Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

Koordinacija ugostitelja Hrvatske provela je anketu koja pokazuje da zbog visokih poreznih opterećenja većina zaposlenih u ugostiteljstvu razmišlja o odlasku
16. kolovoza 2019. u 13:51 11281 prikaza
Ugostitelji
Foto: Shutterstock

Početkom srpnja predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske upozorili su na nemoguće uvjete poslovanja ugostiteljstva i zatražili od Vlade smanjenje stope PDV-a s 25 na 13 posto, čime bi se rasteretilo poslodavce i omogućilo podizanje plaća zaposlenicima, koji masovno odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom.

U međuvremenu, premijer Andrej Plenković najavio je smanjenje stope PDV-a, a dok očekuju konkretni sadržaj izmjene zakona, Koordinacija ugostitelja Hrvatske provela je anketu među zaposlenima u ugostiteljstvu i došla do zanimljivih spoznaja.

„Provođenjem ankete htjeli smo ispitati i objektivno sagledati situaciju na terenu i rezultati su poražavajući. Pogotovo podatak koji govori da većina radnika u ugostiteljstvu razmišlja o odlasku iz Hrvatske. Ono što nas ohrabruje jest to da su i radnici u ugostiteljstvu svjesni da većina prometa ne ostaje kod poslodavaca nego ide državi. Nama su jasne njihove frustracije, jer ako mu u jednoj smjeni kroz ruke prođe njegova cijela mjesečna plaća, osjeća se zakinuto. Međutim, i oni su sve svjesni da veći dio prometa odlazi na visoke poreze, namete i troškove poslovanja“, napominje Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije i predstavnik Koordinacija ugostitelja Hrvatske.

„Anketa je provedena od 24. lipnja do 29. srpnja 2019. godine, pomoću online upitnika. U anketi je sudjelovalo 1832 osobe od kojih je 1740 trenutno zaposleno u ugostiteljstvu, većina njih je zaposlena u ugostiteljstvu, a u manjem roju su sudjelovali poslodavci i vlasnici“ kaže Vedran Jakomini.

Rezultati ankete pokazuju alarmantnu situaciju u ugostiteljstvu

Od 1.740 ispitanika više od polovice, 53,1 posto, smatra da dobit koju ostvari ugostiteljski objekt primarno i u najvećem postotku uzima država i jedinice lokalne samouprave, a 849 ispitanih ugostitelja, odnosno njih 48,8 posto, mišljenja je da između 30 posto i 50 posto prihoda ugostiteljskog objekta u kojem su zaposleni odlazi državi ili jedinicama lokalne uprave i samouprave kroz poreze i ostala davanja.

Od 1.740 ispitanih zaposlenika u ugostiteljstvu njih 68,7 posto njih misli da Hrvatska ima jedan od najviših PDV-a u ugostiteljstvu u odnosu na sve ostale zemlje članice Europske Unije. Čak 94,9 posto ispitanika smatra da bi se smanjenjem poreza na ugostiteljske usluge povećala njihova plaća. Nadalje, 63 posto odnosno 1.097 ispitanih ugostiteljskih radnika smatra da je uzrok visine cijena u ugostiteljstvu - visoka cijena najma, poslovanja i poreza.

Posebno je dramatična posljednja stavka upitnika, prema kojoj većina ispitanih ugostiteljskih radnika, njih 80,5 posto zbog visokih poreznih davanja u ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo od ostanka u Hrvatskoj.

„Kada smo ih pitali zašto, odgovorili su da problem nije samo u trenutno teškoj situaciji, nego su itekako svjesni da će se svi postojeći problemi odraziti u budućnosti i na mirovinski i zdravstveni sustav i na kvalitetu života u cjelini te da zbog svih tih okolnosti dovodi se u pitanje opstanak“, objašnjava Jakominić.

Premijer Plenković je krajem srpnja najavio kako će se kroz četvrti krug porezne reforme ići na smanjenje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane s 25 na 13 posto. Međutim, naš sugovornik naglašava kako je ta najava ohrabrujuća, ali tek treba vidjeti što će sve zahvatiti mjera smanjenja stope PDV-a.

„Prijedlog izmjene zakona još nije napravljen, niti je otvorena javna rasprava pa još nemamo nikakav uvid u to što će se dogoditi. Za nas ugostitelje je bitno da se novim zakonom ne ulazi u redefiniranje pojma hrane, jer prema zakonu, hrana su i kava, sokovi, pivo i vino pa bi se smanjenje PDV-a trebalo odnositi i na te proizvode. U tom slučaju možemo očekivati nekakve pozitivne efekte“ ističe.

Osim zahtjeva za smanjenje poreznih opterećenja, Koordinacija ugostitelja Hrvatske donijela je i plan daljnjih aktivnosti u okviru kojeg žele preuzeti odgovornost za kvalitetu ugostiteljske ponude i educirati poslodavce i radnike u ugostiteljstvu, ali i raditi na tome da se ugostiteljstvo i turizam što više oslanja na domaću proizvodnju.

„Ako turizam i ugostiteljstvo čine 23 posto BDP-a, naša je dužnost da to vratimo kroz poslovanje s domaćim proizvođačima, OPG-ovcima, vinarima i pivarima i tako pomognemo našem gospodarstvu. Naravno, i dignemo plaće u ugostiteljstvu i povezanim sektorima, a to je moguće jedino kroz rasterećenje poslovanja“, istaknuo je.

Prokomentirali smo i službene podatke koji pokazuju kako je sezona, prema noćenjima i broju turista, daleko slabija nego što je bila u ovo vrijeme prošle godine. Podsjetimo, prema podacima sustava e-visitor za srpanj, u vrhuncu sezone zabilježeno je 32.038 manje dolazaka i 402.439 manje noćenja nego lani.

„Problem sezone je strukturalni, imamo sve više ljudi koji iznajmljuju apartmane, a nominalno je manje gostiju pa je iznajmljivačima pao buking. Hoteli su s druge strane većim dijelom zadržali svoje goste, ali ti gosti se uglavnom zadržavaju u hotelu, pa svjedočimo osjetnom padu izvanpansionske potrošnje“, tumači Jakominić.

„Treba istaknuti i činjenicu da je zbog visokih poreznih opterećenja stradala kvaliteta ugostiteljske ponude. Zbog visokih troškova poslovanja, ugostitelji su se odmaknuli od domaćih proizvođača, OPG-ova, vinara i pivara i prisiljeni su nabavljati robu od jeftinijih, komercijalnih dobavljača. Isto tako, u situaciji smo da ne možemo platiti ljude koji vrijede i oni odlaze u druge zemlje, a mi zapošljavamo sezonce iz drugih zemalja, što dugoročno nije rješenje, ako gledamo na gospodarstvo u cjelini“, napominje.

„Jako nam je važno da podignemo kvalitetu ugostiteljske ponude i zato apeliram na sve koji znaju za ugostitelje koji u svojem poslovanju primjenjuju lošu praksu i loše tretiraju svoje zaposlenika da tamo ne idu i ne ostavljaju im svoj novac, jer to nisu zaslužili. Jedino tako možemo očekivati da će se uvesti red u poslovanje i da će opstati samo oni koji odgovorno i pošteno rade“, zaključuje.

Sadržaj nastao u suradnji s Koordinacijom ugostitelja Hrvatske

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas