Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zagrebačka burza u prvih devet mjeseci poslovala s gubitkom

Događaj koji je imao relativno nepovoljan utjecaj na poslovanje Zagrebačke burze u smislu utjecaja na ukupan promet dionicama, a posljedično i na smanjeni prihod od provizija, jest obustava trgovanja dionicama iz koncerna Agrokor, piše u Izvješću
19. listopada 2017. u 10:35 0 komentara 198 prikaza
Zagrebačka burza
Foto: Tatjana Tadić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zagrebačka burza u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci poslovala s gubitkom od 1,36 milijuna kuna, što je za 1,5 milijuna kuna manji gubitak u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u današnjem financijskom izvješću Burze.

Martina Dalić Afera Agrokor Dalić Ostojiću: Ako su svi sve znali, zašto SDP ništa nije poduzeo

Ukupni prihodi Grupe u navedenom su razdoblju iznosili 19,19 milijuna kuna, što je rast od 10,33 posto prema istom razdoblju lani.

Prihodi od provizija su povećani za 22,9 posto, a rast je zabilježen i kod prihoda od dodjele LEI oznake (76,5 posto), prihoda od naknada za objavu podataka o OTC transakcijama (20,8 posto), prihoda od prodaje informacija (2,6 posto), prihoda od održavanja kotacije (2,9 posto), prihoda od naknada za uvrštenja u kotacije (1,7 posto) i ostalih poslovnih prihoda (33,2 posto).

Najveći pad prihoda pak zabilježen je kod prihoda od API članarina, za 33,9 posto, prihoda od najma opreme, za 33,6 posto i prihoda od članarina, za 14,1 posto, stoji u izvješću.

U prvih devet mjeseci ove godine ukupni su rashodi Grupe iznosili 20,56 milijun kuna i veći su za 1,4 posto prema istom razdoblju lani.

Pritom su troškovi softvera smanjeni 1,1 posto, troškovi zakupa poslovnog prostora 7,5 posto, a trošak amortizacije 13,4 posto. Troškovi osoblja istodobno su porasli 5,5 posto, a ostalih operativnih troškova 1,7 posto.

Zagrebačka burza
1 / 37

Financijski prihodi Grupe u devet mjeseci ove godine povećani su 45,7 posto, dok su financijski rashodi smanjeni za 32 posto.

"Događaj koji je imao relativno nepovoljan utjecaj na poslovanje Zagrebačke burze u smislu utjecaja na ukupan promet dionicama, a posljedično i na smanjeni prihod od provizija, jest obustava trgovanja dionicama iz koncerna Agrokor (Ledo, Belje, Jamnica, Vupik, Zvijezda, Tisak, PIK Vinkovci i Žitnjak) od 2. svibnja ove godine", ističe se u izvješću.

U travnju ove godine, kako se navodi, promet tim dionicama iznosio je 180,8 milijuna kuna te je činio 41 posto ukupnog prometa dionicama. Usporedi li se promet iz travnja s prometom u svibnju i lipnju, vidljiv je pad redovnog prometa od 64,9 i 57,7 posto.

U izvješću se navodi i kako usprkos činjenici da su članice koncerna Agrokor koje kotiraju na Burzi objavile svoja godišnja izvješća za 2016., potrebno je da objave i izvješća za prvi kvartal ove godine. Prema obavijestima tih tvrtki očekuje se da će rezultati za prvi kvartal biti objavljeni do 31. listopada. 

Ante Todorić Afera Agrokor Olujić: Ante Todorić u petak se vraća u Hrvatsku Piruška Canjuga u pratnji policije odlazi iz zgrade DORH-a Analiza Može li se zaštititi i zdravlje djeteta i istraga o Agrokoru? AFERA AGROKOR VIDEO Sreća ispred Remetinca! Pogledajte izlazak osumnjičenih iz pritvora
Josipa Lisac
INAUGURACIJA
Pljušte komentari na izvedbu Josipe Lisac: 'Ovo nije moja himna'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.