Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prognoze

Analiza Hypo banke: Pad BDP-a i dogodine, oporavak tek 2015.

konferencija
Davor Višnjić/ PIXSELL
25.09.2012.
u 16:12

Tek smo počeli ulagati u Hrvatsku, zasad smo fokusirani na hotele, ali ne isključujemo druge sektore

– U Hrvatskoj smo tek počeli investirati, ja sam tek počeo. Zasad smo fokusirani na hotelski biznis, ali ne isključujem ni druge industrije u drugim sektorima ekonomije. Nešto već istražujemo, ali to su samo prve analize – objavio je Davor Lukšić, predsjednik nadzornog odbora Excelsa nekretnina, na okruglom stolu povodom predstavljanja polugodišnje publikacije Hypo banke “Makroekonomski izgledi 2013. - 2014.”

Hrvatska je, smatra, solidna turistička destinacija, no treba jačati kvalitetu i servis, investirati da se omogući bolja ponuda. S obzirom na to da je tema okruglog stola bio izvoz i kamo ga usmjeriti, Lukšić je napomenuo da bi se Hrvatska trebala više otvoriti prema rastućim tržištima Brazila, Argentine, Čilea...

– To su priče uspjeha. Naravno da i mi možemo pomoći, ugovoriti sastanke. Volio bih da hrvatske kompanije uđu u Južnu Ameriku – pozvao je mladi Lukšić.

Ni veliki ne izvoze

Poručio je da građanima tih zemalja postajemo sve zanimljivija turistička destinacija, posebno Brazilcima, te prokomentirao primjedbu da je njegov djed Andronico Lukšić jednom prilikom izjavio da mu nasljednici mogu prodati sve, osim hotela u Hrvatskoj.

– Moj je djed bio veliki biznismen. A kao takav nikad ne smijete reći “ne” prodaji. Mislim da slijedim njegove stope, još investiramo, imamo dugoročne planove u Hrvatskoj.

>>Radimir Čačić o upozorenju iz HNB-a: Ja vidim početak oporavka

Predsjednik uprave Hypo banke Markus Ferstl složio se da je turizam jedan od servisa izvoza, no požalio se da neke velike hrvatske tvrtke gotovo uopće ne izvoze.

– U posljednje tri godine banka se jako orijentirala ne izvozne tvrtke i njihovo financiranje. To ne bi trebala biti tema samo za ministra financija, nego i za ministra kulture. Promicanje izvoza je važno, dio je reklamiranja zemlje! – ustvrdio je Ferstl te dodao da su hrvatske institucije vrlo pasivne.

Umjesto industrije – banke

Nažalost, kaže, najviše je inozemnih investicija u Hrvatsku bilo u bankarstvo, dok se u drugim zemljama ulagalo u industriju. No, iako imamo pad investicija, svi s kojima kontaktira slažu sa da barem imamo šanse koje druge zemlje možda nemaju; dobru poziciju, prometnu infrastrukturu.

Zsuzsanna Hargitai, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, istaknula je da privatne kompanije trebaju restrukturiranje i usmjerenje na “core business”, svoju osnovnu djelatnost, kako bi uspješno izvozile, a veliku šansu vidi i u povlačenju novca iz fondova EU.

– Iznenadili biste se koliko bi tržište postalo privlačnije za investicije kad bi se smanjilo porezno opterećenje cijene rada – zaključio je direktor Ekonomskih istraživanja Hypa Hrvoje Stojić.

Stojić: Oporavak tek 2015.

Makroekonomist Hypa Hrvoje Stojić zadržao je prognozu pada BDP-a za 2012. na -2%, no pesimistično je smanjio procjenu za 2013. na -1,5% te najavio pozitivnu nulu u 2014. i oporavak tek 2015.

Vrhunac inflacije na 5,5% tek se očekuje u prvoj polovici 2013., a u drugoj polovici godine past će na 2%. Vrlo će nizak biti i rast stranih investicija u sljedeće dvije godine, između 2 i 5%, a kad je posrijedi kreditna aktivnost, Hrvatska je među četiri tržišta u regiji koja se najbrže razdužuju.

Komentara 17

DM
dominator_milanovic
16:46 25.09.2012.

daj gle ovaj hodajuci les skroz desno... tko njemu vjeruje taj je fakat bilde.

TO
Toni50
16:57 25.09.2012.

Analiza Hypo banke: Pad BDP-a i dogodine, oporavak tek 2015.Nema šanse a i nema razloga nema osnove na osnovu čega? to dobro znaju svijesni su ali moraju da to tako kažu da sav narod lažu...

GA
gavran
16:44 25.09.2012.

Prvi i najveci problem Hrvatske je nezaposlenost. Pad BDP-a ili kreditni rejting su samo indirektni pokazetelji...neka pada i rejting i BDP, ako se poveca broj zaposlenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije