Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Blagi pad: Neto dobit Atlantic grupe 146,9 milijuna kuna

Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, kao i primjetan rast na ključnim tržištima EU, posebice Austriji i Švicarskoj, uslijed rasta prodaje brendova Argeta i Smoki.
28. srpnja 2020. u 10:26 2 komentara 367 prikaza
Emil Tedeschi, Atlantic grupa
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila 146,9 milijuna kuna neto dobiti, što je pad od 31,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a ako se isključe jednokratne stavke pad je 3,7 posto, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog u utorak na Zagrebačkoj burzi.

atlantic grupa USPJEŠNA GODINA Atlantic Grupa ostvarila rekordne prihode od prodaje, neto dobit im porasla za 28,9 posto

Prihodi od prodaje su ostvareni u iznosu od 2,46 milijardi kuna, što je pad od svega 0,9 posto, a kada se u obzir uzmu i dijelovi poslovanja dezinvestirani prošle godine ukupan pad iznosi 4,5 posto, navodi Atlantic u priopćenju.

Normalizirana dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 237,3 milijuna kuna i niža je za 5,5 posto, dok je normalizirana neto dobit u odnosu na prvih šest mjeseci lani niža 3,7 posto i iznosi 181,7 milijuna kuna. 

Ovogodišnji rezultati dodatno su opterećeni s 34,8 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije i druge troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije, ističe se u priopćenju Atlantica.

“Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa značajno je promijenila poslovanja mnogih kompanija te je utjecala i na promjene u ponašanju potrošača. Atlantic Grupa se, zahvaljujući diverzificiranom portfelju snažnih brendova, pokazala u velikoj mjeri otpornom na krizu uzrokovanu pandemijom te smo i u prvom polugodištu ostvarili odlične poslovne rezultate", kazao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi komentirajući poslovne rezultate.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

Mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije rezultirale su, očekivano, padom prodaje u HoReCa kanalu, te padom potrošnje proizvoda namijenjenih konzumaciji van kuće i tzv. impulsnog segmenta, no navedeni negativni utjecaju su dobrim dijelom nadoknađeni dobrim rezultatima strateškog poslovnog područja Delikatesni namazi, ljekarničkog lanca Farmacia i poslovnog područja Donat Mg, rekao je.

Napomenuo je i kako su optimiranje poslovnih procesa, stabilna financijska pozicija i kvalitetno strateško upravljanje omogućili zadržavanje sigurnosti radnih mjesta.

Istaknuo je i da kompanija nastavlja s planiranim kapitalnim investicijama u proizvodnu opremu i digitalizaciju poslovanja.

U priopćenju se navodi da su najveći rast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvarili Delikatesni namazi s rastom od 21,4 posto i Donat Mg s rastom od 2,5 posto.

Kava se s 500,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, što čini 20,4 posto udjela u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvoj je polovici godine, najviše zbog kontrakcije prihoda u HoReCa kanalu, ostvarila pad od šest posto.

Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, kao i primjetan rast na ključnim tržištima EU, posebice Austriji i Švicarskoj, uslijed rasta prodaje brendova Argeta i Smoki.

ZDRAV PRISTUP Atlantic Grupa otkrila mnogobrojne zelene inovacije svojih brendova na sajmu u Berlinu

U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64 posto, a brendovi principala u distribuciji 26,8 posto. Ljekarnički lanac Farmacia čini 9,2 posto ukupnog prihoda.

Iz Atlantica podsjećaju da je prema odluci Glavne skupštine održane 18. lipnja odobrena isplata dividende u iznosu od 25 kune po dionici odnosno sveukupno 83,2 milijuna kuna. Dividenda je isplaćena 15. srpnja. 

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • Avatar dovidovic
    dovidovic:

    Zašto Dorh ne istražuje Tedeschijev prvi milijun maraka? Miro Bulj je prijavio da je Tedeschijev otac ukrao pare namijenjene za obranu Cetinjske krajine. Građani čekaju odgovor, i dočekat će ga makar svi glasovali za Most.

  • Avatar dovidovic
    dovidovic:

    Otkud Tedeschiju prvi milijun?