Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilej

Legendarni roadster slavi 35. rođendan: Kultna sportska Mazda u redizajniranom izdanju

Foto: Mazda
1/7
08.02.2024.
u 14:28

Mazda MX-5 od 1989. godine proizvedena je u 1,25 milijuna primjeraka, a danas se prodaje u klasičnom izdanju sa sklopivim mekim krovom i RF verziji s električnim sklopivim tvrdim krovom

Sutra najprodavaniji svjetski roadster svih vremena Mazda MX-5 slavi svoj 35. rođendan, a povodom jubileja japanski je proizvođač predstavio ažuriranu verziju za 2024. godinu.
Od 9. veljače 1989. kada je predstavljena prva generacija MX-5, odnosno Miata kako se naziva u SAD-u, izrađeno je 1,256 milijuna primjeraka u četiri generacije. Najviše ih je prodano u SAD-u - 533.301 (preko 40 posto) ukupne proizvodnje, a slijedi Europa, gdje je prodano 391.503 Mazde MX-5.


Napravljen poput klasičnog sportskog automobila sa stražnjim pogonom, ali s revolucionarnim rasporedom motora za optimalnu uzdužnu raspodjelu težine, japanski roadster oživio je tada gotovo izumrli segment automobila. Kompaktna i lagana Mazda MX-5 redefinirala je užitak vožnje s otvorenim krovom. Mazdini inženjeri su to postigli držeći se tradicionalne japanske filozofije Jinba-Ittai, koja na konja i jahača gleda kao na jednu cjelinu. Primijenjeno na Mazdu MX-5, vozač i roadster čine blisku vezu, pružajući ravnotežu, agilnost i lakoću. MX-5 je tijekom godina osvojio brojne nagrade.
Trenutna verzija Mazde MX-5 nastavlja pružati radost entuzijastima vožnje pod otvorenim krovom od 2016., s RF verzijom koja se odlikuje uzbudljivim fastback dizajnom i sklopivim krovnim sustavom 'tvrdog krova' na električni pogon, uz, dakako, mekani krov modela roadster.


Danas, na svoj 35. rođendan, Mazda MX-5 je predstavljenja s izmjenama prednjih i stražnjih svjetala, a novi je i infotainment za poboljšanu povezanost i još koncentriranije Jinba-Ittai iskustvo vožnje. Novi 'Track Mode' pojačava osjećaj angažmana vozača u legendarnom sportskom automobilu i radi u kombinaciji sa softverski temeljenim Kinematic Posture Control System (KPC) sustavom, koji pruža dodatnu stabilnost u vožnji u zavojima. Asimetrični diferencijal s ograničenim proklizavanjem sada dolazi kao standard na 2,0-litrenoj Skyactiv-G verziji sa 184 KS. Ponuda motora također uključuje 1,5-litreni Skyactiv-G od 132 KS koji ima WLTP potrošnju goriva od 6,3 l/100 km i WLTP emisiju CO₂ od 142 g/km.

Mazda MX-5 iz 2024. dostupna je kao roadster s klasičnim mekanim krovom ili kao RF, s fiksnim sklopivim krovom i jamči užitak u vožnji, budući da ova lagana legenda može voziti zavoje agilno, udobno i sigurno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije