Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovana uprava

Brodosplit: Samoborski DIV i službeno je zavladao Splitom

Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a
Slavko Midžor/PIXSELL
08.03.2013.
u 21:00


Ministar Mrsić je u petak priopćio da socijalni dijalog mora postati svakodnevica

Vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka danas je Nadzorni odbor Brodosplita i službeno imenovao novim predsjednikom uprave Brodosplit Brodogradilišta, a njegovu desnu ruku Darka Pappu novim predsjednikom uprave Brodosplita. Dosadašnji predsjednik uprava Brodosplita te Brodosplit Brodogradilišta Vladimir Kessler, s Antunom Čagljem, imenovan je za člana uprave Brodosplita. Damir Goleš i Stipe Krželj novi su članovi Nadzornog odbora Brodosplita i Brodosplit-Brodogradilišta.

Socijalni sporazum

Tako je DIV i službeno, nakon što je prošli tjedan nakon tri godine pregovora potpisao kupoprodajni ugovor s državom, danas ušao u Brodosplit. Iako je opcija za to veliko splitsko brodogradilište bila ili privatizacija ili stečaj s likvidacijom, čelnici sindikata nisu novog vlasnika dočekali raširenih ruku, nego su protiv njega posljednje tri godine vodili otvoreni rat. Sindikati tog splitskog škvera sada se zajedno bore za potpisivanje Socijalnog sporazuma koji predviđa ispunjavanje odredbi dosadašnjeg kolektivnog ugovora do sklapanja novog te regulira visine otpremnina od najmanje 6400 kuna za svaku godinu radnog staža. Žele sindikalisti da većina od 3450 zaposlenika škvera zadrži posao, dok DIV prema kupoprodajnom ugovoru s državom ne smije smanjiti broj zaposlenih na manje od 2000. Sindikati posebno zamjeraju novom vlasniku Debeljaku činjenicu da s njima komunicira putem njegova Facebook profila, s kojeg je ovaj tjedan objavio "pravni i taktički rat za obranu Škvera i Škverana". Iz podužeg pisma upućenog radnicima jasno je vidljiva njegova frustracija sindikalistima pa, među ostalim, predlaže osnivanje radničkog vijeća te piše da će direktori i kadrovske službe pri odabiru kadra prednost davati ljudima koji nisu sindikalno opredijeljeni "jer je upravo statistika i praksa najuspješnijih poduzeća u kojima su i sami ljudi najzadovoljniji poslom pokazala da su to poduzeća u kojima ne postoji sindikat."

Ovaj dio pisma očito je zasmetao ministru rada Mirandu Mrsiću iz čijeg je ministarstva došlo priopćenje kako socijalni dijalog mora postati hrvatska svakodnevica te poziv sindikatima i poslodavcima da procese restrukturiranja tvrtki i mjere koje će biti potrebno poduzeti u cilju njihova jačanja, temelje na konstruktivnom socijalnom dijalogu, koji će biti utemeljen na međusobnom uvažavanju i povjerenju socijalnih partnera.

S druge strane, Debeljak u svojem pismu kaže kako želi da svi u škveru imaju jednaka prava, te radnicima obećaje uvjete bolje nego što su imali, prostore za zabavu, službene mobitele...

"I to je moguće"

Iako je brodogradnja nova djelatnost za DIV, dosadašnje privatizacije mogle bi biti pokazatelj njegova odnosa prema zaposlenicima. Od malene radionice u garaži koju je 1971. pokrenuo u samoborskoj garaži njegov otac Božidar, DIV je postao jedna od vodećih tvornica vijaka u Europi koja danas posluje na osam lokacija u šest država i ima više od tisuću zaposlenih. U Srbiji ga radnici naveliko hvale zbog pravednog i humanog odnosa prema njima, a mediji guraju u rubrike "i to je moguće". Debeljak, otac sedmero djece, veliki je radoholičar koji svoj posao naziva hobijem i nerijetko zbog posla spava 3-4 sata. 

>> Debeljak sindikatima: Objavljujem rat za obranu škvera i škverana 

>> Potpisan ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u

Komentara 3

ST
special_thing
10:35 09.03.2013.

Zelim svu srecu i da brodovi budu jos bolji nego sto su bili. Nadam se da ce se uskoro rijesiti pitanja i preostalih brodogradilista jer zaista rade kvalitetne brodove koji cu jako cijenjeni u svijetu pogotovo u skandinavskim zemljama.

DU
Deleted user
16:21 09.03.2013.

Pustite čovjeka neka radi!!!!!!!!!

I1
ing-12345
10:01 10.03.2013.

Sramotno je da hrvatski političari nisu u 20 godina htjeli postaviti upravu u brodograilište koja će osigurati ekonomično poslovanje pa su na kraju to isto brodgradilište poklonili g.Debeljaku. Naravno sada DIB treba otpuštati (ne)radnike jer je brodogradilište brod koji tonee zbog previše putnika na njemu pa nažalost da bi se taj brod spsaio treba dio putnika baciti u more inaće će svi putnici potonuti sa brodom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije