Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESTSELER

Za šest mjeseci stiže nasljednik najprodavanijeg automobila u klasi

Foto: Volkswagen/DPA/PIXSELL
1/7
13.07.2023.
u 12:06

Novi Passat Variant u ponudi će biti s dizelskim motorima s turbopunjačem, turbobenzinskim motorima, djelomično hibridnim benzinskim motorima s turbopunjačem i plug-in hibridnim sustavima

Novi Passat Variant premijerno će biti pokazan krajem kolovoza. Od prethodnika je 14 cm duži i ima veći prtljažnik (690 do 1920 litara). Opremljen je nizom inovacija, kao što su intuitivni koncept zaslona i rukovanja, plug-in hibridni pogoni s dosegom na električni pogon do 100 km, novi sustav adaptivne regulacije voznog postroja
Tijekom procesa njegova dizajna marka Volkswagen u cijelosti je iskoristila potencijal najnovije razvojne faze modularne poprečne platforme čija kratica glasi MQB evo. Naglasak je stavljen na visoku razinu udobnosti tijekom vožnje. Brojne pojedinačne mjere poboljšavaju pogonski sustav novog modela: povećana krutost nagiba i bolje upravljanje poprečnom silom stražnje osovine s četiri spone (čime se ostvaruje bolja stabilnost stražnje osovine, a time i veća sigurnost tijekom vožnje), novi elektromehanički sustav upravljanja, izmijenjeni poprečni stabilizatori i amortizeri te prilagodbe za različite naplatke kotača. Izravniji omjer upravljanja i duži međuosovinski razmak Passata Variant dodatno se pozitivno odražavaju na karakteristike vožnje.

Također, Volkswagen u svom bestseleru nudi još napredniju generaciju adaptivne regulacije voznog postroja: opcijski DCC Pro s amortizerima s dva ventila. Taj sustav neprestano reagira na površinu ceste i situaciju u vožnji te u obzir uzima parametre kao što su regulacije upravljanja, kočenja i ubrzanja. Idealna amortizacija izračunava se za svaki kotač, a amortizeri se namještaju u djeliću sekunde. Vozač ima mogućnost prilagodbe sustava DCC svojim individualnim preferencijama – od iznimno komforne do iznimno sportske postavke. Sustav Vehicle Dynamics Manager dio je serijske opreme. To je sustav MQB platforme koji je svoj debi proslavio u trenutačnoj verziji modela Golf GTI. Taj sustav upravlja funkcijama elektroničkih blokada diferencijala (XDS) i poprečnim dinamičkim komponentama kontroliranih amortizera u sustavu DCC Pro. Zahvaljujući sustavu Vehicle Dynamics Manager upravljanje je neutralnije, stabilnije, agilnije i preciznije uz regulacije kočenja za svaki pojedinačni kotač i prilagodbu tvrdoće amortizera ovisno o kotaču.

Zahvaljujući visokokvalitetnim materijalima i učinkovitoj zvučnoj izolaciji ukupna razina kvalitete i udobnosti podiže se na sasvim novu razinu. Opcijski će biti dostupna ergoActive prednja sjedala. Ona imaju električno namještanje te različito konfigurirane funkcije masaže i klimatizacijske funkcije. U unutrašnjosti su se provela unapređenja koja su Volkswagenu predložili njezini kupci, kako bi se rukovanje učinilo što intuitivnijim. Passat Variant stoga će biti uveden na tržište s novorazvijenim cockpitom i novim infotainment sustavom. Veličina novog standardnog infotainment zaslona iznosi 32 cm (12,9 inča). Varijanta od 38 cm (15 inča) bit će dostupna opcijski ili ovisno o opremi. Dodirni kliznici s pozadinskim osvjetljenjem smješteni su ispod zaslona infotainment sustava i upotrebljavaju se za prilagodbu funkcija, npr. temperature u unutrašnjosti i jačine zvuka. Opcijski će se nuditi novi head-up zaslon koji projicira informacije na vjetrobransko staklo, a time i u virtualni prostor ispred vozila. Osim toga, višenamjensko kolo upravljača ponovno ima dva gumba kako bi rukovanje bilo još jednostavnije.

U paketima s premium specifikacijama Passat Variant bit će u ponudi s novom generacijom IQ.Light Matrix LED glavnih svjetala. Ta snažna svjetla ravnija su od onih na prethodnoj verziji te imaju novi, visokoučinkoviti glavni snop svjetala, čiji doseg iznosi oko 500 metara. U stražnjem je dijelu vozila ovaj model opremljen kontinuiranom vodoravnom LED trakom za komplet stražnjih svjetala. Novi Passat Variant u ponudi će biti s dizelskim motorima s turbopunjačem (TDI), benzinskim motorima s turbopunjačem (TSI), djelomično hibridnim benzinskim motorima s turbopunjačem (eTSI) i plug-in hibridnim sustavima (eHybrid). Passat Variant bit će uveden na tržište tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. On predstavlja devetu generaciju jednog od najuspješnijih automobila srednje veličine na svijetu, a odlikuje se 50-godišnjom poviješću i više od 30 milijuna prodanih primjeraka.

Komentara 1

Avatar HajdukLika
HajdukLika
23:17 13.07.2023.

Dolazi na tržište isključivo u karavanskoj izvedbi. Nijemci ne vole sedane. 90% svih Passata sadašnje generacije su karavani. VW se koncentrira na isključivo tražene izvedbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije