Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Oporavak cijene dionica Agrokorovih kompanija

Istodobno, današnja najveća gubitnica dionica je Žitnjaka, također kompanija iz sastava Agrokora, s padom cijene za gotovo 60 posto, na 70 kuna, ali uz malen promet od 4.340 kuna. Tom dionicom u petak se nije trgovalo.
06. studenoga 2017. u 17:26 2 komentara 696 prikaza
Burza
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi oslabili, a cijene većine dionica Agrokorovih kompanija su porasle pri čemu je najveća dobitnica dionica Belja, sa skokom cijene za 145,34 posto.

dionice BURNA REAKCIJA Umirovljenici o dionicama Agrokora: 'Riječ je o velikoj obmani i laži'

Crobex je u odnosu na petak pao za 1,38 posto, na 1.815,70 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 1,3 posto, na 1.066,38 bodova.

To je šesti dan zaredom kako ti indeksi padaju, pa je Crobex kliznuo na najnižu razinu od 9. listopada, a Crobex10 od 18. rujna ove godine.

Redovni promet dosegnuo je 16,4 milijuna kuna i bio je 800 tisuća kuna veći nego u petak. Uz to, ostvaren je i blok promet dionicom HT-a od 5,04 milijuna kuna i Leda od 2,4 milijuna kuna.

Dionica Leda u redovnom trgovanju bila je najlikvidnija, s prometom od 8,6 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 38,96 posto, na 838,02 kune. Time je ta dionica nadoknadila dio gubitka od petka, kada je pojeftinila gotovo 83 posto i tjedan završila na 603 kune.

Najveća dobitnica je dionica Belja, sa skokom cijene za 145,3 posto, na 6,06 kuna. Njome je ostvareno 116.000 kuna prometa.

Znatno je poskupjela i dionica Jamnice, za 16,69 posto, na 7.000 kuna, uz promet od 742.000 kuna. Iako uz manje promete, znatne dobitke ostvaruju i dionice Zvijezde, za 35,66 posto, na 515,5 kuna te Vupika, za 25 posto, na 10 kuna.

Time su te dionice nadoknadile dio ili sve gubitke zabilježene u petak. Tog prvog dana trgovanja nakon 6 mjeseci obustave, cijene dionice Agrokorovih kompanija zabilježile su oštre padove - Jamnice za 89,06 posto, Zvijezde za 80,8 posto, Belja za 69 posto, a Vupika za 56,4 posto.

Istodobno, današnja najveća gubitnica dionica je Žitnjaka, također kompanija iz sastava Agrokora, s padom cijene za gotovo 60 posto, na 70 kuna, ali uz malen promet od 4.340 kuna. Tom dionicom u petak se nije trgovalo.

Znatnije gubitke još bilježi izdanje Tehnike, za 15,4 posto, na 217 kuna, uz promet od 211 tisuća kuna.

Od drugih vijesti s burze, Sunce koncern objavilo da je krajem prošlog tjedna, u petak 3. studenoga potpisalo tzv. mandatno pismo s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čime je taj koncern pokrenuo postupak "sveobuhvatnog refinanciranja postojećeg financijskog duga".

Iz Sunce koncerna, koje je u većinskom vlasništvu obitelji Andabak, ističu četiri cilja u tom procesu - smanjenje broja kreditora i ujednačavanje kreditnih uvjeta svih kreditora; smanjenje prosječne kamatne stope; produljenje ročnosti financijskih obveza; te povećanje udjela duga s fiksnom kamatnom stopom.

Dodatno, mandatno pismo nudi mogućnost financiranja dijela capex programa (programa investicija) te potencijalni angažman EBRD-a usmjeren na procjenu i poboljšanje praksi korporativnog upravljanja u društvu, ističu iz Sunca, u kojem očekuju da će u cjelokupnom financijskom aranžmanu s EBRD-om sudjelovati i nekoliko domaćih poslovnih banaka.

Konačni uvjeti financiranja biti će poznati nakon provedenog procesa dubinskog snimanja i dobivanja svih potrebnih internih odobrenja potencijalnih kreditora, dok se zaključenje predviđene transakcije očekuje tijekom prvog kvartala 2018. godine, najavljuju iz Sunce koncerna.

Pogledajte video: Todorići - Od raja do sloma

Agrokor CRNI PETAK Potop Agrokorovih tvrtki na burzi: Vrijednost Jamnice pala 89 posto! Marko Pavić GUBITAK MIROVINSKIH FONDOVA Pavić umiruje javnost: Mirovine nisu ugrožene Zagrebačka burza ZBOG AGROKORA? Zagrebačka burza u prvih devet mjeseci poslovala s gubitkom
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • antonelić:

    e sada ste me utješili da moja penzija neće biti umanjena za 80% nego samo za 76 % ... hvala vam , lakše ću zaspati večeras u 9 sati ... sutra ujutro se dižem u 4 i krećem veselo u branje boca ...

  • Deleted user:

    Ljudima se prezentira kao oporavak nešto što to ni blizu nije. Npr. cijena dionici Leda je danas skočila 39 posto, sa 603 na 838 kune. To je taj navodni "oporavak“. Nitko ne spominje da je ta dionica prije 5-6 dana ... prikaži još! koštala 3547 kuna nakon čega je bila pojeftinila 83 posto. Dakle ona se nije ni izbliza vratila na prijašnji iznos, ali se našim građanima od kojih je većina imala problema s matematikom u školu.. to se prezentira kao „oporavak“.