Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitali smo prodavače goriva

Nijemci naplaćuju zrak na benzinskim pumpama: Možemo li isto očekivati i u Hrvatskoj?

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
03.12.2023.
u 08:00

Nakon što su uporabu aparata za pumpanje guma prije nekoliko godina u Njemačkoj uveli Shell i Esso, sada i drugi prodavatelji benzina prema pisanju njemačkih medija započinju naplatu tih usluga

Sve više benzinskih pumpi u Njemačkoj naplaćuje zrak! Prvi je praksu naplate korištenja uređaja za pumpanje guma uveo Shell 2011. godine na više od 200 benzinskih postaja u Njemačkoj, a njegov primjer je slijedio još jedan naftni gigant ExxonMobil na svojim Esso postajama u Njemačkoj. Sada su, pišu njemački mediji, i mnogi drugi prodavatelji goriva na svojim postajama u Njemačkoj počeli naplaćivati korištenje zraka za pumpanje guma, uslugu koja je ranije za vozače na njihovim postajama desetljećima bila besplatna, dok se sada naplaćuje 1 euro.

I Shell i Esso su opravdanje za naplaćivanje uređaja za tlak zraka u gumama pronašli u ulaganje u nove uređaje, no prilično je razvidno da su uvođenjem naplate htjeli zaraditi na dodatnim uslugama. I nisu naplatu dodatnih usluga uvele samo benzinske pumpe u Njemačkoj, istu praksu s naplatnim automatima za pumpanje guma i priborom za čišćenje vjetrobranskih stakala imaju već godinama i određene benzinske postaje u Velikoj Britaniji.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell


Vrlo slično kao i naplatom za korištenje toaleta. Već dulje vrijeme na benzinskim postajama na autocestama u Austriji, Njemačkoj i Italiji plaća se, obično, 50 centi za korištenje WC-a, a takvu praksu su prije nekoliko godina uvele i naše benzinske pumpe na autocestama. U turističkoj sezoni kada dnevno kroz benzinsku postaju prođu tisuće ljudi, to se čini kao ozbiljna zarada.
No, je li baš dobra odluka da se naplaćuje kontroliranje tlaka zraka u gumama i pumpanje guma, ako znamo da je pravilan pritisak u gumama jedan od bitnih sigurnosnih elemenata vožnje? Znamo da, prema istraživanjima, mnogi vozači ne vode dovoljnu brigu o tlaku zraka u gumama svog automobila ni kada im je ta usluga besplatna na svakoj benzinskoj postaji, možemo samo zamisliti kakvi bi rezultati bili da se to svugdje naplaćuje. 

VEZANI ČLANCI:

- U Ini smo ponosni što, osim svoje osnovne djelatnosti i proizvoda, kupcima možemo ponuditi što više dodatnih usluga i proizvoda. Usluga napuhivanja guma na našim maloprodajnim mjestima je besplatna – odgovorili su nam iz Ine.
Slično razmišljaju i u Petrolu. - Na Petrolovim prodajnim mjestima nemamo naplate za korištenje aparata za pumpanje guma i trenutno nemamo namjere uvesti naplate za upotrebu tih uređaja.

Komentara 4

ML
mladaklada
08:50 03.12.2023.

Kad bi cijene drugih artikala na benzinskoj postaji bile kao u ostaloj trgovačkoj mreži, tada bi imalo smisla naplaćivati korištenje kompresora i kontrolu tlaka u gumama, jer se nekako podrazumijeva da se troškovi rada tih uređaja podmiruju iz debelo povišenih marži. Sjetite se koja je cijena napitaka, grickalica, destilirane vode i maziva u usporedbi s drugim trgovinama.

DU
Deleted user
08:28 03.12.2023.

ne naplaćuju baš zrak nego uslugu pumpanja guma kompresorom.

DU
Deleted user
17:25 03.12.2023.

Kompresor troši struju a treba ga i održavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije