Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadograđen alat

Mjerenja brzine interneta HAKOMetrom služe kao dokaz u sporu protiv telekom-operatora

Brzinomjer Hakometar
Foto: HAKOM
1/3
29.09.2023.
u 15:49

U slučaju certificiranog mjerenja korisnik mora obaviti minimalno tri mjerenja u razdoblju od pet dana te može izravno iz aplikacije uložiti prigovor na kakvoću usluge pristupa internetu ako su sva mjerenja bila ispod ugovorene minimalne brzine

HAKOM-ov certificirani alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu HAKOMetar, koji je u primjeni od 2012., sada je značajno nadograđen i unaprijeđen, izvijestili su nas iz regulatorne agencije. Riječ je o službenom i certificiranom alatu koji omogućava korisniku samostalno ispitivanje kvalitete usluge s vlastitog osobnog računala. A ono što valja znati jest da mjerenja HAKOMetrom, osim što mogu služiti informativno, ujedno su i certificirana mjerenja kojima se utvrđuje je li brzina pristupa internetu u skladu s ugovorenom te služe kao dokaz prilikom pokretanja korisničkog spora. Riječ je o službenom i certificiranom alatu koji omogućava korisniku samostalno ispitivanje kvalitete usluge s vlastitog osobnog računala. U slučaju certificiranog mjerenja korisnik mora odraditi minimalno tri mjerenja u razdoblju od pet dana, a potom izravno iz aplikacije može uložiti prigovor na kakvoću usluge pristupa internetu ako su sva mjerenja bila ispod ugovorene minimalne brzine.

Preduvjet za mjerenje je da se računalo s kojeg se provodi ispitivanje izravno kabelom poveže s modemom operatora te da se isključe svi ostali uređaji koje korisnik ima u lokalnoj mreži. Novi HAKOMetar podržava sve popularne računalne operacijske sustave, uključujući Windows, Linux i Mac OS platforme, a kod izrade korišteni su open source alati. Arhitektura se temelji na mikroservisima i docker tehnologiji radi postizanja skalabilnosti i robusnosti aplikacije. Aplikacija se može preuzeti u Apple trgovini (macOS) ili putem HAKOM-ove internetske stranice (Win, Linux).

VEZANI ČLANCI:

Inače, pomoću HAKOMetra mogu se testirati sljedeći parametri kvalitete internetske veze: brzina preuzimanja podataka (mjerenje od poslužitelja prema korisniku), brzina učitavanja podataka (mjerenje od korisnika prema poslužitelju), ping (latencija), transparentnost i kvaliteta veze. Mogu se testirati fiksne veze i to (xDSL, kabelska i svjetlovodna mreža) te bežične (WLAN) veze. HAKOMetar je dostupan za sve tri platforme: Windows (Windows 10 i 11), Linux (Debian 10, 11 i Ubuntu LTS 20.04, 22.04) i Mac OS (Ventura i Monterey).

Pojedinačno informativno mjerenje korisniku omogućuje brzo i jednostavno određivanje brzine prijenosa podataka i usporedbu s ugovorenom brzinom, ali takvo mjerenje ne predstavlja dokaz za podnošenje prigovora, napominju u HAKOM-u. Ono što valja odraditi jest certificirano mjerenje u roku pet dana i to najmanje tri puta, uz obvezu provođenja najviše jednog mjerenja unutar 24 sata.

U slučaju da operator ne može isporučiti ugovorenu brzinu, operator je na temelju ispravno obavljenih mjerenja obvezan korisniku uvijek ponuditi raskid ugovora bez plaćanja naknada, ali može uz suglasnost korisnika omogućiti prelazak na paket s manjim brzinama ili umanjenje mjesečne naknade.

Foto: HAKOM

Kako pojašnjavaju u HAKOM-u, svrha certificiranog mjerenja ispitivanje je kakvoće ugovorene usluge kod operatora. Detektirane teškoće kod korisnika, kao primjerice računalo smanjenih performansi, ne mogu biti prihvaćene kao valjan razlog za raskid ugovora. Stoga se certificirana mjerenja moraju obaviti uz sljedeće uvjete: korisnik u trenutku mjerenja mora biti jedini korisnik na svom računalu; ne smije imati pokrenutu nijedna drugu korisničku aplikaciju osim aplikacije HAKOMetar; korisničko računalo mora biti jedini uređaj (osim operatorovog routera/modema) u lokalnoj mreži; računalo mora biti spojeno žičnom vezom (bežična veza mora biti isključena, kako na računalu tako i na routeru ako postoji); ne smije biti pokrenuta/uspostavljena VPN veza bilo koje vrste osim nužne za pristup internetu npr. ppp.

Ako neki od ovih uvjeta nije ispunjen, upozoravaju iz HAKOM-a, mjerenja se neće smatrati valjanim i neće se moći koristiti kao dokaz prilikom podnošenja prigovora operatoru. A ako su mjerenja uredno izvršena, HAKOMetar će nakon zadnjeg mjerenja korisniku omogućiti preuzimanje i pregled grupnih rezultata kako bi korisnik prikupljene podatke mogao poslati operatoru kao prigovor na kakvoću usluge. Prigovor se može podnijeti i putem same aplikacije sa svim izvještajima o mjerenjima, kazuju iz HAKOM-a.

Inače, HAKOMetar funkcionira tako da mjeri kvalitetu parametara korisničkog trenutnog pristupa internetu testiranjem prijenosa manjih datoteka s klijentskog uređaja/računala na mjerni poslužitelj. Rezultati specifičnog mjerenja izračunavaju se na temelju prikupljenih parametara prijenosa u pet koraka: prvo se obavlja tzv. inicijalizacijski test, pri čemu se korisnikovo računalo povezuje s kontrolnim poslužiteljem putem sigurne veze i razmjenjuje osnovne konfiguracijske parametre za mjerenja; slijedi preliminarno mjerenje dolazne veze (downlink) kojim se procjenjuje trenutačno raspoloživi kapacitet korisničke veze i mjeri kašnjenje odziva (ping). Na temelju tako prikupljenih parametara rade se glavna mjerenja brzine veze u dolaznom (download) i odlaznom (upload) smjeru; nakon mjerenja brzine veze mjeri se transparentnost i kvaliteta veze (ako je odabrano u postavkama). Na kraju se zatvara veza s mjernim poslužiteljem i svi prikupljeni podatci šalju se kontrolnom serveru.

VIDEO Leže preko mjesec dana i ne žele odustati: 'Sad sam već izgubila plaću, ali drži me inat'

Ključne riječi

Komentara 2

TR
tratincica68
17:23 29.09.2023.

Je kazu 1.a uvik je 500.lazu mazu.treba ih ukinit i uzest paket skyline.jeftinije je a brzina je 80

NO
No1
16:10 29.09.2023.

Zar neki operater navodi minimalnu brzinu? Mislim da su meni naveli samo maksimum...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije