Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegli likvidaciju

Potpisan ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u

'15.01.2013., Zagreb - Ministar gospodarstva  Ivan Vrdoljak i radna skupina za investicije odrzali konferenciju za medije. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Anto Magzan/Pixsell
28.02.2013.
u 14:03

DIV će za kupnju više od osam milijuna dionica platiti 3,7 milijuna kuna te se obvezuje provesti odobreni program restrukturiranja, za koje će ukupno trebati 13 milijardi kuna.

Vlada je i službeno predala Brodograđevnu industriju Split samoborskom DIV-u. Ugovor o kupoprodaji danas su svečano u Vladi potpisali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, te Tomislav Debeljak, predsjednik uprave DIV Brodogradnje i član uprave Darko Pappo. Među ostalim uzvanicima, potpisivanju ugovora je nazočio i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandren. DIV će za kupnju više od osam milijuna dionica platiti 3,7 milijuna kuna te se obvezuje provesti odobreni program restrukturiranja, za koje će ukupno trebati 13 milijardi kuna. Cijeli proces restrukturiranja trebao bi završiti do 2022. godine.

- Potpisivanjem ovog ugovora stavlja se točka na i procesa restrukturiranja brodogradnje koji je počeo formalno još 2009. godine. S jedne strane ovim ugovorom omogućujemo nastavak brodograđevne industrije u tom brodogradilištu pod upravljanjem privatnog vlasnika, a s druge strane ispunjavamo možda i najbolniju zadaću prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tu ćemo zadaću ispuniti u potpunosti kad završimo prodaju Brodotrogira i 3. maja – rekao je ministar Vrdoljak nakon potpisivanja ugovora. Prijedlog ugovora, dodao je, predstavlja kompromis stavova jedne i druge pregovaračke strane u zadanim okvirima, ali ujedno i održava činjenicu da je zbog niza okolnosti došlo do bitnih promjena tijekom trogodišnjeg razdoblja, od otvaranja natječaja za privatizaciju do danas.

Novi vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak zahvalio je svima koji su omogućili da se dugotrajan proces prodaje, odnosno kupnje brodogradilišta dovrši, ali i svima koji su i tom procesu odmagali jer su im "dali orgomnu energiju da ustraju u borbi".

- Uz ovaj ugovor imamo i moralnu obvezu da DIV da sve od sebe za spas Brodosplita, a vjerujem da će uspjeh doći i prije nego što se očekuje. Nama ovo nije kraj, nego početak jedne borbe za koju smo spremni – kazao je Debeljak te dodao kako Brodosplit trenutno ima 40-ak brodova u ponudama, te kako je njihova prosječna vrijednost između 30 i 40 milijuna eura.

- Posla ima, ali trebamo stvoriti konkurentnost da uspijevamo dobiti nove poslove u svijetu – naglasio je Debeljak.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević zadovoljan je zbog činjenice da su u kupoprodajnom ugovoru navedeni korektni i kvalitetni elementi osiguranja da će se u Brodosplitu i dalje odvijati brodograđevna djelatnost.

- Najviše nas interesira su održiva radna mjesta i njihov broj, a očito je da će dio ljudi biti iskazan kao višak. Stav je sindikata ne dozvoliti realizaciju viška zaposlenika dok se ne dogovori i potpiše socijalni sporazum – naglasio je Matijašević, dok je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević poručio kako je nužno zajedništvo vlasnika, svih oni koji vole brodogradilište i Split da se Brodosplit vrati tamo gdje je bio prije desetak.

- Ovo ne treba shvatiti kao propast brodogradilišta, nego kao budućnost – kazao je Dragičević te također podsjetio na nužnost potpisivanja socijalnog sporazuma sa sindikatima.

- Očekujemo krvavu borbu za budućnost radnika, ne smijemo zanemariti činjenicu da je samo u Kini u posljednjih šest mjeseci propalo 80 brodogradilišta. Bit će krvavo, nećemo biti smetnja, ali ćemo biti opasni kritičari – najavljuje predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.

>>Vrdoljak u Brodosplitu: Alternativa prodaje DIV-u je likvidacija škvera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije