Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dok dobavljači zbijaju redove, Sberbank omekšava stavove

Cijena dionice Jamnice pala je u petak na nevjerojatnih 3900 kuna, dok je prvih dana tekuće godine koštala čak 140.000 kuna
23. prosinca 2017. u 22:00 0 komentara 398 prikaza
Ante Ramljak nacrtom nagodbe izazvao je bijes dobavljača, ali i dramatičan pad vrijednosti dionica Agrokorovih tvrtki
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dan nakon raskola na relaciji izvanredna uprava Agrokora i njegovi dobavljači, pozicije omekšava Sberbank koji je dosad imao najoštrije komentare na postupanje uprave. Dobavljači su zbili redove, čekaju iduću srijedu i novi sastanak Udruge dobavljača Agrokora u Francku na kojem bi se trebao definirati zajednički cilj najvećih hrvatskih tvrtki.

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor NEĆE IĆI LAKO Marica Vidaković poderala Ramljakovu nagodbu!

Kategorije potraživanja

Nacrt nagodbe većini ne odgovara jer je definirao početne pozicije predaleko od njihova konačnog cilja. HNS im je obećao pomoći, a dioničari Agrokorovih tvrtki doživjeli su novi udar dramatičnim padom vrijednosti svojih dionica. Cijena dionice Jamnice pala je na nevjerojatnih 3900 kuna, dok je prvih dana tekuće godine koštala čak 140.000 kuna. Kreditna banka Zagreb, odnosno osiguravateljski mogul Dubravko Grgić traži pak nadoknadu štete koju je malim dioničarima počinila izvanredna uprava predvođena Antom Ramljakom kada je u nacrtu nagodbe najavila stvaranje novog Agrokora i brisanje kapitala manjinskih dioničara. To bi bio presjek događanja u petak, a pokazuje koliko je kompleksna situacija u Agrokoru i koliko će biti teško sklopiti nagodbu na koju se nitko neće žaliti.

Dobavljači, iako se prezentiraju kao jedna skupina, mogu se podijeliti u najmanje četiri skupine po vrsti tražbina. Tu je stari dug za robu i usluge, a plaćeno ga je do sada nekima do 18 posto, a nekima i u potpunosti. Graničnog duga, a to je onaj za robu koja je bila fakturirana prije 10. travnja 2017., ali je valuta plaćanja bila ugovorena kasnije od tog datuma, ostalo je još za naplatiti oko 180 milijuna eura.

U Agrokoru tvrde da su platili oko 250 milijuna kuna graničnog duga, a među dobavljačima se tvrdi da se i to radilo preferirajući neke dobavljače jer je nekima plaćeno samo 28 posto, a drugima cijeli granični dug. Tvrde i da su u Agrokoru više plaćali onima koji su im dobavljali sirovine i repromaterijal. Tipični su predstavnici tvrtki koje potražuju stari dug i granični dug Atlantic Grupa i Podravka. U težoj su situaciji, jer im ništa nije plaćeno, tvrtke poput Francka, Vindije ili Adrisa, koje su Agrokoru dale kredite ili financijske mjenice. Naime, kredita je barem 1,2 milijarde kuna, dok je financijskih mjenica oko 1,5 milijardi kuna. Neke su osigurane – ali dionicama koje su proglašene nevrijednima – dok ima i onih za koje se jamčilo Agrokorovim usjevima. Plan je dobavljača staviti na kup sve te različite tražbine, osiguranja, postotke naplate i pokušati dogovoriti zajednički stav o tome na koji način naplaćivati dug. Ako se ne uspije, a za to će biti potrebno puno razumijevanja, dobavljači će biti oslabljeni.

Ivan Vrdoljak Burni pregovori HNS protiv nacrta nagodbe jer štiti banke, ne dobavljače

Predsjednik uprave Sberbanka Herman Gref pak izjavio je da ne isključuje mogućnost omekšavanja svoje pozicije u tom sporu.

Serija pregovora

– Održali smo seriju pregovora i možemo reći da je ton bio konstruktivan. Smatram da je to pravi put i, ako njime nastavimo, imamo priliku za dogovor – rekao je Gref novinarima, što je iznenađenje jer su nedavno još tvrdili da se izvanredna uprava poslužila ucjenom kad nije priznala njihov dug od 1,1 milijardu eura. Sada su reterirali pa kažu da u zadnje vrijeme svjedoče promjeni takve situacije. I dok se Sberbank približava stolu, mali dioničari bjesne i zbog nagodbe i zbog reakcije tržišta kapitala na nju. Cijena Leda pala je u petak 60 posto, a Zvijezde čak 95 posto, što nije iznenađenje s obzirom na to da su u nacrtu nagodbe proglašene bezvrijednima. Zato Dubravko Grgić traži odštetu za Zvijezdu, PIK Vinkovce i Vupik, u kojima ima udjele, i tvrdi da se počinjena šteta diže i na 63,7 milijarde kuna.

Pogledajte i galeriju skidanja Agrokorovog logotipa sa Ciboninog tornja:

Ante Ramljak nacrtom nagodbe izazvao je bijes dobavljača, ali i dramatičan pad vrijednosti dionica Agrokorovih tvrtki
1 / 24
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja
Zagreb: Ante Ramljak i Alastair Beveridge dali izjave za medije o Agrokoru Prijedlog nagodbe Osniva se ‘novi Agrokor’, svu imovinu preuzet će kreditori Miroslav Kutle Miroslav Kutle: 'Nikad Hrvatskom nisu vladali HDZ ili SDP, uvijek su to bili tehnomenadžeri' Skrivajući se iza prolaznika, Ivica Todorić javio se u policijsku postaju Kensington Najznačajniji događaj Agrokor: Kronologija krize koja je obilježila 2017.

Agrokor

1. Kraš je među tvrtkama koje su naplatile dug 

Da je tako, priznala je i njihova prokuristica Marica Vidaković ističući da se, boreći se protiv nacrta nagodbe, bori za interese domaćeg gospodarstva, a ne za partikularne interese tvrtke koju vodi godinama.

2. Plaćanje starog duga i avansno plaćanje robe

Na isplatu starog duga i tekuće plaćanje obveza utrošeno je više od milijarde kuna, rekli su u Agrokoru, a dobvaljači tvrde da je bilo privilegiranja dijela dobavljača pa je nekima plaćen sav dug, dok su neki dobili 18 posto duga.

3. Pretvaranje duga u kapital i maleni otpisi potraživanja

Tvrtke koje od Agrokora naplaćuju tek robu i imaju priznate tražbine uglavnom su poslovale s Konzumom pa će teško naplatiti preostale dugove iz kapitala, odnosno moći će dobiti tek mali dio Konzuma, što im nije interes. 

1. Granični dug trebao je biti potpuno podmiren

Granični dug, a to je onaj za robu koja je bila fakturirana prije 10. travnja 2017., ali je valuta plaćanja bila ugovorena kasnije od tog datuma, odnosno nije dospio, prema tvrdnjama dobavljača trebao je biti potpuno podmiren.

2. Podravka, Atlantic, TDR u skupini s graničnim dugom

U Agrokoru kažu da je plaćeno 250 milijuna eura graničnog duga, a dobavljači da im se treba platiti još 180 milijuna eura. Kao problem ističu da je neravnopravno plaćen dug, odnosno da je u rasponu od 28 posto do sto posto za izabrane.  

3. Podravki zanimljiv Ledo, kao i Atlantic Grupi   

Velike domaće tvrtke kojima Agrokorova dugovanja ne predstavljaju veliki problem likvidnosti bacile su oko na perjanice Agrokora, među kojima najviše interesa izazivaju Ledo i Jamnica koje su dijelom i konkurencija. 

1. Franck i Adris Grupa nisu naplatili ni kune

Predstavnici su skupine dobavljača koji su u najtežoj situaciji jer imaju potraživanja vezana uz izdane kredite ili financijske mjenice, a na tim potraživanjima nisu dosad naplatili ni kune duga. 

2. Financijske mjenice čak 200 milijuna eura

Ta su potraživanja potpuno neosigurana čak i u slučaju da jesu jamčena nekim garancijama i razlučnim pravima. Francku malo vrijedi osiguranje razlučnim pravima na dionice Rota i Jamnice koje su proglašene nevrijednima. 

3. Kredit Adris Grupe od čak milijardu kuna

To je najveći pojedinačni kredit, a bilo ih je iz tvrtki još. Oni će morati na kup s kreditima banaka koje su se osigurale nekretninama ili roll-up kreditom pa ih ne košta previše otpisati 70 posto manjeg dijela, dok Adris to može skupo stajati.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.