Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija hnb-a i mmf-a

'Nijedna zemlja nove Europe neće se 25 godina približiti standardu Njemačke'

Dubrovnik: Andrej Plenković sastao se s predsjednicom MMF-a Christine Lagarde
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/6
10.07.2017.
u 20:30

– Bitno je utvrditi koje reforme treba napraviti i to je poanta zašto je HNB s MMF-om organizirao skup u Hrvatskoj – poručio je Vujčić

Jasno je da se u idućih 25 godina nijedna zemlja nove Europe neće približiti standardu jedne Njemačke. Bitno je utvrditi koje reforme treba napraviti i to je poanta zašto je HNB s MMF-om organizirao skup u Hrvatskoj – kazao je guverner središnje banke Boris Vujčić uoči početka zajedničke konferencije s MMF-om namijenjene državama srednje, istočne i jugoistočne Europe koja se bavi ubrzavanjem realne konvergencije, odnosno približavanja razvijenim zapadnim državama te ulozi upravljanja i institucija.

Jačanje institucija

Dobrim se upravljanjem može smanjiti nezadovoljstvo i nepovjerenje građana, utjecati na odbacivanje privilegija i neetičnog ponašanja, što su sve korijeni za stvaranje nejednakosti, kazala je u intervjuu Večernjem listu šefica MMF-a Christine Lagarde, koja se u ponedjeljak navečer u Dubrovniku susrela i s premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovim najužim suradnicima.

– Drugi razlog zašto je važno tražiti jačanje institucija i upravljanja, posebno u ovoj regiji, jest u tome što snažne institucije i dobre prakse mogu pomoći u zaustavljanju odljeva mozgova i nestašici stručnih kadrova – kaže Lagarde, koja očekuje od lidera zemalja u regiji da povećavaju transparentnost, polažu račune javnosti, osnažuju građane da se bore i osiguraju da vlade služe svima, a ne samo nekolicini odabranih. Snažna je to poruka za jačanjem demokratskih procesa u, kako to Vujčić kaže, zemljama nove Europe.

Kad je riječ o Hrvatskoj, Lagarde od domaćina očekuje da smanje javni dug, a “neočekivane” prihode koji su došli kao posljedica rasta BDP-a iskoristi za stvaranje rezervi.

Dakako, MMF u prvi plan ističe i strukturne reforme. Konkretno to uključuje racionalizaciju opsežnih socijalnih naknada, pojednostavljenje propisa, modernizaciju i privatizaciju državnih poduzeća, promjene u radnom zakonodavstvu. Sve to bi, smatra MMF, poboljšalo konkurentnost, a potaknulo rast i mogućnosti zapošljavanja u privatnom sektoru, posebno žena i mladih.

Hrvatska kaska

U posljednjih dvadeset pet godina središnja, istočna i jugoistočna Europa uvelike su smanjile razlike u dohotku u odnosu na zapadnu Europu. Ipak, smanjivanje tih razlika znatno se usporilo nakon globalne financijske krize, s tim što je Hrvatska jedna od rijetkih članica Europske unije koja je povećala razdaljinu u odnosu na druge umjesto da je smanjuje. Zadnji podaci kažu da je po kupovnoj moći građana i BDP-u po glavi stanovnika samo Bugarska ostala iza nas.

Na konferenciji će sutra, među ostalima, govoriti šefica MMF-a Christine Lagarde, ministar financija Zdravko Marić, guverner Boris Vujčić, Anders Aslund iz Atlantskog vijeća, Servaas Deroose uime Europske komisije i mnogi drugi.

Komentara 21

DU
Deleted user
20:44 10.07.2017.

MMF traži "racionalizaciju opsežnih socijalnih naknada". Možda nisam dobro informiran, no te " opsežne socijalne naknade" su takve da je onom tko je prisiljen živjeti samo od socijane pomoći, bolje da krepa. Da su socijalne naknade "opsežne" ne bi izbjeglicee i migranti kao njihovi mogući korisnici, bježali iz Hrvatske.

DU
Deleted user
21:04 10.07.2017.

mmf je svjetski financijski policajac ako nasi vodeci politicari ne znaju sto nam je ciniti to je zalosno preostala vrijednija imovina uskoro ce biti u rukama stranaca jedino nam preostaje da smo svi zivi zid hrvatska je sluganovski briselski projektt hnb sto je ucinio korisno za naciju skoro pa nista briju nas na suho cini mi se da je mmf gospodja bila u financijsk aferama velikih razmjera

GO
goronja
20:59 10.07.2017.

MMF je zlo, van iz Hrvatske i otpisat nelegalne kredite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije