Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Blizanci Cameron i Tyler na bitcoinima postali milijarderi

Cameron i Tyler Winklevoss na sveučilištu Harvard stvorili su nešto što se zvalo ConnectU. Ideja je ove mreže bila da na nju dodajete svoje prijatelje, šaljete im poruke, obavještavate ih o tome što radite.
06. prosinca 2017. u 08:44 3 komentara 1550 prikaza
Cameron i Tyler Winklevoss
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Prva virtualna valuta bitcoin odletjela je u nebo i približava se vrijednosti od 12.000 dolara, a među njezinim vlasnicima pojavili su se i prvi milijarderi.

Bitcoin Fortrade BITCOIN: Da ste 2010. uložili 100$ danas bi imali preko 250 mil.

Olimpijski veslači

Cameron i Tyler Winklevoss na sveučilištu Harvard stvorili su nešto što se zvalo ConnectU. Ideja je ove mreže bila da na nju dodajete svoje prijatelje, šaljete im poruke, obavještavate ih o tome što radite.

Zvuči poznato? Sasvim sigurno. Jer, njihovu je ideju malo preradio netko tko se zove Mark Zuckerberg i na taj način stvorio – Facebook. Jasno, braća blizanci Winklevoss i njihov kolega Divya Narendra tužili su Zuckerberga i tužbu dobili, no uz odštetu od samo 65 milijuna dolara, kikiriki u odnosu na ono koliko danas Facebook vrijedi (tržišna vrijednost premašila je 500 milijardi dolara).

Ali, kada netko zna, onda zna. Braća, inače olimpijski veslači, kupili su te 2013. godine bitcoina za 11 milijuna dolara – tada je jedan bitcoin vrijedio nešto više od stotinu dolara. Nakon propasti dark weba Silk Road gdje se bitcoinom kupovalo i nedopuštena opojna sredstva, kupili su bitcoina za još milijun dolara. Sve to zajedno činilo je ukupno stotinu tisuća bitcoina, odnosno oko jedan posto koliko ih je u tom trenutku bilo na tržištu.

bitcoin | Autor : AFP Foto: AFP Photo: Reuters/Pixsell

Uočila su braća kako bi bitcoin mogao probiti milijardu dolara u tržišnoj kapitalizaciji, dakle ukupnoj vrijednosti, pa su odlučila tome malo i pomoći vlastitim ulaganjem koje je to na kraju i omogućilo u ožujku 2013. godine. Svoju je prvu kupnju Cameron Winklevoss obavio na kasnije hakiranom japanskom webu za trgovinu bitcoinima Mt. Gox po cijeni od najmanje 91,26 dolara. U tom se trenutku kroz Mt. Gox obavljalo oko 80 posto svih transakcija bitcoinom. Kakav je potez to bio, svjedoči i podatak da je današnja tržišna kapitalizacija bitcoina više od 188,7 milijardi dolara. Ako su sve te bitcoine dvojica braće zadržala, danas im vrijede više od milijarde dolara, računajući prema jučerašnjem tečaju koji je iznosio nešto više od 11.600 dolara.

Tajanstveni Satoshi

No braća Winklevoss i sama ističu kako sasvim sigurno nisu najbogatiji bitcoinima. Analitičari tvrde kako je to najvjerojatnije sam otac bitcoina čiji se pravi identitet još ne zna, a poznat je po pseudonimu Satoshi Nakamoto. Procjenjuje se da ta osoba ima oko 980.000 bitcoina, preračunato – više od 11 milijardi dolara.     

Pogledajte i video mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa...

 

[video: 22524 / Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa] Europski regulator Ozbiljno upozorenje! Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrijednima Danas oporavak Otkriveno što je zakočilo jačanje bitcoina Bitcoin Fortrade Od početka godine, skok cijene bitcoina preko 600%!
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

 • tracy:

  novi bankarski produkt za muljanje utaju i kriminal

 • Avatar Bježobrz
  Bježobrz:

  Bitcoin je scam koji nema vrijednost i da vrijedi milijarde ništa nema od toga u pravom novcu.

 • vorda400:

  Kod nas nema milijardera ali dvojica iz moje firme za koju znam da su stalno time mesetarili vise ih nema u firmi mislim da je svaki dobio preko 100milja kuna ulaganje zivota