Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISLAV ŠIMATOVIĆ

Ili Agrokor ili dolazi novo razdoblje recesije

Agrokor
Foto: Reuters/PIXSELL
31.03.2017.
u 09:15

Dogovora nema, a u takvoj situaciji nema ni alternative uplitanju države

Bez obzira na činjenicu što svaki vlasnik ima moralno i legitimno pravo, pa čak i zakonsku obvezu zaštititi interese tvrtke za koju je odgovoran, pojedini akteri drame oko Agrokora u finišu pregovora za rješenje problema te kompanije pokazali su nisku razinu odgovornosti.

Posljednje informacije govore o tome da je proces izmaknuo kontroli te da je sve teže pomiriti različite interese – od dobavljača, od kojih su neki pustili zadužnice, do kreditora, investitora pa i samog vlasnika, koji je do jučer odbijao prihvatiti očito neminovni gubitak upravljačke pozicije. Scenarij po kojem bi svi zainteresirani sklopili sporazum o zamrzavanju Agrokorovih obveza na jedno kraće vrijeme i hitno upumpali sredstva za likvidnost, uz preuzimanje upravljačke kontrole, bio bi najjednostavniji i najbezbolniji izlaz iz ove situacije.

Čak i uz otpis dijela Agrokorova duga. No konačnog dogovora zasad nema, a u takvoj situaciji nema ni alternative uplitanju države. Stoga svi s nestrpljenjem očekuju konačan i u odnosu na prvotni draft modificiran prijedlog zakona, kolokvijalno nazvanog lex Agrokor, koji bi omogućio državi da preuzme ulogu medijatora i svojevrsnog kontrolora bitke za spas – ne Todorića – već kompanija koje su njegovim modelom poslovnog razvoja dovedene do ruba opstojnosti, iako većina njih u tržišnom pogledu stoji dobro.

Iako informacije kažu da su Rusi pomalo nervozni oko zakona, domaći bankari uvjereni su da jači angažman države može biti poguranac za dogovor vjerovnika i dobavljača.

U konačnici ni jednima ni drugima interes nije urušavanje sustava i stečaj jer bi u tom slučaju na gubitku bili svi. Naravno, da ne bude zabune, država neće i ne smije trošiti resurse na spašavanje ničije privatne imovine.

Ali obveza joj je osigurati gospodarsku i socijalnu stabilnost koja bi urušavanjem tvrtki iz sustava Agrokora bila ugrožena. Jer pred državom su samo dvije opcije – nastavak poslovanja sustava koji zapošljava u Hrvatskoj 40 tisuća ljudi ili novo razdoblje recesije. 

Ključne riječi

Komentara 9

GO
gooniegoogoo
09:27 31.03.2017.

1. "scenarij po kojem bi svi zainteresirani sklopili sporazum o zamrzavanju Agrokorovih obveza na jedno kraće vrijeme i hitno upumpali sredstva za likvidnost, uz preuzimanje upravljačke kontrole, bio bi najjednostavniji i najbezbolniji izlaz iz ove situacije.", ovo je bajka, šta će mi upravljanje nad firmom koju Bog ne može spasit??? pogotovo kad su neki već pustili zadužnice. 2. "No konačnog dogovora zasad nema, a u takvoj situaciji nema ni alternative uplitanju države." Žao mi je što imate dionice Agrokora d.d., a alternativa je ustavno djelovanje tržišnih mehanizama 3. "Stoga svi s nestrpljenjem očekuju...lex Agrokor" Vjerujem da svi vlasnici i vjerovnici Agrokora to zaista s nestrpljenjem očekuku, ostali sa zebnjom, prijezirom i mržnjom. Računajte na ustavnu tužbu prvi dan Lex Agrokora. 4. " kompanija koje su njegovim modelom poslovnog razvoja dovedene do ruba opstojnosti, iako većina njih u tržišnom pogledu stoji dobro." Te kompanije samostalno ne postoje nego su dio koncerna i odgovorne za njegove obveze. Dalje se na plaćenu propagandu neću osvrtat. Nek propadne Agrokor, Todorić i svi koji moraju propast. Nije ovo komunistička država.

SI
siskic
10:04 31.03.2017.

bolje novo razdoblje recesije. u protivnom produžavate agoniju. taj lupež će opet sve pokrasti.

GO
Goredolje00
10:00 31.03.2017.

O čemu govorite , o kakvoj recesiji, jel je Agrokor privatna tvrtka , ima vlasnik dvoraca , bazena, i vila za prodaju pa nek se dobavljaći namire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije