Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALO ČUDO

Toyota se nada da će njihov robot Kirobo pomoći usamljenim ljudima i postati njihov prijatelj

Kirobo, toyota, robot
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
03.10.2016.
u 11:10

Robot će na početku biti dostupan u Tokiju i u blizini sjedišta tvrtke u Aichio prefekturi, a diljem zemlje počet će se prodavati sljedeće godine

Japanski proizvođač automobila Toyota predstavio je robota koji je namijenio usamljenim ljudima.

Kirobo Mini mogao bi imati čak i ulogu bebe u Japanu gdje mnoge žene nikada nisu imale djecu. Robot je visok 10-ak centimetara i ima dječji glas, a u Japanu će se prodavati po cijeni od 300 funti, što iznosi oko 2600 kuna. 

Fuminori Kataoka, generalni direktor projekta, kazao je kako je njegova vrijednost emocionalna te da bi robot mogao biti vjeran prijatelj za automobil i dom.

– Toyota je stvarala automobile koji imaju veliku vrijednost za svoje korisnike. Ovaj put okrenuli smo se na emocionalnu vrijednost – kazao je Kataoka, javlja Sky News.

Robot je opremljen kamerom, mikrofonom i Bluetoothom kojim se povezuje na pametni telefon na koji je potrebno instalirati softverske aplikacije. Robot prepoznaje glas te će okrenuti glavu prema vama kada mu se obratite. 

Robot će na početku biti dostupan u Tokiju i u blizini sjedišta tvrtke u Aichio prefekturi, a diljem zemlje počet će se prodavati sljedeće godine. 

Trenutačno nema planova za prodaju izvan Japana. 

Kataoka je kazao kako sve više ljudi živi u samoći, uključujući i stare i mlade te da oni trebaju nekoga s kim će komunicirati.

– Nije dovoljno pametan da bismo ga nazvali umjetnom inteligencijom. Ovdje se radi o postojanju nečega s kim se može razgovarati – kazao je Kataoka.

>> Kućni robot zna što je u vašem hladnjaku i pećnici

>> Uskoro će sve više operacija obavljati ovakvi roboti-kirurzi

Komentara 1

KI
killthesnake
17:41 03.10.2016.

Imati ulogu bebe ? 10 cm bebe ?,ili je novinar pošandrcao ili ovi iz tojote!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije