DUGO IŠČEKIVANA VIJEST

Dvije nove Michelinove zvjezdice stigle u Hrvatsku, ova dva poznata restorana postat će još poznatija

Rovinj: Weekend Food Festival 2024., Promocija knjige pod nazivom "Flavours of Istria"
Emica Elvedji/PIXSELL
01.07.2025.
u 14:49

Novost je i dodjela posebnih MICHELIN priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju.

Vijest koja se na hrvatskoj gastro sceni napeto iščekivala već danima, napokon je stigla. Neizvjesnost oko nalaza redovite godišnje Michelinove inspekcije razriješena je dobrim vijestima, Hrvatskoj ostaje svih dosadašnjih 12 zvjezdica u 11 restorana, a po jednom zvjezdicom ovjenčana su još dva hrvatska restorana: rovinjski Cap Aureo i splitski Krug. Sveukupno, Hrvatska se sada može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne Michelinove zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake. Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije Michelina, kaže se u priopćenju Hrvatske turističke zajednice, u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti spomenuti restorani Krug (Split) i Cap Aureo (Rovinj). Dodajmo kako je pritom restoran Agli Agmici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu MICHELINOVU zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik),  360º (Dubrovnik),  Monte (Rovinj),  Noel (Zagreb),  Boškinac (Novalja),  LD Restaurant (Korčula),  Nebo (Rijeka),  Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko).

Voditelj splitskog restorana Krug Jurica Delić za vijest je saznao desetak minuta prije našeg poziva. - Ha, što reći, uzbuđeni smo i sretni. To je prva Michelinova zvjezdica u Splitu... Nemam prave riječi, pod dojmom sam - smije se zadovoljni voditelj restorana Krug, koji je otvoren u rujnu 2023. - Nismo još stigli ni nazdraviti, restoran radi, ali na raznim smo stranama po gradu i tek se trebamo okupiti - kaže Jurica D.

Za zvjezdicu je, inače, ponajviše zaslužen vlasnik i chef Kruga, u ovom slučaju ista osoba Karlo Kaleb u čijoj kuhinji su isključivo svježe, domaće namirnice s okolnih, malih polja. Uz, dakako, razna mesa i divlju jadransku ribu. Jela koja izlaze iz Kalebove kuhinje nisu klasična dalmatinska, ali mediteranski šmek je neizbježan. - Trenutno u ponudi imamo mali jelovnik od pet sljedova i veliki s devet sljedova. Ali, jelovnik se mijenja u skladu sa sezonskim namirnicama - otkriva Delić. 

- Još jedno izdanje MICHELINOVOG vodiča donijelo je potvrdu kvalitete hrvatske gastronomije te izvrsnosti naših chefova koji su prepoznati i priznati i na svjetskoj razini. Hrvatska eno i gastro ponuda neizostavan je dio naše cjelokupne turističke ponude, jer upravo ona zaokružuje potpuni doživljaj naše zemlje svakom gostu, našu autohtonost i kulinarsko bogatstvo. Zbog svoje važnosti ovaj oblik turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima i veseli nas što je iz godine u godinu kvaliteta ponude sve veća i raznovrsnija te prati svjetske trendove ne gubeći hrvatsku autentičnost. Čestitam svima koji su i ove godine uvršteni u MICHELINOV vodič čime su ponovo pozicionirali Hrvatsku kao zemlju vrhunske gastronomije - kaže Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

- Kao glavni destinacijski partner MICHELINA za Hrvatsku, iznimno nas veseli nova selekcija i dodjela prestižnih oznaka našim restoranima. Ovo je još jedno značajno priznanje hrvatskoj gastronomiji, ali i potvrda kontinuiranog podizanja kvalitete, autentičnosti i kreativnosti na domaćoj kulinarskoj sceni. Hrvatska se sve snažnije pozicionira kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, a MICHELINOVA selekcija važan je pokazatelj međunarodne prepoznatljivosti naše ponude. Ovo priznanje ne ide samo chefovima i timovima restorana, već i cijeloj destinaciji jer vrhunska gastronomija postaje sve važniji motiv dolaska turista i dio identiteta Hrvatske kao zemlje bogate, kvalitetne i održive gastronomije - ističe Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svima koji su dobili nove i zadržali postojeće zvjezdice.

Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Novost je i dodjela posebnih MICHELIN priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju. Tako je posebno MICHELIN priznanje za mladog chefa dobila Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč, dok je priznanje za kvalitetu pružene usluge primila Vera Korak iz restorana Korak. Priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz restorana LD.

Komentara 2

SV
Svizzero81
15:10 01.07.2025.

da stavimo stvari u perskpektivu, grad Milano koji ima malo vise od milijun stanovnika (znaci ne puno veci od ZG) ima ukupno 17 zvijezdi, od koji 1 restoan sa 3, 4 sa 2 i ostali s jednom. Let's fly down a bit, shall we? Slovenija koja ima 2mil stanovnika (duplo manje od nas) ih ima 11.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije