Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedna od omiljenih namirnica

Širi se glasina da određena tuna dolazi iz radioaktivnog područja. Pitali smo stručnjake

Tuna
Foto: pixabay
1/4
01.10.2023.
u 09:53

Regijom se proširila vijest da je tuna u konzervi koja se može naći u našim trgovinama ulovljena na radioaktivnim područjima. Odlučili smo provjeriti tu informaciju koju je objavila jedna od udruga potrošača u Srbiji i Saznali kako je mnogima jedna od omiljenih namirnica neopravdano prozvana i stavljena na stup srama.

Informacija o tuni iz konzerve koja je navodno ulovljena u radioaktivnim vodama proširila se regijom kao virus. Jedna od omiljenih namirnica neopravdano je ovih dana došla na stup srama kada je u pojedinim medijima istaknuta kao opasna za zdravlje. Doznajemo kako to nije točno. 

U kontaktu s Državnim inspektoratom doznajemo kako su 'najviše dopuštene razine radioaktivnog onečišćenja hrane i hrane za životinje propisane Uredbom Vijeća (Euratom) 2016/52 od 15. siječnja 2016. o utvrđivanju najviših dopuštenih razina radioaktivnog onečišćenja hrane i hrane za životinje nakon nuklearne nesreće ili bilo kojeg drugog slučaja radiološke opasnosti. Prema članku 3. ove Uredbe, ako Europska komisija primi službene informacije o nuklearnoj nesreći ili bilo kojem drugom slučaju radiološke opasnosti koji bi mogli dovesti ili su doveli do značajnog radioaktivnog onečišćenja hrane i hrane za životinje, ona donosi provedbenu uredbu kojom se određuje primjena najvećih dopuštenih razina na potencijalno onečišćenu hranu ili hranu za životinje koja bi mogla biti stavljena na tržište'. 

VEZANI ČLANCI 

Objašnjavaju nam kako je primjer takve uredbe, a koja je uključivala i ribu, ona kojom su bili propisani posebni uvjeti za uvoz hrane za životinje i hrane podrijetlom ili otpremljene iz Japana nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima. No ona više nije na snazi. 

'U pogledu radioaktivnog onečišćenja hrane trenutno je na snazi samo Provedbena uredba Komisije (EU) 2020/1158 оd 5. kolovoza 2020. o uvjetima koji uređuju uvoz hrane i hrane za životinje podrijetlom iz trećih zemalja nakon nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilu, ali ona ne uključuje ribu već gljive i divlje brusnice, divlje borovnice i drugo divlje voće roda Vaccinium', potvrđuju nam iz Državnog inspektorata. 

Doznajemo također kako je prema podacima o obavljenim kontrolama na hrvatskim vanjskim granicama Unije, u razdoblju od 1. siječnja 2022. godine do danas u Republiku Hrvatsku uvezeno 25 pošiljaka konzervirane tune u ukupnoj neto količini od 147.338,00 kg najvećim dijelom iz Ekvadora, Filipina i sa Sejšela. Analizama na granicama nisu utvrđene nesukladnosti.

VEZANI ČLANCI 

Kontaktirali smo i HAPIH iz kojeg su nam rekli samo kako oni obavijesti potrošačima prosljeđuju na temelju naloga iz Državnog inspektorata, ali kako 'do sada nisu zaprimili zahtjev za objavom obavijesti za potrošače vezano za radioaktivnost u ribi'.

U međuvremenu, portal Green.hr razgovarao je o istoj temi s Tončijem Tadićem, nuklearnim fizičarom s Instituta Ruđer Bošković koji eksplicitno navodi kako se radi o 'običnom spinu'. 'Prirodna radioaktivnost je normalna. Čovjek koji se boji radioaktivnosti onda ne bi smio otići na rendgen bilo kojeg dijela tijela, ne bi smio šetati Trgom bana Josipa Jelačića jer je granit koji se ondje nalazi radioaktivniji nego asfalt. Dakle, postoji opravdana sumnja, ali uvijek se mora postaviti pitanje o kolikoj je radioaktivnosti riječ i koliko je štetna po zdravlje', objašnjava. Smatra kako je važno educirati javnosti i redovito se konzultirati sa stručnjacima.

'Cijela japanska operacija ispuštanja vode usklađena je s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i provodi se sukladno standardima', objasnio je Tadić koji smatra kako nikakve radioaktivne opasnosti ne vrebaju iz konzervi s tunjevinom. 

VIDEO 'Ovo se čini kao ozbiljan red': Isprobali smo je li bolja brza blagajna ili teta blagajnica

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
10:19 01.10.2023.

Regiji kaj nema morje treba pojasnit kak tune ne rasteju na drveču oko Černobila...isto tak ak je iz Fukušime istekla radioaltivna voda onda su si oceani radioaktivni !

OT
otrovnijezik
12:46 01.10.2023.

Nakon Fukushime Svjetska organizacija za hranu odmah je snizila ljestvicu radioaktivne ribe a naročito tune jer je to glavni izvor hrane za Japan i izvoz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije