Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze

Pad na burzama očekuje se krajem 2019. – razdoblje “bika” bliži se kraju

Wall Street
Foto: Reuters/PIXSELL
03.12.2018.
u 14:03

Trećina stručnjaka u Reutersovoj anketi smatra da je “bikovsko tržište” već završilo, već ove godine bile su dvije korekcije cijena

Kraj rekordno dugog “bikovskog tržišta” (eng. bull market) na globalnim burzama nije daleko i moglo bi završiti početkom 2020., ako je suditi po mišljenju analitičara iz najnovije Reutersove ankete. U istraživanju je između 13. i 28. studenog sudjelovalo 250 analitičara, a pokazalo je i znatno pogoršanje prognoza rasta najvažnijih svjetskih indeksa iduće godine.

Trgovinski rat eskalira

Od 110 analitičara koji su se usudili dati takvu prognozu, njih 40 posto smatra da će razdoblje rasta cijena koje na Wall Streetu traje od ožujka 2009. godine potrajati dulje od godinu dana. Kraj rasta cijena dionica u roku od godine dana očekuje četvrtina ispitanika.

Međutim, zanimljivo je da trećina stručnjaka smatra da je bikovsko tržište – već završilo.

– Dok će volatilnost ostati povećana – već ove godine vidjeli smo dvije korekcije cijena dionica od deset posto – ne smatram da će istinsko “medvjeđe tržište” (eng. bear market) nastupiti dok nismo u recesiji ili ulazimo u nju – objasnila je Mona Mahajan, investicijska analitičarka u Allianz Global Investors.

Mahajan je dodala da ne očekuje recesiju u SAD-u u sljedećih 12 mjeseci. U skladu s povijesnim iskustvima, burze počinju uračunavati mogućnost pada gospodarstva od jednog do šest mjeseci ranije, što znači da bi medvjeđe tržište moglo tehnički nastupiti krajem iduće godine. Strahovanja da će američko-kineski trgovinski rat dodatno eskalirati analitičare Wall Streeta čini manje optimističnima u vezi kretanja indeksa S&P-a 500. Ipak, i dalje očekuju da će kraj iduće godine dočekati na višoj razini od sadašnjih 2740 bodova.

– Iako je S&P 500 u kolovozu ove godine označio najdulje “bikovsko” razdoblje, snažna korekcija u listopadu podsjetila nas je da smo bliže kraju ciklusa i da investitori trebaju biti spremni na povećanu volatilnost – zabilježio je u anketi Richard Lacaille, glavni investicijski direktor u State Street Global Advisorsu.

Zarade još rastu

Zanimljivo je i da tek 27 posto od 120 ispitanika smatra da je njihovo lokalno tržište jeftino, unatoč nedavnoj oštroj rasprodaji. Oko 40 posto smatra da je fer vrednovano, dok trećina tvrdi da je i dalje preskupo. Vrijedi istaknuti i razmišljanja o budućem rastu zarada. Iako je mnoštvo kompanija širom svijeta podbacilo u očekivanjima dobiti, čak 64 od 114 analitičara ocjenjuju da rast zarada kompanija nije došao do svog vrhunca.

– Apsolutna razina zarada trebala bi se nastaviti povećavati u nadolazećoj godini jer će solidan rast prodaje nastaviti pokretati zarade po nižoj, održivijoj stopi – smatra Sameer Samana, globalni analitičar u Wells Fargo Investment Instituteu, referirajući se na indeks S&P 500.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije