Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA VIBRA

Čarobna priroda, tajanstveni dvorci, najbolja vina - gdje to ima?

Slavonija i Baranja
Foto: Shutterstock
1/3
28.03.2023.
u 14:20

Slavonija i Baranja raj su za hedoniste, a autocestom koja povezuje stigne se brzo i sigurno do nekih novih odredišta

Napokon je zima iza nas. Željni smo uživanja na otvorenom, nekih izleta koje dugo planiramo i obilaska nečeg novog. A posebno to vrijedi za motocikliste, poznate hedoniste i avanturiste. No, krenite na istok Hrvatske jer ondje ćete iskusiti nove doživljaje i vidjeti posebnosti tako drugačije i tako primamljive. A autocestom A5 bit će to put za uživanje, najsigurniji i najjednostavniji. Odlučite se i nećete požaliti, naprotiv - vratit ćete se ponovno u taj kraj.

Zlatna Slavonija s razlogom se tako naziva. Ne samo zbog prostranih zlatnih polja već i zbog spomenika povijesti, prirodnih "čuda" kakvih nigdje nema, posebnosti karakterističnih samo za taj istočni dio Lijepe naše. Krenite svojim ljubimcem na dva kotača pa skrenite u Osijek i obiđite tvrđu u starom gradu, Muzej likovnih umjetnosti prebogatog fundusa, crkve i konkatedralu, na Mostu Mladosti stavite ljubavni lokot i vaša će ljubav biti vječna. Dvorac Pejačević u gradskoj četvrti Retfala u svojim je romanima opisala i Marija Jurić Zagorka. Mnogo bi se još toga moglo vidjeti u Osijeku, ali očarat će vas i Podunavlje u okolici.

Trg Sv. Trojstva u Osiječkoj Tvrđi
Foto: Shutterstock

Na dva kotača brzo se, ali što je najvažnije sigurno stiže do ušća Drave i Dunava - Parka prirode Kopački rit u baranjskoj regiji. Dom je to za oko 300 vrsta ptica i jedna od najvećih europskih prirodnih močvara. Stanište je to i jelena, vepra, jazavca, dabra, lisice i kune, ali i guštera i zmija od kojih nijedna nije otrovna. Duboko u šumi nalazi se i lovački dvorac Tikveš, nekada vlasništvo plemenitaške obitelji Habsburg.

Vinska majka

Naziv Baranja mađarskog je porijekla i sastoji se od dvije riječi "bor" i "anya" što znači "vinska majka". Pa je razumljivo da je to kraj u kojem se proizvode kvalitetna i nagrađivana vina. Zato na vašem izletu nemojte zaobići Kneževe Vinograde u kojima je i najstariji vinski podrum, onaj vinarije Belje.

Nastavite svoj izlet prema Našicama i Parku prirode Papuk gdje je i šuma Jankovac koju zbog jezera i vodopada nazivaju "male Plitvice". Potom se provozajte, uživajući u pogledu, prema Đakovu. Poznata katedrala očarat će vas. To je druga najveća crkva u Hrvatskoj. Svakako u gradu obiđite i svjetski poznatu ergelu konja lipicanaca koja je svojevremeno oduševila i kraljicu Elizabetu.

Vodopad Skakavac u Park šumi Jankovac
Foto: Shutterstock

Motociklom se jednostavno dovezite i obiđite i Našice, Belišće, Beli Manastir. Svaki od tih gradova krije svoje posebnosti - dvorce i utvrde, prirodne ljepote, brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, bogatu gastro i eno ponudu karakterističnu samo za taj dio Hrvatske. A šarm i gostoljubivost domaćina oduševit će vas i sigurno ćete ih ponovno posjetiti.

Jedan je dan premalo za obići slavonsko-baranjske ljepote. Ali zbog sigurne autoceste koja odlično povezuje istok Hrvatske brzo se može stići i ovog proljeća iskoristite lijepo vrijeme za obilaske koji će vam se urezati u pamćenje. Motocikl ste sigurno pripremili, zar ne? Kacige obavezno, put isplanirajte da što više toga obiđete, a gdje god malo skrenete - nema problema: svugdje ćete se lijepo provesti i osjetiti tu posebnu slavonsko-baranjsku vibru koja osvaja.

Sadržaj nastao u suradnji s HAC.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije