Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKTIKE PRODAVATELJA

Kupujete auto iz Njemačke? Napravite temeljitu provjeru, neki zapravo dolaze iz Italije i Bugarske

Foto: Shutterstock
1/2
09.05.2023.
u 11:47

Automobili iz Njemačke bolje su opremljeni i održavani, popularan je mit, no tamo se nerijetko uvoze iz drugih zemalja pa neka 'njemačka' vozila uopće nisu vožena na njemačkim cestama

Njemačka je s godinama postala popularno mjesto za kupovinu rabljenih automobila. Njemačka vozila posebno su poželjna u istočnoj Europi, gdje je uvriježeno mišljenje da automobili sa zapada nemaju nedostataka ili skrivenih oštećenja. Prema njemačkoj Saveznoj upravi za prijevoz motornih vozila (Kraftfahrt-Bundesamt), svake se godine oko dva milijuna njemačkih rabljenih automobila ponovno registrira u drugim zemljama. U nekim zemljama, udio uvezenih rabljenih automobila iz Njemačke prelazi 50 posto. I u Hrvatsku najviše rabljenih automobila pristiže upravo iz Njemačke. Međutim, na njemačkom tržištu rabljenih automobila postoji čudan paradoks: neka vozila uopće nisu vožena na njemačkim cestama!

Najpopularniji oglasnici u Njemačkoj imaju milijune vozila, tako da je asortiman automobila za prodaju veći nego bilo gdje drugdje na kontinentu. Međutim, neka vozila u tim oglasima mogu biti iz drugih zemalja. Podatci carVertical, tvrtke za povijest vozila, sugeriraju da 4,3% automobila za prodaju u Njemačkoj možda nikada nije vidjelo ceste Berlina, Münchena ili Hamburga – jer su došli iz drugih zemalja. Vodeće zemlje u kojima su rabljeni automobili prvi puta registrirani prije uvoza u Njemačku su Italija (16,6%), Francuska (12,7%), SAD (10,6%), Belgija (9,1%) i Rumunjska (5,1%).

Umjesto da dobiju automobil iz Njemačke, kupci riskiraju kupnju vozila koje je uvezeno iz druge zemlje. Ako prodavatelj skriva zemlju podrijetla automobila, vozilo možda nije u najboljem stanju. Nekvalitetni popravci, velika kilometraža i skrivena oštećenja česti su razlozi zbog kojih prodavači pokušavaju prikriti prošlost vozila i prodati ga negdje drugdje. Budući da države često ne razmjenjuju podatke o povijesti automobila, praćenje prevara povezanih s prekograničnim transakcijama može biti teško.

- 4,3% automobila s povijesnim podatcima u Njemačkoj imalo je neke podatke zabilježene u stranim zemljama. Primijetili smo da ljudi prodaju skupe modele u Njemačkoj, ali mnogi od njih nikada nisu korišteni u toj zemlji. To stvara iluziju da kupujete dobro održavan njemački automobil, a zapravo se uvozi iz Italije, Francuske ili Rumunjske - objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija i stručnjak za automobile u carVerticalu.

Prema Buzelisu, nedostatak novih automobila utječe na ograničen izbor visokokvalitetnih automobila na tržištu rabljenih vozila. Zbog toga neki prodavači pokušavaju prodati svoja vozila oglašavajući ih u Njemačkoj, jer je tamo veća publika. Ako netko ne može prodati svoj automobil u Češkoj ili Rumunjskoj, može to pokušati učiniti negdje drugdje. Njemačka ima dugu povijest privlačenja kupaca automobila iz istočne Europe, koja datira iz vremena kada je zemlje okupirao Sovjetski Savez. U to su vrijeme u Rusiji proizvedena samo vozila loše kvalitete, kojima je nedostajala kvaliteta, udobnost i pouzdanost. Kao rezultat toga, svi su željeli uvezene automobile, a Njemačka je bila prvo mjesto na kojem su ih tražili. Popularan je mit da vozači u Njemačkoj kupuju novije, bolje opremljene i skuplje automobile, te istovremeno strogo slijede preporuke proizvođača za održavanje. U stvarnosti, ovi klišeji mogu navesti ljude da kupuju bez pregleda izvješća o povijesti ili savjetovanja s kvalificiranim mehaničarom.

>> VIDEO Država će pošteno udariti po džepu! Stižu veće kazne za niz prekršaja, neke se penju i do 4000 eura

Komentara 1

DU
Deleted user
13:02 09.05.2023.

Oznaka porijekla kao i za svu robu. Logično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije