Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 2024. godine

Stižu nove oznake na gumama. Znate li što znače i kome će trebati takve gume

Foto: Goodyear
1/3
30.11.2023.
u 11:19

Do 2029. godine čak 97 posto novoproizvedenih vozila u Europi bit će barem djelomično elektrificirano, a zbog veće težine i okretnog momenta električna vozila obično brže troše gume nego ona s motorom s unutarnjim izgaranjem

Početkom 2024. godine Goodyear će na svojim gumama početi koristiti novu oznaku EV-Ready. Ta će oznaka biti postavljena na bočnu stijenku svih novih zamjenskih guma za osobna vozila. Cilj je, kažu, vozačima ukazati da mogu imati potpuno povjerenje pri odabiru guma za njihovo vozilo, bez obzira na pogonski sklop. Goodyear prati trendove mobilnosti koji predviđaju povećanje upotrebe električnih vozila (EV) i punjivih hibridnih vozila (PHEV). Poduzeće S&P Global predviđa da će do 2029. godine čak 97 posto novoproizvedenih vozila u Europi biti barem djelomično elektrificirano, od čega će 61% biti potpuno električno. 
Stoga je Goodyear, kako bi vozačima električnih vozila pružio optimalnu izdržljivost, tišu vožnju i produljeni vijek trajanja guma, razvio niz tehnologija za električna vozila i vozila s drugim pogonskim sklopovima. Tehnologija SoundComfort osigurava da se buka koju stvara interakcija između guma i ceste smanji čak do 50 posto. Vožnja time postaje tiša i udobnija. Zbog veće težine i okretnog momenta električna vozila često su sklona bržem trošenju guma nego uobičajena vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Goodyearova tehnologija Mileage Plus omogućuje vozačima EV i PHEV modela produženje životnog vijeka guma jer one uz novu tehnologiju postižu veću kilometražu.

VEZANI ČLANCI:

Goodyearove tehnologije za smanjenje otpora kotrljanja pridonose nižoj potrošnji energije i posljedično produljuju domet vožnje. Goodyear to postiže optimiziranjem konstrukcije gume, inovativnim smjesama i aerodinamičkim podešavanjem bočne stijenke. Goodyear isporučuje gume za originalnu opremu za oko polovicu električnih vozila proizvedenih u Europi. Mnogi vodeći proizvođači automobila biraju Goodyearove gume kao prvu opremu za svoja najnovija električna i plug-in hibridna vozila i te gume su dio originalne opreme za 50% električnih vozila proizvedenih u Europi.

Ključne riječi

Komentara 4

OR
Orion5
11:40 30.11.2023.

A cijena takvih EV pneumatika? Izostavili ste najbitniju informaciju, koliko će biti skuplje od ‘običnih’ pneumatika!

KI
kiselovrhnje
11:36 30.11.2023.

"Poduzeće S&P Global predviđa da će do 2029. godine čak 97 posto novoproizvedenih vozila u Europi biti barem djelomično elektrificirano, od čega će 61% biti potpuno električno." Na kojoj infrastrukturi? Takoder ne vidim razloga zasto ove gume imaju EV oznaku kada je tehnologija primjenjiva bez obzira koji je pogon vozila koji ih pokrece.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:42 30.11.2023.

Za par godina, a Amerikanci nas bombardiraju na tv-u dokumentarcima o svojim oldtimerima s 8 cilindara i par stotina konja? I oni bi se toga odrekli? Dajte, najte, robovska nacijo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije