijarde

Novcem iz malezijskog fonda financirani i Vukovi s Wall Streeta

Wall Street
Reuters/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
03.11.2018.
u 13:06

Bankarski je dvojac, zajedno s ostatkom ekipe iz Goldman Sachsa, prikrivala angažman Jhoa Lowa. Izdali su tri ponude obveznica, u 2012. i 2013. godini, preko kojih su prikupili oko 6,5 milijardi dolara za fond 1 MDB i usput zaradili Goldman Sachsu 600 milijuna dolara. Iako je novac bio namijenjen razvojnim projektima, trojac se urotio i oprao više od 2,7 milijardi dolara kroz američki financijski sustav.

Protiv dvojice bankara Goldman Sachsa Tima Leissnera i Rogera Nga te malezijskog financijera Jho Lowa podnesene su kaznene prijave zbog umiješanosti u jedan od globalno najvećih financijskih skandala. Američko Ministarstvo pravosuđa tereti ih za sudjelovanje u shemi koja im je omogućila izvlačenje milijardi dolara iz malezijskog razvojnog fonda 1 MDB. Jedan od optužene dvojice izjasnio se krivim, drugi je također uhićen, a Low je zasad na slobodi. Za Lowa tužitelji tvrde da im je bio veza s malezijskim vlastima jer je za fond 1MDB radio kao neformalni savjetnik. Njegov je pravni tim objavio priopćenje u kojem tvrde da je nevin, a prethodno su odbacili optužbe podignute u Maleziji za koju tvrde da mu ne može osigurati pravedno suđenje. T. Leissner je bio šef Goldmanove podružnice za jugoistočnu Aziju, a R. Ng jedan od izvršnih direktora.

Traži “otvoren um”

– Gospodin Low jednostavno traži da javnost ima “otvoren um” za ovaj slučaj, sve dok na vidjelo ne dođu svi dokazi, za koje vjeruje da će ga opravdati – piše u priopćenju koje je prenio BBC. Investicijska banka Goldman Sachs radila je na prikupljanju novca za fond 1MDB, a iz nje su poručili da nastavljaju surađivati sa svim tijelima koja istražuju slučaj. Iako su optužnice već podignute u Maleziji, ali i šire, ovo je prva američka kaznena prijava koja se pojavila u skandalu. Navodno su milijarde dolara iz državnog fonda korištene kako bi se kupovala umjetnička djela, nekretnine, privatni avion, pa čak, da ironija bude veća, i za – financiranje filma Vukovi s Wall Streeta s Leonardom DiCapriom. Otvorene su istrage u cijelom svijetu, a skandal je utjecao i na ishod izbora u Maleziji na kojima je isplivalo da je bivši premijer Najib Razak povezan s izvlačenjem 700 milijuna dolara iz fonda koji je sam utemeljio. Optužen je za korupciju, zlouporabu vlasti i kaznenu povredu povjerenja u Maleziji. Da, kod njih i to postoji. Premijerovu suprugu Rosmah Mansor terete za pranje novca. Oboje, naravno, poriču svoju umiješanost.

Banka ga prvo odbila

Američke vlasti prethodno su podnijele građanske tužbe u kojima traže odštetu za kupnju luksuznih dobara i davanje mita u novcu sredstvima iz fonda. Aktualna tužba tereti bivše bankare Goldman Sachsa da su s Lowom podmićivali vladine dužnosnike kako bi njihova investicijska banka dobila posao s fondom. Goldman Sachs prethodno nije htio prihvatiti Lowa kao klijenta jer im je služba usklađenosti bila zabrinuta zbog izvora njegova novca. No, bankarski je dvojac, zajedno s ostatkom ekipe koja ih je podržala u banci, prikrivala Lowov angažman. U konačnici, izdali su tri ponude obveznica, 2012. i 2013. preko kojih su prikupili oko 6,5 milijardi dolara za fond. I usput zaradili Goldman Sachsu 600 milijuna dolara.

Iako je novac bio namijenjen razvojnim projektima, trojac se urotio i oprao više od 2,7 milijardi dolara kroz američki financijski sustav. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije