Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh iz Siska

Aplikacija DriveHelp iz sisačke radionice koja vidi policijske patrole

DriveHelp
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/4
06.05.2014.
u 13:00

Nedavno osnovani programerski studio Curios Cat uspio s prvim proizvodom

Nedavno osnovani sisački programersko-razvojni studio “Curios Cat” objavio je svoju prvu aplikaciju za pametne telefone i u vrlo kratkom roku požnjeo velik uspjeh, dospio na vrh top-lista po broju downloada, pa sada na tisuće vozača, od Engleske do Grčke, preko njihova proizvoda DriveHelp pazi na policijske patrole. Upravo to njihovoj aplikaciji daje originalnost - svaki korisnik jednostavno može prijaviti policijski radar ili patrolu putem DriveHelpa, koji ujedno služi kao klasično putno računalo s kontrolom potrošnje goriva te drugih parametra putovanja.

Prijavite patrolu

– Osim informacija o trenutačnoj brzini kretanja vozila, aplikacija daje i podatke o dužini prijeđenog puta, vremenu i cijeni goriva potrošenog tijekom vožnje, i to sve u realnom vremenu, odnosno konstantno osvježavajući informacije. No, aplikacija ima i još jednu funkciju koja će nesumnjivo biti od velikog interesa svima koji svakodnevno sjedaju za volan. Naime, pruža mogućnost da jednostavnim pritiskom na dugme prijavite lokaciju policijske patrole na cesti. Aplikacija će u tom trenutku poslati vašu poziciju na naš server, i to potpuno anonimno (sve što se šalje su GPS koordinate) i u roku od nekoliko sekundi svi ostali vozači koji se nalaze unutar pet kilometara od vas, a koji koriste DriveHelp, na zaslonu svog telefona dobit će informaciju o adresi i udaljenosti policijske patrole koju ste prijavili, a na “radaru” će moći vidjeti gdje se ta patrola (kao i ostale ako ih ima više) nalazi u odnosu na njihovo vozilo. Aplikacija je potpuno besplatna i svatko je može preuzeti s Apple AppStorea za iOS uređaje, odnosno Google Playa za uređaje na Androidu – pojašnja Silvio Guček, vlasnik “Curios Cata”. Uz njega su na razvoju DriveHelpa sudjelovali Siščani Ivan Tuškanec, Domagoj Zbačnik i Filip Karagić, koji ističu da su ideju za lovca na policijske patrole dobili prateći mnoge grupe na Facebooku gdje su korisnici prijavljivali lokacije radara i patrola. Autori smatraju da je cilj prvenstveno prevencija.

– Naša aplikacija omogućava razmjenu informacija o pozicijama policijskih patrola, odnosno pruža istu mogućnost kao da ste telefonskim pozivom upozorili prijatelja da se na nekom mjestu nalazi policija, samo to drastično olakšava te dijeli tu istu informaciju sa svim ostalim korisnicima. Ako ne prikazuje takvu informaciju, to ne znači da policijske patrole nema na cesti, već samo da je nitko do sada nije prijavio. Svi vozači znaju za popularno “blicanje”, odnosno paljenje dugih svjetala kao indikacije postojanja policijske patrole. Uz pomoć ove aplikacije tu će informaciju imati još ranije, tako da će se razdoblje u kojem dolazi do tog povećanja korektnosti u vožnji povećati te na kraju dovesti do veće sigurnosti na cestama. A povećanje sigurnosti na cestama i primarna je zadaća prometne policije – ističe Guček, koji najavljuje kako će u idućim verzijama aplikacije DriveHelp korisnici također besplatno moći preuzeti proširenje informacija koje se mogu dijeliti.

Izbjegnite čepove

– Od važnijih bih izdvojio prijavu cestovnih čepova, lokacije prometnih nezgoda, raznih opasnosti na putu, prijavu zatvorenih pravaca, kao i pregršt drugih vozačima bitnih informacija. Pozivamo sve korisnike da nam se jave na našu Facebook grupu (bilo Curious Cat ili DriveHelp) s bilo kakvim primjedbama ili konstruktivnim prijedlozima vezanim uz DriveHelp i njegovu funkcionalnost – dodaje Guček, čiji tim trenutačno, uz podršku partnera iz SAD-a, radi na aplikaciji koja bi bila simulator vožnje teretnim vozilima. Partneri u projektu aplikacije Drive Help su im iz Srbije i Velike Britanije.

Komentara 6

AN
AndreeO
10:45 07.05.2014.

dna od smislenijih i najkorisnijih app koju imam. Dojave su tocne i ažurne, dizajnirana je tako da je sve jasno i vidljivo. Najvise mi se svida sto samo jednim klikom prijavljujem poziciju policije. Nema suvisnog sadrzaja. Sve jednostavno i jasno.. Stvarno samo pohvale. Bravo Silvio i Curious Cat!

19
1995josip
14:01 08.05.2014.

Da nešto izmisle kako bi se lakše kuma Marina sa podužeg godišnjeg odmora javila ,koliko ima praznih apartmana u zatvoru u Remetincu ! Kako vidimo svaki dan nas bombaju novim ostavkama šefice porezne uprave , ministra financija, sve redom stručnjacici iz SDPa optuženi za kriminal , a kumskim vezama povezani u kriminalnu organizaciju koju istražuje USKOK .Još je Marina mala beba za ove velike kleptomane koji drpaju prek SDPa !

PO
podli
13:00 14.05.2014.

U skladu s mojim nadimkom, moram prvo čestitati ekipi na ukazanom trudu,dio koji nažalost ovu aplikaciju i njezine "poštene namjere" gura u drugi plan je da u pojedinim zemljama kao Švicarska, Austrija itd., uporaba ovakve aplikacije je nezakonita i kažnjivaa na licu mjesta oduzimanjem uređaja i plačanjem kazne, osim toga sve je informacije su vezane uz ljudski faktor pa će vrlo skoro baza podataka sadržavati veliku kolićinu lažnih dojava, koje eto šalje ekipa koja misli da je dobro zeznula ljude koji koriste istu aplikaciju.Osim toga ko kaže da i policija neće slati lažne podatke o položaju svojih vozila u cilju da korisnici aplikacije voze polako na svim dionicama ? Još jednom čestitke na aplikaciji i puno sreče u radu, mladi ste i s nestrpljenjem čekam vaše slijedeće aplikacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije