Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

BAT želi potaknuti globalnu inicijativu za prelazak pušača na alternativne proizvode

Na Svjetski dan bez duhana pozivamo sve vlade, regulatore i kreatore politika na suradnju s nama, industrijom, i javnozdravstvenim ustanovama kako bismo povećali svijest i dostupnost alternativnih opcija koje nose potencijalno manji rizik, kažu u BAT-u
31. svibnja 2019. u 14:32 0 komentara 321 prikaza
Simon Cleverly
Foto: BAT

Na Svjetski dan bez duhana, British American Tobacco (BAT) želi potaknuti regulatorna tijela, javnozdravstvene ustanove, industriju i medije na suradnju kako bi se došlo do progresivnijeg i praktičnijeg globalnog stajališta o bezdimnim alternativama klasičnim cigaretama poput e-cigareta, uređaja za zagrijavanje duhana, duhana za oralnu uporabu i nikotinskih proizvoda

U zemljama u kojima postoji poticajno regulatorno okruženje za te proizvode zabilježen je značajan napredak kada je riječ o broju ljudi koji su prestali pušiti klasične cigarete, tvrde u BAT-u. U Ujedinjenoj Kraljevini gotovo 1,7 milijuna pušača prestalo je pušiti uz pomoć e-cigareta, dok je u Švedskoj stopa korištenja oralnog duhana - snusa, pretekla stopu pušenja cigareta. Zbog toga su u Švedskoj stopa smrtnosti i broj bolesti povezanih s pušenjem najniži u Europi, stoji u priopćenju BAT-a.

U svijetu danas ne postoji jedinstveno stajalište o tome kako bi se takvi proizvodi trebali regulirati, pa mnoge države i dalje zanemaruju njihove potencijalne koristi za pušače. BAT vjeruje kako jedino šira globalna suradnja može pomoći pušačima te kažu kako je potpuno jasno da je njihova uloga pružiti kvalitetne proizvode, odgovorno ih plasirati na tržište odraslim pušačima te provoditi znanstvena istraživanja koja ukazuju na potencijalno smanjeni rizik tih proizvoda u usporedbi s cigaretama. Međutim, i regulativna i javnozdravstvena tijela imaju ključnu ulogu u uspostavljanju primjerenog regulatornog okruženja koje promiče dostupnost kvalitetnih proizvoda milijunima pušača diljem svijeta koji su u potrazi za boljim opcijama od cigareta.

Simon Cleverly, direktor korporativnih poslova grupacije British American Tobacco, istaknuo je:

„Odlučni smo ubrzati transformaciju naše tvrtke i industrije u kojoj poslujemo te nastaviti graditi kategoriju proizvoda potencijalno manjeg rizika jer to je jedino ispravno što možemo ponuditi pušačima koji traže alternativu cigaretama"

”Za nas su prepreka nedosljedna stajališta i propisi koji se tiču novih proizvoda. Nelogično je da mnoge vlade nameću ograničenja, a ponekad i zabranjuju prodaju i marketing proizvoda potencijalno smanjenog rizika. Na Svjetski dan bez duhana pozivamo sve vlade, regulatore i kreatore politika na suradnju s nama, industrijom, i javnozdravstvenim ustanovama kako bismo povećali
svijest i dostupnost alternativnih opcija koje nose potencijalno manji rizik.

Tek uz primjerenu globalnu podršku i propise, više od milijarde pušača, koliko ih ima globalno, možda se odluči ostaviti cigarete,“ poručio je Cleverly.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.