Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVLJEN NOVI CILJ

Boeing bez narudžbi u siječnju zbog krize 737 MAX-ova

Boeing 737 MAX zrakoplovi
Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL
1/8
12.02.2020.
u 12:27

Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je da u siječnju nije dobio nijednu novu narudžbu, signalizirajući probleme u poslovanju u očekivanju razrješenja krize sa 737 MAX-ovima.

Europski Airbus u siječnju je dobio narudžbe za 274 komercijalna zrakoplova.

Boeing je klijentima u prvom ovogodišnjem mjesecu isporučio samo 13 zrakoplova, uključujući šest 787 Dreamlinera.

Američki je proizvođač prošle godine prvi puta nakon više desetljeća zabilježio više otkazanih narudžbi i zahtjeva za prepravkom zrakoplova nego narudžbi novih zrakoplova. Klijenti izbjegavaju naručivati nove letjelice dok 737 MAX ne dobije zeleno svjetlo regulatora za povratak u promet.

Zrakoplov je prizemljen u ožujku prošle godine nakon dvije teške nesreće u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

Nakon višekratnih odgoda Boeing je kao novi cilj za povratak 737 MAX-ova u promet odredio sredinu ove godine,

U siječnju je Boeing izvijestio da je prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 636 milijuna dolara, što je njegov najlošiji rezultat od 1997. godine. U 2018. poslovao je s neto dobiti odd 10,5 milijardi dolara.

Prihodi su mu potonuli 24 posto, na 76,56 milijardi dolara. U Boeingu procjenjuju da će ukupni troškovi povezani s krizom 737 MAX-ova premašiti 18 milijardi dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije