Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Brodosplit: Samoborski DIV i službeno je zavladao Splitom


Ministar Mrsić je u petak priopćio da socijalni dijalog mora postati svakodnevica
08. ožujka 2013. u 21:00 3 komentara 27 prikaza
Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka danas je Nadzorni odbor Brodosplita i službeno imenovao novim predsjednikom uprave Brodosplit Brodogradilišta, a njegovu desnu ruku Darka Pappu novim predsjednikom uprave Brodosplita. Dosadašnji predsjednik uprava Brodosplita te Brodosplit Brodogradilišta Vladimir Kessler, s Antunom Čagljem, imenovan je za člana uprave Brodosplita. Damir Goleš i Stipe Krželj novi su članovi Nadzornog odbora Brodosplita i Brodosplit-Brodogradilišta.

Socijalni sporazum

Tako je DIV i službeno, nakon što je prošli tjedan nakon tri godine pregovora potpisao kupoprodajni ugovor s državom, danas ušao u Brodosplit. Iako je opcija za to veliko splitsko brodogradilište bila ili privatizacija ili stečaj s likvidacijom, čelnici sindikata nisu novog vlasnika dočekali raširenih ruku, nego su protiv njega posljednje tri godine vodili otvoreni rat. Sindikati tog splitskog škvera sada se zajedno bore za potpisivanje Socijalnog sporazuma koji predviđa ispunjavanje odredbi dosadašnjeg kolektivnog ugovora do sklapanja novog te regulira visine otpremnina od najmanje 6400 kuna za svaku godinu radnog staža. Žele sindikalisti da većina od 3450 zaposlenika škvera zadrži posao, dok DIV prema kupoprodajnom ugovoru s državom ne smije smanjiti broj zaposlenih na manje od 2000. Sindikati posebno zamjeraju novom vlasniku Debeljaku činjenicu da s njima komunicira putem njegova Facebook profila, s kojeg je ovaj tjedan objavio "pravni i taktički rat za obranu Škvera i Škverana". Iz podužeg pisma upućenog radnicima jasno je vidljiva njegova frustracija sindikalistima pa, među ostalim, predlaže osnivanje radničkog vijeća te piše da će direktori i kadrovske službe pri odabiru kadra prednost davati ljudima koji nisu sindikalno opredijeljeni "jer je upravo statistika i praksa najuspješnijih poduzeća u kojima su i sami ljudi najzadovoljniji poslom pokazala da su to poduzeća u kojima ne postoji sindikat."

Ovaj dio pisma očito je zasmetao ministru rada Mirandu Mrsiću iz čijeg je ministarstva došlo priopćenje kako socijalni dijalog mora postati hrvatska svakodnevica te poziv sindikatima i poslodavcima da procese restrukturiranja tvrtki i mjere koje će biti potrebno poduzeti u cilju njihova jačanja, temelje na konstruktivnom socijalnom dijalogu, koji će biti utemeljen na međusobnom uvažavanju i povjerenju socijalnih partnera.

S druge strane, Debeljak u svojem pismu kaže kako želi da svi u škveru imaju jednaka prava, te radnicima obećaje uvjete bolje nego što su imali, prostore za zabavu, službene mobitele...

"I to je moguće"

Iako je brodogradnja nova djelatnost za DIV, dosadašnje privatizacije mogle bi biti pokazatelj njegova odnosa prema zaposlenicima. Od malene radionice u garaži koju je 1971. pokrenuo u samoborskoj garaži njegov otac Božidar, DIV je postao jedna od vodećih tvornica vijaka u Europi koja danas posluje na osam lokacija u šest država i ima više od tisuću zaposlenih. U Srbiji ga radnici naveliko hvale zbog pravednog i humanog odnosa prema njima, a mediji guraju u rubrike "i to je moguće". Debeljak, otac sedmero djece, veliki je radoholičar koji svoj posao naziva hobijem i nerijetko zbog posla spava 3-4 sata. 

>> Debeljak sindikatima: Objavljujem rat za obranu škvera i škverana 

>> Potpisan ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u

Od garaže do multinacionalne kompanije

Od garaže do multinacionalne kompanije

Božidar Debeljak, Tomislavov otac, 1971. u samoborskoj garaži otvara obrt "Debeljak Izrada vijaka" ili skraćeno DIV, a 1975. zapošljava prvog radnika

Do 90-ih tvrtka ima 20-ak zaposlenika pa Debeljak gradi svoju prvu tvorničku halu u naselju Bobovica, a osam godina poslije i tvornički pogon u Samoboru.

Posao i dalje raste pa 2001. DIV unajmljuje imovinu kninske tvornice vijaka TVIK, a 2003. godine i kupuje imovinu tvornice koja je u stečaju

DIV se 2006. prijavio za privatizaciju "Fabrike mašinskih delova" MIN u Srbiji, svoje podružnice otvara i u Valjevu, Sarajevu te u Jesenicama u Sloveniji.

Vlada 2009. objavljuje prvi natječaj za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta, javlja se "mali" samoborski DIV koji za Brodosplit nudi 3,7 milijuna kuna. Tek je prošlog tjedna napokon potpisan kupoprodajni ugovor.

Proslava ''novog, poštenog i konk

Proslava ''novog, poštenog i konkurentnog škvera''

T. Debeljak pozvao je Splićane na proslavu "novog, poštenog i konkurentnog škvera" danas u podne na parkiralištu Spaladium arene. Feštu organiziraju DIV i Moto klub Fjaka, a nastupit će Marjan Ban i Diktatori, Gazde te EPP bend. Feštat će se uz stotinjak janjaca, pečene volove i 500 litara graha. Fešta je humanitarna pa se za piće plaća konzumacija od 10 kuna koje će biti uplaćene na račun centra Juraj Bonači. (sv)

Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Stanje na hrvatskim cestama - godišnje u prometu stradava grad veličine Samobora

A1 izdvaja za Vas

  • special_thing:

    Zelim svu srecu i da brodovi budu jos bolji nego sto su bili. Nadam se da ce se uskoro rijesiti pitanja i preostalih brodogradilista jer zaista rade kvalitetne brodove koji cu jako cijenjeni u svijetu pogotovo u skandinavskim zemljama.

  • Deleted user:

    Pustite čovjeka neka radi!!!!!!!!!

  • ing-12345:

    Sramotno je da hrvatski političari nisu u 20 godina htjeli postaviti upravu u brodograilište koja će osigurati ekonomično poslovanje pa su na kraju to isto brodgradilište poklonili g.Debeljaku. Naravno sada DIB treba otpuštati (ne)radnike jer je brodogradilište brod koji tone ... prikaži još!e zbog previše putnika na njemu pa nažalost da bi se taj brod spsaio treba dio putnika baciti u more inaće će svi putnici potonuti sa brodom.