Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNANJA TVRTKAMA

Alstom Hrvatska, In2 i Altpro dobitnici Zlatne kune

zlatna kuna, kosor
 (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
28.02.2011.
u 22:31

Zlatnu kunu za najbolju banka dobila je Erste banka, a u kategoriji osiguravajućih društava dobitnik je Allianz Zagreb.

Hrvatska gospodarska komora osamnaestu godinu zaredom dodijelila je nagrade Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama i pojedincima. Zlatnu kunu za izvrsnost poslovanja u 2010. godini u kategoriji malih tvrtki dobila je tvrtka Altpro iz Zagreba. Najbolja srednja tvrtka je IN2 iz Zagreba, a najbolja velika tvrtka Alstom Hrvatska iz Karlovca.

Zlatnu kunu za najbolju banka dobila je Erste banka, a u kategoriji osiguravajućih društava dobitnik je Allianz Zagreb. Dobitnik zlatne kune za životno djelo je akademik prof. dr. sc. Jakša Barbić, a za inovaciju su nagrađeni Petar Čovo iz HSTEC-a za prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji Roki i Nebojša Bošković za pneumatsku bušilicu Banko. Dodijeljeno je novih 17 prava na upotrebu znaka "Izvorno hrvatsko" te 10 prava na upotrebu znaka "Hrvatska kvaliteta", te šest novčanih potpora zaklade "Izvorno hrvatsko" za projekte čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Po prvi puta dodijeljene su nagrade za društveno odgovorno poslovanje. Nagrađene su po tri tvrtke u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki, a nagradu za najveći napredak u odnosu na godinu ranije dobio je Jadran Galenski Laboratorij.

- Vi ste dokaz da uporan rad daje rezultate, poručila je premijerka Jadranka Kosor okupljenim gospodarstvenicima na dodjeli nagrada.
Kazala je kako jest teško, ali da treba govoriti i o dobrim znakovima u hrvatskom gospodarstvu. Izvoz u siječnju porastao je 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a 2010. je završena s povećanim izvozom za više od 11 posto u odnosu na godinu ranije.

- Danas sam sigurna više nego ikad da je ovo godina koja će Hrvatska završiti pregovore s EU i to je nova šansa za gospodarstvo i mlade ljude koji će se sutra pitati kakva je naša perspektiva. Hrvatskoj se samo u prve dvije godine članstva u EU nudi čak 3,5 milijarde eura - kazala je Kosor.

Premijerka je istaknula i kako je proteklih mjeseci Vlada učinila puno: zamrznula proračun u rashodovnom dijelu, uvela stroge mjere štednje, donijela zakon o fiskalnoj odgovornosti, ukinula krizni porez, smanjila neporezna davanja za 25 posto, uvela reda u javna poduzeća i naplatu dugova... 

- Najbolji primjeri za to su Ina, te HEP, koji je dugovao 1,8 milijardi kuna,a danas ne duguje nijedne lipe i čitavu je prošlu godinu prebrodio bez povećanja  cijene električne energije.

Vlada će se, istaknula je, u narednom razdoblju posebno posvetiti unapređenju investicijske klime. Krenule su i prve aukcije po modelu A, a Vlada je predstavila i investicije teške oko 14 milijardi kuna, dok bi 400-tinjak tvrtki iz privatnog sektora trebalo uložiti još 15 milijardi kuna - kazala je Kosor uz napomenu kako su za ostvarenje tog i drugih ciljeva potrebni mir i stabilnost.

- Dokle god se budemo oblačili u frak, a dolje budemo imali poderane cipele i pravili se da smo ono što nismo ne možemo naprijed - poručio je čelnik HGK Nadan Vidošević, apelirajući da se u Hrvatskoj danas koliko god je to moguće otvori dijalog te postizanje konsenzusa o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

- Političke elite moraju sjediti za stolom i razgovarati. Onaj tko misli da će se prijevremenim izborima čarobnim štapićem otvoriti nova radna mjesta taj je naivan. Nema više od pet točaka u svijetu koje se mogu mjeriti s Hrvatskom. U energetici i prometu klasičnih dobara nema nijedne zemlje kao što je Hrvatska i mi to moramo iskoristiti - rekao je Vidošević.

Naglasio je kako ulazak u EU spada u 4-5 povijesnih odluka hrvatskog naroda. Sad je samo pitanje želimo li biti provincija EU koja će stoljećima zaostajati ili komunikacijska točka Europe s ostatkom svijeta.

Komentara 31

HE
hermenegildo
23:13 28.02.2011.

.... živio, neka je drmr Jakša Barbić nagrađen, da i mlađi ne zaborave tko je smislio privatizaciju na hajdezeovski naćin

ML
mlado
23:33 28.02.2011.

Firma In2 dobila nagradu :). Da li isplacuju dio place na crno. Neeeeeeeee. Nikako. Treba im dati Dijamantnu kunu.

MA
maderija
14:57 01.03.2011.

Erste i Alianz -- najveće su hrvatske tvrtke pa su stoga i zaslužile \"Golden kuna\". Kao nagradu za višegodišnje isisavanje dobiti u svoje matične zemlje :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije