Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆAVA SE MASA

Niste pravilno osigurali prtljagu u autu? U sudaru na 50 km/h mogli bi predstavljati veliku opasnost

Rijeka: Pakiranje prtljage u automobil na terminalu rije?ke luke
Goran Kovacic/PIXSELL
09.04.2023.
u 10:50

Skijaška čizma sama po sebi teži 1,5 kilograma, no u slučaju sudara na 50 km/h pretvorit će se u objekt s čak 36 kilometara

U brzini često zaboravimo na pravilan način utovariti kofere i torbe u automobil, no ono što pritom nemamo na umu je opasnost koja iza toga vreba. Naime, i najmanji predmeti tijekom sudara mogu se prevoriti u smrtonosne objekte koji bi nas mogli ozbiljno ozlijediti. 

Tako je proveden crash test karavanom pri brzini od 50 km/h koji je pokazao koliko ti predmeti dobivaju na težini pri naglom kočenju. Primjerice, skijaška čizma sama po sebi teži 1,5 kilograma, no u slučaju sudara na 50 km/h pretvorit će se u objekt s čak 36 kilometara. Ili tablet, koji inače teži oko pola kilograma i ''mirno'' leži na sjedištu vašeg automobila u sudaru bi se mogao pretvoriti u projektil s čak 12 kilograma, prenosi Revija HAK

Nils Sødal je viši savjetnik za komunikacije u Norveškom automobilskom autoklubu (NAF), a sudjelovao je u crash testovima automobila s nepravilno utovarenom prtljagom za odmor i bio je zgrožen činjenicom da prtljaga u automobilu može teško ozljediti putnike. – Mnogi ljudi podcjenjuju opasnost od neosiguranih predmeta u automobilima. Moderni automobili su vrlo otporni na sudare, ali nepričvršćena prtljaga često je uzrok ozbiljnih osobnih ozljeda u prometnoj nesreći – kaže Sødal, koji dodaje da je najopasnije što možete učiniti da nepričvršćene predmete stavljate na policu iza zadnjeg prozora ili na teret u prtljažniku.

– Jedan od naših testova sudara proveden je s karavanom pri 50 km/h. Predmeti u automobilu tada su iznenada dobili silu koja je jednaka 24 puta većoj težini od izvorne. Odložite li kameru ili neki drugi predmet težak dva kilograma na zadnju policu ili u prtljažniku, oni bi mogli kao smrtonosni projektil sa snagom od gotovo 50 kilograma proletjeti kroz putnički prostor  – dodao je Sødal.

Težina objekta u sudaru pri 50 km/h: 

Pancerica 1,5 kg – 36 kg

Slalom skije 3 kg – 72 kg

Tablete 0,5 kg – 12 kg

Boca vode 1,5 kg – 36 kg

Hladnjak 7 kg – 168 kg

Torba 20 kg – 480 kg

>> VIDEO Vozačica BMW-om udarila u teretnjak u trogirskoj luci, oboje završili u moru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije