Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Bez ove tvrtke iz Kalinovca danas ne mogu ni Pariz, Oslo, Frankfurt, Moskva, Madrid...

Iako sva njihova tržišta zapravo stagniraju, a puno ovise i o snijegu, kojega je s klimatskim promjenama sve manje, kompanija je u lanjskoj godini ostvarila konsolidirani prihod od prodaje u iznosu od 170,8 mil. kuna, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodnu godinu
27. veljače 2020. u 12:25 17 komentara 17967 prikaza
Rasco Grupa
Foto: PR

Izvozimo u više od 40 zemalja svijeta na pet kontinenata. Njemačke autoceste čisti više od 600 naših snježnih plugova, u Francusku smo prošle godine isporučili 150 kompleta naših strojeva za zimsko održavanje, a u Mađarskoj, baš kao i u Hrvatskoj, držimo gotovo kompletan sustav održavanja cesta i autocesta. U Norveškoj, Švedskoj i Finskoj prometnice odleđuje više od 300 naših posipača, a u Rusiji oko 150 – kaže Ivan Franičević, predsjednik uprave Rasco grupe iz Kalinovca, koja je hrvatskoj javnosti prilično nepoznata, no u europskim su razmjerima među 5 top igrača kad je u pitanju proizvodnja komunalne opreme.

GDi Domaća tvrtka koja se prometnula u jednog od tehnoloških lidera obilježila 30 godina poslovanja

Financira ih i EU

Iako sva njihova tržišta zapravo stagniraju, a puno ovise i o snijegu, kojega je s klimatskim promjenama sve manje, kompanija je u lanjskoj godini ostvarila konsolidirani prihod od prodaje u iznosu od 170,8 mil. kuna, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodnu godinu, dok je dobit od 15,4 mil. kn 12,5% veća. Zaposlenih je 11,7% više (ukupno 416), a prosječna neto plaća od 6769 kuna u siječnju 2020. u odnosu na kolovoz 2018. 24% viša.

– Rast neto dobiti, koja je reinvestirana u financiranje rasta kompanija i investicije, rezultat je rasta prihoda od prodaje u svim povezanim poduzećima. Važan izvor financiranja investicija su i natječaji za sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj gdje smo prijavili pet projekata ukupne vrijednosti 82,9 milijuna kuna, od kojih se očekuju bespovratne potpore u iznosu 34,9 mil. kuna – kaže Franičević.

Koronavirus u Italiji TRPI I TURIZAM Koronavirus oštetio hrvatske tvrtke za skoro 6 milijardi kuna: Većina gubi, ali neki će ipak zaraditi

Na najvećem europskom sajmu komunalne opreme IFAT u Münchenu u svibnju će predstaviti svojevrsnu senzaciju – prototip hrvatske električne cestovne čistilice Lynx kojeg razvijaju u suradnji sa zagrebačkim FER-om. Tvrtka danas u portfelju ima 70-ak proizvoda, među kojima je i ekološki najprihvatljiviji sustav za zimsko održavanje prometnica u Kijevu. Nisu najjeftiniji, priča Franičević. Njihova cijena dolazi iz kvalitete i pouzdanosti pa je lani čak 85% udjela u prihodima činio izvoz.

U Kanadi i na -41°C

Ukrajinski premijer i gradonačelnik Kijeva čak su i na svojim društvenim profilima podijelili fotografije Rascoovih vozila u akciji čišćenja autoceste koja ih povezuje s Crnim morem. Među značajnijim poslovima u 2019. svakako su i isporuke 15 specijalnih plugova minhenskoj zračnoj luci te u Kanadu gdje su se njihovi posipači dokazali u ekstremnim uvjetima na temperaturi od minus 41°C.

Kova jedan od domaćih lidera 'U našoj tvrtki nudimo takve uvjete da nema potrebe za odlaskom u Irsku ili Njemačku'

– Kada su vam kupci zemlje sa sjevera Europe poput Norveške gdje su navikli na snijeg i led i do osam mjeseci u godini, kao i Kanade i Rusije, to znači da ste se na vrlo konkurentnom tržištu u protekla tri desetljeća uspjeli dokazati svojom kvalitetom i širokim asortimanom proizvoda – pojašnjava Franičević.

Tvrtka, koja ove godine slavi 30 godina uspješnog poslovanja, startala je iz garaže s dva zaposlena i obrtom za servisiranje poljoprivrednih strojeva. Od početka su okrenuti vlastitoj pameti i proizvodima te su već 1994. proizveli prvi stroj održavanje prometnica: kamionski vučni posipač. Domaći kupci prepoznali su ih puno prije nego su se dokazali na stranim tržištima, no znanje i iskustvo iz zemalja poput Njemačke i Rusije, itekako su im pomogli da izrastu u respektabilnog igrača, bez kojega danas ne mogu ni Pariz, Oslo, Helsinki, Frankfurt, Moskva, Madrid i mnogi drugi gradovi, općine i veliki sustavi za održavanje prometnica izvan urbanih područja.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
 • Avatar Deadman
  Deadman:

  Čudo da smijete pisati pozitivno o HRvatskoj ?! Čestitke hrvatskim inžinjerima i radnicima !

 • Avatar BosnaArgentina
  BosnaArgentina:

  Veliki dio njihovog novca je otišao za neokomunističke orgije V. Obersnela po Rijeci i za njegovu haljinu Jovanke Broz. Zapamtite to Hrvati.

 • trudimSe:

  čestitke vrijednim radnicima i kreativnim inzenjerima!! ❤💚♥️