Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalizacija

Bankar mora znati koje proizvode i zašto žele klijenti

Hypo Banka
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
15.04.2016.
u 08:00

Banke su se do jučer bavile samo lošim klijentima, a odjednom se pojavila nova industrija koja je počela generirati neki novac

Kako način na koji klijenti koriste tehnologiju određuje bankarsko poslovanje, pitanje je kojim su se jučer bavili sudionici Adactine konferencije „Izazovi banaka u eri klijenata“.

– Banke su se do jučer bavile samo lošim klijentima, a odjednom se pojavila nova industrija koja je počela generirati neki novac – upozorio je Damir Brkić, vlasnik tvrtke Brkić i partneri, koji je godinama upravljao portfeljem srednjih i velikih tvrtki u Zabi referirajući se na „FinTech“ kompanije za platne transakcije koje su malo-pomalo počele grickati dio bankarskog kolača.

Njegova je teza da su banke na promjene natjerali klijenti svojim zahtjevima te da u njih nisu krenule zato što bi one to htjele. A klijenti više ne žele općenite, generalizirane usluge, nego samo ono što uistinu trebaju. Zato će, ističe Brkić, u skoroj budućnosti najvažnija osoba u banci biti „data scientist“ – stručnjak koji će, izvlačeći ključne informacije iz baza podataka o korisnicima, davati odgovore na pitanja kada, kako i zašto klijenti koriste neki proizvod.

– I neke banke u Hrvatskoj već imaju takve stručnjake, obično matematičare – otkrio je Brkić. 

>> Na dan otplate auto mora biti mlađi od 11 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije