Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE

Tek svaki peti Hrvat štiti računalo lozinkom, 84 posto ih klika na nepoznate linkove

lozinke
Dino Stanin/PIXSELL
12.03.2015.
u 16:30

Gotovo svaka druga osoba otkriva lozinku ili PIN drugima

Hrvatski građani laka su meta internetskih prijevara, pokazalo je istraživanje koje je Hrvatska udruga banaka (HUB) provela početkom godine na uzorku od 864 osoba.

O zaštiti od internetskih napada samo 27 posto građana priznaje da je dobro informirano. Tek svaki peti građanin Hrvatske štiti svoje računalo lozinkom, samo sedam posto njih lozinke mijenja redovito, a tek deset posto građana pritom kreira jake lozinke, pokazalo je istraživanje.

Utvrđeno je i da je 84 posto ispitanika sklono klikati na linkove i učitavati privitke iz e-mail poruka koje dolaze od nepoznatih izvora. Njih čak 88 posto kaže da se nikad ne odjavljuje sa stranica Internet bankarstva. Iako tvrde da su u rijetkim slučajevima prepoznali da su dobili e-mail poruku s virusom, tek jedna od pet osoba koristi antivirusni softver.

Gotovo svaka druga osoba otkriva lozinku ili PIN drugima, isto toliko ih PIN-ove ili lozinke zapisuje na papir, a čak 42 posto ispitanika svoj PIN ne skriva ni pri upisu na bankomatu ili trgovini.

Zbog svega toga HUB je u suradnji banaka pokrenuo stranicu www.sigurnostnainternetu.hr kako bi pridonijeli boljoj informiranosti građana i sprječavanju kriminalnih napada. Stranicu je na današnjoj konferenciji za medije predstavio direktor HUB-a Zoran Bohaček.

- Cilj nam je podići svijest što većeg broja građana, kako fizičkih tako i pravnih osoba, o mjerama sigurnosti i o važnosti zaštite njihovih osobnih i financijskih podataka na internetu. Najbolje je pristupiti proaktivno jer ako se dobro informiramo, većinu prijevara na internetu možemo spriječiti sami - izjavio je Bohaček.

>> Psićima mame žrtve pa im otimaju tisuće dolara

>> Oprez, Gmailom kruži nova prijevara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije