Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Blagi pad: Neto dobit Atlantic grupe 146,9 milijuna kuna

Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, kao i primjetan rast na ključnim tržištima EU, posebice Austriji i Švicarskoj, uslijed rasta prodaje brendova Argeta i Smoki.
28. srpnja 2020. u 10:26 2 komentara 356 prikaza
Emil Tedeschi, Atlantic grupa
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila 146,9 milijuna kuna neto dobiti, što je pad od 31,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a ako se isključe jednokratne stavke pad je 3,7 posto, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog u utorak na Zagrebačkoj burzi.

atlantic grupa USPJEŠNA GODINA Atlantic Grupa ostvarila rekordne prihode od prodaje, neto dobit im porasla za 28,9 posto

Prihodi od prodaje su ostvareni u iznosu od 2,46 milijardi kuna, što je pad od svega 0,9 posto, a kada se u obzir uzmu i dijelovi poslovanja dezinvestirani prošle godine ukupan pad iznosi 4,5 posto, navodi Atlantic u priopćenju.

Normalizirana dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 237,3 milijuna kuna i niža je za 5,5 posto, dok je normalizirana neto dobit u odnosu na prvih šest mjeseci lani niža 3,7 posto i iznosi 181,7 milijuna kuna. 

Ovogodišnji rezultati dodatno su opterećeni s 34,8 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije i druge troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije, ističe se u priopćenju Atlantica.

“Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa značajno je promijenila poslovanja mnogih kompanija te je utjecala i na promjene u ponašanju potrošača. Atlantic Grupa se, zahvaljujući diverzificiranom portfelju snažnih brendova, pokazala u velikoj mjeri otpornom na krizu uzrokovanu pandemijom te smo i u prvom polugodištu ostvarili odlične poslovne rezultate", kazao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi komentirajući poslovne rezultate.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

Mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije rezultirale su, očekivano, padom prodaje u HoReCa kanalu, te padom potrošnje proizvoda namijenjenih konzumaciji van kuće i tzv. impulsnog segmenta, no navedeni negativni utjecaju su dobrim dijelom nadoknađeni dobrim rezultatima strateškog poslovnog područja Delikatesni namazi, ljekarničkog lanca Farmacia i poslovnog područja Donat Mg, rekao je.

Napomenuo je i kako su optimiranje poslovnih procesa, stabilna financijska pozicija i kvalitetno strateško upravljanje omogućili zadržavanje sigurnosti radnih mjesta.

Istaknuo je i da kompanija nastavlja s planiranim kapitalnim investicijama u proizvodnu opremu i digitalizaciju poslovanja.

U priopćenju se navodi da su najveći rast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvarili Delikatesni namazi s rastom od 21,4 posto i Donat Mg s rastom od 2,5 posto.

Kava se s 500,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, što čini 20,4 posto udjela u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvoj je polovici godine, najviše zbog kontrakcije prihoda u HoReCa kanalu, ostvarila pad od šest posto.

Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, kao i primjetan rast na ključnim tržištima EU, posebice Austriji i Švicarskoj, uslijed rasta prodaje brendova Argeta i Smoki.

ZDRAV PRISTUP Atlantic Grupa otkrila mnogobrojne zelene inovacije svojih brendova na sajmu u Berlinu

U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 64 posto, a brendovi principala u distribuciji 26,8 posto. Ljekarnički lanac Farmacia čini 9,2 posto ukupnog prihoda.

Iz Atlantica podsjećaju da je prema odluci Glavne skupštine održane 18. lipnja odobrena isplata dividende u iznosu od 25 kune po dionici odnosno sveukupno 83,2 milijuna kuna. Dividenda je isplaćena 15. srpnja. 

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • Avatar dovidovic
    dovidovic:

    Zašto Dorh ne istražuje Tedeschijev prvi milijun maraka? Miro Bulj je prijavio da je Tedeschijev otac ukrao pare namijenjene za obranu Cetinjske krajine. Građani čekaju odgovor, i dočekat će ga makar svi glasovali za Most.

  • Avatar dovidovic
    dovidovic:

    Otkud Tedeschiju prvi milijun?