Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

APIS IT u Kopenhagenu predstavio cloud strategiju hrvatske javne uprave

APIS IT predstavio je Centar dijeljenih usluga kao cloud strategiju hrvatske javne uprave na sastanku predstavnika europskih pružatelja IT usluga koji se u ponedjeljak i utorak, 2. i 3. prosinca, održava u Kopenhagenu.
03. prosinca 2019. u 10:09 278 prikaza
APIS IT
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Uz cloud strategiju, glavna tema sastanka Izvršnog odbora EURITAS-a, organizacije koja okuplja 12 europskih tvrtki u javnom vlasništvu koje pružaju IT usluge državnoj upravi, bila je i standardizacija digitalnih usluga, gdje je Hrvatska također napravila iskorak kroz uspostavu Centra dijeljenih usluga.

„Model Centra dijeljenih usluga osigurava infrastrukturu u cloudu za sva tijela državne uprave, a uz usluge platforme i aplikacija, uvodi i standarde za interoperabilnost što će ubrzati razvoj e-usluga u svim područjima državne uprave“, istaknuo je tijekom predstavljanja predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić. Napominjući da je riječ o strateškom projektu javne uprave na koji se sufinancira iz EU fondova, Bilić je kao posebnu vrijednost CDU-a istaknuo činjenicu da se hrvatsko Ministarstvo uprave kao nositelj projekta odlučilo da takvu cloud platformu gradi po zahtjevima i potrebama hrvatske javne uprave umjesto da se posegne za gotovim svjetskim rješenjima. Izgradnja vlastite platforme smjer je koji je izabrao i najveći broj IT providera u sklopu EURITAS-a kao rješenje koje omogućava i partnersku suradnju s različitim dobavljačima, ali izbjegava otvorena pitanja koje gotova cloud rješenja nameću.

Prvi servisi Centra dijeljenih usluga pušteni su u rad krajem studenoga u APIS IT-u, a planirano je da se do završetka projekta 2023. na infrastrukturu i usluge CDU-a priključi 300 korisnika iz javne uprave. Projekt uspostave Centra dijeljenih usluga vrijedan je 362 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uz Ministarstvo uprave kao nositelja, u projekt su kao partneri uključeni i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva te APIS IT kao primarni pružatelj dijeljenih usluga. CDU će za sve korisnike osigurati infrastrukturnu osnovicu i horizontalne usluge koje će podržavati osnovne poslovne procese – od elektroničke pošte i kolaboracijske platforme za državne službenike, do sustava za knjigovodstvo i nabavu, a u taj model pružanja dijeljenih usluga će se s vremenom uključiti i drugi dionici državne informacijske infrastrukture – Fina, Carnet i AKD.

Dvodnevni sastanak Izvršnog odbora EURITAS-a, u kojem APIS IT kao član sudjeluje od 2017. godine, okupio je u Kopenhagenu najviše predstavnike te organizacije čiji je glavni cilj razmjena znanja i iskustava među IT providerima za javne uprave unutar EU-a te uspostava suradnje na konkretnim projektima digitalizacije.

KATAR 2022 - Slavlje reprezentativaca nakon uvjerljive pobjede nad Kanadom rezultatom 4:1
KOMENTAR UTAKMICE
Zlatko Dalić je održao slatku lekciju engleskom prostaku i njegovoj jezičini
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene