Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasni virus

Stručnjaci upozoravaju: Hakeri bi mogli ponovno napasti i to već sutra!

hakeri
Foto: Reuters/PIXSELL
14.05.2017.
u 10:00

Virus WannaCrypt 'zarazio' je više od 125.000 računalnih sustava diljem svijeta

Hakeri bi mogli izvesti još jedan globalni napad nakon što su u petak 'zarazili' više od 125.000 računalnih sustava diljem svijeta, upozorili su sigurnosni stručnjaci, piše BBC

Britanski stručnjaci iz "MalwareTech" koji su pomogli pri ograničavanju virusa WannaCrypt kažu kako bi idući napad mogao biti izveden već u ponedjeljak. Ovaj virus je napao računala u stotinjak zemalja, a među njima je bila i Hrvatska. 

U Engleskoj je napadnut zdravstveni sustav kao i u Škotskoj, a na meti su bile i brojne tvrtke. Bolnice su zbog hakerskog napada bile primorane otkazati neke preglede, a ambulante koje su bile zahvaćene pacijente su preusmjeravale na obližnje bolnice čija računala nisu bila napadnuta. 

Stručnjaci zbog toga upozoravaju korisnike računala da nadograde svoje antivirusne programe kako bi izbjegli napad. 

– Puno je novaca u ovome i nema razloga da prestanu napadati. Ne treba im zapravo puno truda da promjene kod i napadnu ponovno. Neće možda to učiniti ovaj vikend, ali u ponedjeljak ujutro bi mogli – upozorio je 22-godišnjak iz MalwareTech-a.

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:54 14.05.2017.

Namjerno ostavljanje "prozora" u Microsoftovim poznato je godinama i te namjerno ostavljene prozoro koriste zlonamjerni napadači. To se može riješiti na izvoru, tj. zatražiti od Microsofta da popravi te svoje "prozore". Zatim, pokrenuti sudske procese protiv Mirosofta i zatražiti odštetu.. Razmisliti o kupnji drugih sustava, npr. Apple-ovih, koji nemaju namjerno ostavljene "prozore" ili koji nastoje na novijim verzijama ukloniti mogućnosti zlonamjernog hakiranja uređaja. i konačno, uhvatiti ekipu koja to radi i osuditi ih u skladu sa šetom, npr. ako je u bolnici došlo do smrti ili nemogućnosti pomoći pacijentima osuditi odgovorne psihopatske zlonamjernike. I na kraju, kako odgovornim informatičarima pada na pamet koristiti Microsoftov softver za važne baze podataka? Pa to se dešava desetljećima. Stalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije