Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS VUJČIĆ:

Bankarski sustav stabilan je bez obzira na Agrokor

Guverner HNB-a Boris Vujčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
31.03.2017.
u 13:40

Svaki dan dodatno izgubljenog vremena u pronalaženju rješenja problema Agrokora povećava troškove

Sistemski rizici za hrvatsko gospodarstvo zbog Agrokora prvenstveno će ovisiti o tome na koji će se način restrukturirati njegovi dugovi i kompanija, dok je bankarski sustav stabilan i trenutno se ne vide rizici od tog problema, ocijenio je u petak guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

"Jasno je da je potrebno restrukturiranje i poduzeća i dugova poduzeća. Način na koji će se to događati, u kojoj mjeri će to biti relativno uredan način uobičajenog restrukturiranja prezaduženog poduzeća ili ne, odredit će i posljedice za gospodarstvo", rekao je Vujčić odgovarajući na upite novinara na marginama 5. susreta guvernera regije, kojeg organiziraju poslovni tjednik Lider i Hrvatska udruga banaka (HUB).

Loše je što je dosta vremena izgubljeno, ustvrdio je guverner središnje banke, dodavši da svaki dan dodatno izgubljenog vremena u pronalaženju rješenja problema Agrokora povećava troškove.

"Tu je vrijeme stvarno od vrlo važnog značaja. Dva i pol mjeseca je prošlo otkad su problemi počeli, bez da se rješenje našlo. Što dulje to razdoblje traje, to će troškovi biti veći", upozorio je Vujčić. Ponovio je da je bankarski sustav stabilan.

"Mi smo radili stres test, odnosno testiranje bankarskog sustava na moguće posljedice problema s tim poduzećem i smanjivanje njihovih naplativih potraživanja. Oni pokazuju da je bankovni sustav stabilan i nadalje. HNB je u protekle dvije i pol godine radio upravo na tome da osigura da bankovni sustav unutar zakonskih limita ostane manje osjetljiv na jedan takav mogući stres", rekao je Vujčić novinarima.

Ocijenio je da se taj rad isplatio, jer u ovome trenutku u HNB-u ne vide rizik za bankovni sustav koji bi mogao proisteći iz problema s Agrokorom.

>> Blokirani računi Agrokora, Leda, Tiska, Belja...

>> Ulagači histerično prodaju dionice tvrtki iz sastava Agrokora

Komentara 1

SO
sofisticated
18:03 31.03.2017.

Bankarskom sustavu je stabilnost sridnje ime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije