Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNOST BRENDA

Tesla prestigao Mercedes i Toyotu, najvrjednija marka vozila prvi put je električna

Foto: Tesla
1/3
07.04.2023.
u 12:28

Američki proizvođač automobila Tesla skočio je za dva mjesta i postao najvrjednija marka automobila, sada procijenjena na 66,2 milijarde dolara. Najjača automobilska marka je Ferrari

Tesla je ubrzao prema gornjem dijelu ljestvice, zauzevši 'pole position' kao najvrjednija automobilska marka na svijetu, a vrijednost tog brenda porasla je za 44%, na 66,2 milijarde dolara, prema novom izvješću vodeće konzultantske tvrtke za procjenu vrijednosti marke, Brand Finance. To ga prvi put čini najvrjednijom svjetskom markom automobila, a ujedno je ovo prvi put da je marka koja ne proizvodi motore s unutarnjim izgaranjem na vrhu globalne ljestvice.

Svake godine vodeća konzultantska tvrtka za vrednovanje robnih marki Brand Finance testira 5000 najvećih marki i objavljuje preko 100 izvješća, rangirajući robne marke u svim sektorima i zemljama. Najvrjedniji i najjači svjetski brendovi automobilske industrije uključeni su u godišnju ljestvicu Brand Finance Automotive Industry 2023. Marka Tesla sada ima više od pet puta veću vrijednost nego što je imala prije pandemije, prestigavši prošlogodišnjeg lidera, marku Mercedes-Benz čija je vrijednost pala za 3% na 58,8 milijardi dolara te lani drugoplasiranu Toyotu (vrijednost marke pala je za 18% na 52,5 milijardi dolara).


Kineska marka Sokon – čija je vrijednost više nego udvostručena na 739 milijuna USD - najbrže je rastuća marka automobila nakon uspješne 2022. godine u kojoj je na godišnjoj razini prodala 21% više vozila. Poboljšale su se i prognoze za ovu marku, što je dodatno povećalo njezinu vrijednost. Sokon je sada 123% snažniji.

Osim izračunavanja vrijednosti robne marke, Brand Finance također određuje relativnu snagu robnih marki uravnoteženom tablicom rezultata mjernih podataka koji procjenjuju marketinška ulaganja, kapital dionika i poslovne rezultate. U skladu s normom ISO 20671, procjena vlasničkog kapitala dionika Brand Financea uključuje izvorne podatke o istraživanju tržišta više od 100.000 ispitanika u 38 zemalja i u 31 sektoru. Ferrari – čija je vrijednost pala za 8% na 7.4 milijarde dolara - ponovno je najjača automobilska marka s ocjenom indeksa snage marke od 90.7 i ocjenom marke AAA+. Unatoč smanjenju vrijednosti brenda, Ferrari je imao snažne financijske rezultate 2022. godine. Smanjenje vrijednosti marke u dolarima uzrokovano je nepovoljnim deviznim kretanjima i zabrinutošću u vezi s budućim zahtjevima za financiranje.

Kao dio svoje analize, Brand Finance procjenjuje ulogu koju određeni atributi marke igraju u njezinoj ukupnoj vrijednosti. Atribut čiji značaj ubrzano raste je održivost. Brand Finance procjenjuje koliko se određene marke percipiraju održivim. Tesla ima najveću ocjenu percepcije održivosti (5,43 od 10) i vrijednost (17,8 milijardi USD). Tesla je poznat kao pionir EV-a i baterijske tehnologije koja pomaže prijelazu na ekonomiju s nižim emisijama ugljika. Ta se slika očito prenijela na percepcije globalnih potrošača.

Među prva tri mjesta na ljestvici najvrjednijih svjetskih marki guma u 2023. godini, pak, nije bilo pomaka. Michelin je ostao na prvom mjestu šestu godinu zaredom. Njegova vrijednost marke porasla je za 2% na 7,9 milijardi dolara. Slijede ga Bridgestone (vrijednost marke pala za 1% na 7 milijardi USD) na drugom mjestu, te Continental (vrijednost marke pala je za 3% na 4,1 milijardu USD) na trećem mjestu. Osim što je najvrjednija marka guma, Michelin je ujedno i najjači, s ocjenom indeksa snage marke od 88,1 od 100, s odgovarajućom ocjenom AAA. Kineska marka Sailun najbrže je rastuća marka gume (vrijednost marke porasla je za 6% na 7 milijuna dolara). U 2022. godini Sailun je nakon deset godina razvoja predstavio svoje gume EcoPoint3, održivije i pristupačnije rješenje za proizvođače automobila, što je jako utjecalo na rast vrijednosti Sailunova brenda.

VIDEO Austrijanac unajmio auto na jedan dan i dobio račun od čak 150.000 eura

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
21:38 26.04.2023.

Koja je marka po redu u Americi Tesla?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije