Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stezanje remena

Angela Merkel donijela paket mjera štednje težak 80 mlrd. eura

merkel
Reuters
07.06.2010.
u 08:44

Radikalni paket ušteda predviđa smanjenje novčanih potpora za nezaposlene, rezanje broja zaposlenih u javnom sektoru, uvođenje novih poreza...

Kancelarka Angela Merkel nakon 17 sati konzultacija s ministrima crno-žute koalicije večeras je obznanila paket mjera kojima Njemačka do 2014. godine planira uštedjeti 80 milijardi eura. Radikalni paket, a njemački mediji nazivaju ga "najvećom uštedom svih vremena", daleko je nadmašio sva predviđanja koja su se i u najpesimističnijim opcijama zaustavljala na 51milijardi eura. Usvojeni paket ušteda predviđa smanjenje novčanih potpora za nezaposlene, radikalno rezanje broja zaposlenih u javnom sektoru, uvođenje novih poreza, drastično smanjenje broja oružanih snaga... Nakon mukotrpnog sastanka kancelarka nije krila da joj je pao golemi teret.

- Zadnji sati pregovora bili su jedinstveno djelo snage i volje, kako bi njemačka budućnost ponovno bila na čvrstim temeljima - kazala je nasmiješena Merkel.

Rezanja su predviđenja gotovo u svim oblastima, a najveći udar bit će na javni sektor gdje se do 2014. planira ukinuti više od 10.000 radnih mjesta. Veliko rezanje planirano je i u oružanim snagama, a broj profesionalnih vojnika i ročnika mogao bi se sa sadašnjih 250.000 smanjiti na 210.000. Obrazovanje i istraživanje među rijetkim su oblastima koji su pošteđeni bilo kakvih rezova, dapače, država će na motore gospodarskog rasta i konkurentnosti povećati davanja do 2013. za 12 milijardi eura.

Komentara 26

JU
jura2010
07:35 08.06.2010.

CanajisraM; Ti stvarno veliki SRAM NJemacka je duzna 1,7 bilijuna i nema trilijuna tvoj BOLESNI MOZAK JE SVE ISPREOKRETAO STO Ne ODGOVARA ISTINI. Jedno pitanje?? Dali uopce znas POJAM! MILIJARDA, BILIUN i TRILIUN??? Vjerujem NE ZALUTAO SI U MATEMATICKE POJMOVE.TEMATICKE POJMOVE. lijep pozdrav BOG.

JU
jura2010
07:57 08.06.2010.

karambita; imas praf! Deutschland deutschland iber alles. ne zelim ama bas nikoga toliko, pobijati deutschland je davnih 70-ih napravila jako VELIKU GRESKU. potcijenjivala AUSLENDERE POVLASTILA SCHWABEN. SCHWÄBISCHE DEMOKRATIE. Pametnom dosta rezirajte sami DALJE. lijep pozdrav BOG.

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
20:20 08.06.2010.

Naravno, kad se money money spominje u miljardama spominje odmah je plan loš, love više nema, narod trpi, trpit će, mora biti bolje, gore može ili ne može bit, stručnjaci su tu ipak, odmah mi je lakše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije