Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

Pogledajte s kojim adutima u Hrvatsku stiže novi S-Cross, poznate su i cijene

Foto: Suzuki
1/8
30.11.2021.
u 10:16

Japanski proizvođač Suzuki predstavio je novitet iz najtraženijeg segmenta u Europi. Novi kompaktni crossover počet će se proizvoditi u prosincu u Mađarskoj, a ubrzo će stići i na naše tržište

Suzuki je premijerno pokazao novi model iz trenutačno najtraženijeg segmenta, S-Cross. Proizvodnja u tvornici u Mađarskoj počinje vrlo brzo nakon ove svjetske premijere, već u prosincu, a novitet se za desetak dana očekuje i na hrvatskom tržištu.
Suzuki nastavlja stremiti ugljičnoj neutralnosti pa su mu svi modeli koji se nude na europskom tržištu hibridni.

Tako je i s novim crossoverom dugim 430 centimetara. Standardno stiže kao 48-voltni blagi hibrid, uz 1,4-litreni Boosterjet turbobenzinski motor od 130 konjskih snaga. Za iduću godinu iz Suzukija su najavili i snažniji hibrid.

Foto: Suzuki

Nastavno na Suzukijevo iskustvo u razvoju SUV-ova i crossovera, novi S-Cross trebao bi biti idealan spoj udobnosti i robusnosti. Prepoznatljiva Suzukijeva maska sada je modernizirana i skladno ukomponirana uz oštro odrezan svjetlosni sklop u LED izvedbi. Svjetla su visoko postavljena, kako prednja tako i stražnja, kako bi se naglasila dinamičnost.

Iz Suzukija kažu da je novi S-Cross snažan i sofsticiran u isto vrijeme. Sofsticiranost se prvenstveno odnosi na Suzukijevu tehnologiju kontrole. Za pogon na sva četiri kotača, koji je dio Suzukijeva genetskog koda, koristi se Allgrip Select sustav. Omogućava vozaču jednostavan izbor nekog od ponuđenih modova vožnje, ovisno o uvjetima na cesti ili izvan nje, ili o tome je li prioritet štedljivija vožnja ili svladavanje snijegom ili blatom prekrivene podloge.

Foto: Suzuki

Uloga blagohibridnog sustava u normalnim uvjetima vožnje upravo je smanjiti potrošnju goriva, no on također asistira pri ubrzavanju kad sustav procijeni da vozaču treba brza reakcija, odnosno naglo ubrzavanje. Nadalje, uz odličnu upravljivost koju obećava japanski proizvođač, novi S-Cross trebao bi pružiti dinamično iskustvo vožnje.

Ugodna unutrašnjost prima pet odraslih osoba, uz 430 litara zapremnine prtljažnika. Stražnja klupa djeljiva je (u omjeru 60:40) i preklopiva pa u prtljažnik stane do 1230 litara. Putnici straga imaju i opciju mijenjanja nagiba naslona sjedala, kako bi im bilo ugodnije. Panoramski stakleni krov pružit će bolji osjećaj prozračnosti. Kad je zatvoren, iznad vozača i putnika proteže se 100 centimetara duga staklena površina. Kad je otvoren, otvor je 56 cm dug. Sve to začinjeno je obiljem naprednih sustava koji povećavaju komfor u automobilu.

 

Široka instrumentna ploča trodimenzionalnog je dizajna. Dominira centralni 9-inčni zaslon multimedije visoke razlučivosti, bežično poveziv s pametnim telefonima. I tu je uvedena najnaprednija tehnologija, uključujući glasovno prepoznavanje, Apple CarPlay, Android Auto, handsfree Bluetooth. Na centralnom se zaslonu prikazuju i podaci poput potrošnje, dosega, prikaza s kamera... Suzuki Connect servis povezivosti očekuje se 2022. godine.

Oprema obuhvaća i dvozonski automatski klimatizacijski uređaj, podesivi prednji središnji naslon za ruku s prostorom za pohranu, stražnji naslon za ruku s držačima za boce, USB utor sprijeda. U novi S-Cross ugrađeni su mnogi sigurnosni sustavi: autonomno kočenje u nuždi koje reagira na druga vozila i pješake, upozorenje na napuštanje vozne trake, vraćanje u vlastitu voznu traku, sveobuhvatni sustav kamera i senzora za pomoć pri parkiranju, upozorenje na nadolazeći promet straga bočno, prepoznavanje prometnih znakova, prilagodljivi tempomat sa ‘stop & go’ funkcijom koji vodi računa o prometu ispred.

Novi Suzuki S-Cross u Hrvatskoj će stajati od 147.000 kuna. Već bi početni model trebao biti bogato opremljen. Očekuje se da će cijena najraskošnijega, s 4x4 pogonom, biti oko 201.000 kn.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije